LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2019 14:42 | Ανανέωση: 30 Σεπτεμβρίου 2019 14:47

Παυλόπουλος: η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται και από το Προσφυγικό

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΠτΔ με τον απερχόμενο Επίτροπο της χώρας μας στην ΕΕ. Τι είπε ο Δ. Αβραμόπουλος για τις προσφυγικές ροές, αλλά και για το πολιτικό του μέλλον.

Παυλόπουλος - Αβραμόπουλος - Προεδρικό Μέγαρο

Τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, του οποίου η θητεία λήγει σε έναν μήνα, δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον κ. Αβραμόπουλο για τον άψογο τρόπο, κατά τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και υπενθύμισε ότι κλήθηκε να χειρισθεί τα θέματα αυτά, μέσα σε μια πρωτόγνωρη, για τα Κράτη-Μέλη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκυρία, κυρίως λόγω του προσφυγικού, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

«Συγκυρία, η οποία εγκυμονούσε -και εξακολουθεί να εγκυμονεί, άλλωστε η κατάσταση στη χώρα μας, ακόμη και σήμερα, το αποδεικνύει- μεγάλους κινδύνους τόσο για την κοινωνική συνοχή σε κάθε κράτος-μέλος, όσο και για τη συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο κ. Αβραμόπουλος χειρίσθηκε τα θέματα του χαρτοφυλακίου του -σ.σ. είναι αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας- με πλήρη σεβασμό των αρχών και αξιών του ανθρωπισμού- βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού-, και της αλληλεγγύης η οποία, κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, συνιστά πλήρη κανόνα δικαίου, η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται συγκεκριμένες κυρώσεις.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η πολιτική, την οποία υιοθέτησε ο κ. Αβραμόπουλος στο μεταναστευτικό, στέλνει το μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία ότι μόνον όταν σεβασθεί, στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μπορεί να δικαιώσει την θέση της ως μέλους της διεθνούς κοινότητας και ως χώρας, η οποία μπορεί να προσδοκά ευρωπαϊκή προοπτική. Τέλος, σημείωσε ότι το παράδειγμα του Έλληνα Επιτρόπου αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τον διάδοχό του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευχήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδώσει στον κ. Αβραμόπουλο στο μέλλον αυτό που του αναλογεί.

Αβραμόπουλος: Επιστρέφω στην Ελλάδα και την ελληνική πολιτική

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση και παρατήρησε ότι αποτελεί την απαρχή ενός κύκλου συναντήσεων «αποχαιρετισμού των όπλων», καθώς σε έναν μήνα από σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιστρέφει, όπως είπε, «στην Ελλάδα και στην ελληνική πολιτική, όπου, και βέβαια, ανήκω». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι αυτό που του επιφύλαξε η μοίρα ήταν κάτι απρόσμενο, γιατί δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι μέσα σε πέντε μήνες το χαρτοφυλάκιο αυτό που εμπιστεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα θα ήταν το σημαντικότερο.

«Γιατί έχει να κάνει και υπαρξιακά με το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένου ότι, όπως πολύ σωστά είπατε, εκεί κρίνεται η αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έχοντας την ευθύνη, λοιπόν, των θεμάτων μετανάστευσης, ασφάλειας, πολέμου κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και των ναρκωτικών αντιλαμβάνεσθε ότι επωμίσθηκα, εξ ονόματος της Ευρώπης, μία πολύ μεγάλη ευθύνη», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παυλόπουλος - Αβραμόπουλος - Προεδρικό Μέγαρο

Ωστόσο, παρατήρησε ότι τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά και σημείωσε ότι «σήμερα μπορώ να πω ότι αφήνουμε πίσω μας κάτι. Αφήνουμε σταθερές, γιατί αυτό το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης, κυρίως, αλλά και τα θέματα ασφαλείας, κύριε Πρόεδρε, θα υπάρχουν για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε τότε, όπως και τα κράτη-μέλη, τώρα όμως είναι πιο έτοιμη, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον καιρό».

Αναφερόμενος στην όξυνση, τον τελευταίο καιρό, του προσφυγικού ζητήματος, υποστήριξε ότι παρακολουθούμε τι γίνεται και στα σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας και επισήμανε «ότι με τα όσα κάναμε έξω ταυτίσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με τα ελληνικά σύνορα, κυρίως με την ενίσχυση και αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή, σε μια Ευρωπαϊκή Αστυνομία Συνόρων».

Τόνισε, επίσης, ότι πήρε την πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί και το ζήτημα που έχει προκύψει, και στην τελευταία συνάντηση στη Μάλτα πρότεινε στη Γαλλία και στη Γερμανία να πραγματοποιήσουμε από κοινού μια αποστολή στην Τουρκία και στην Ελλάδα, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συνεννόησης, της δήλωσης που έχει γίνει. «Γιατί από την ώρα που αυτή η δήλωση τυγχάνει εφαρμογής λύνονται και τα προβλήματα», είπε, υπογραμμίζοντας «παρακολουθούμε όμως και τα γενικότερα ζητήματα γεωπολιτικής που εξελίσσονται στην περιφέρεια της Ευρώπης, με τα όσα επισημάνατε πριν με την γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον».

Εν συνεχεία, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ήταν μεγάλη ευθύνη η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, ήταν μεγάλη ευθύνη και θέλω σήμερα να εκφράσω προς στο πρόσωπό σας και μέσω υμών στην πατρίδα μου την ευγνωμοσύνη μου για την ανάθεση αυτής της αποστολής πριν από πέντε χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος, μπορώ να λέω με υπερηφάνεια ότι ανταποκρίθηκα με υψηλότητα ευθύνης. Διότι θα πω και κάτι τελευταίο: Ναι μεν ήμουν Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά δεν παρέλειψα ποτέ το αυτονόητο πατριωτικό μου καθήκον και η βοήθεια προς την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και η στήριξή μου ήταν αμέριστη, συνειδητή και βλέπω με ικανοποίηση ότι αυτό έχει αναγνωριστεί, γιατί αυτό -όπως σας είπα- ήταν το χρέος μου. Προβλήματα υπάρχουν, είμαστε εδώ από κοινού και μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, εθνικής κυρίως, να τα αντιμετωπίσουμε. Η Ελλάδα είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και της έλαχε και ο κλήρος να είναι από τις πρώτες χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πίεση από το ζήτημα κυρίως των προσφυγικών ροών».

Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι η Σουηδή Επίτροπος, που θα τον διαδεχθεί θα συνεχίσει τα ίδια χνάρια, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση.  «Και βεβαίως, ο διάδοχος γενικότερα, υπό την έννοια ότι εκπροσωπεί πλέον την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο φίλος μας ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα συνεχίσει να συνεισφέρει ώστε, πέραν του ευρωπαϊκού καθήκοντος, να υποστηρίζεται και να στηρίζεται και η χώρα μας» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του ΠολυτεχνείουΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Ο εορτασμός της 52ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε καταστήματα του 31χρονου επιχειρηματία που σχετίζεται με έναν εκ των δραστών - Τί ερευνούνΣήμερα 14:25 | Ειδήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Φοινικούντας φέρνει στο «φως» η εκπομπή του ΑΝΤ1 "Αποκαλύψεις".

Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 100 γαλλικών στρατιωτικών αεροπλάνων στην ΟυκρανίαΣήμερα 13:36 | Ειδήσεις

Πρόκειται για την ένατη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Γαλλία από την έναρξη του πολέμου με την Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κίνα: Καταναλωτικά κουπόνια για νεόνυμφους με στόχο την αύξηση των γάμων16:18Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού 15:54Σπύρος Μαρτίκας: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος με τις απάτες15:42Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 25 μαθήτριες από οικοτροφείο θηλέων, ανακοίνωσε η αστυνομία 15:32Στην κορυφή της πορείας η αιματοβαμμένη σημαία-σύμβολο του Πολυτεχνείου15:20Δράμα: Σκότωσαν αρκούδα και μετά την αποκεφάλισαν15:08Πυροβολισμός μέσα στο Νοσοκομείο Χανίων14:56Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε καταστήματα του 31χρονου επιχειρηματία που σχετίζεται με έναν εκ των δραστών - Τί ερευνούν14:44Πολυτεχνείο: 31 προσαγωγές και 4 συλλήψεις λίγο πριν την πορεία14:34Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 100 γαλλικών στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία14:22Ηράκλειο: Σοκάρουν οι εικόνες του τροχαίου δυστυχήματος14:10Ολυμπιακός: «Βροχή» οι προτάσεις για τον Golden Boy Μουζακίτη13:58Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 80χρονος που ανατίναξε το σπίτι του γιού του13:44Κιλκίς: 74χρονος παρέσυρε πεζή με το αυτοκίνητό του και εγκατέλειψε το σημείο13:32Γερμανία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν 12χρονο κωφό κορίτσι που τους επιτέθηκε με μαχαίρια 13:18Δραματική διάσωση ποδηλάτη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης13:07Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν12:56Πλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου12:43Ηράκλειο: Ανήλικοι έκλεψαν αλκοολούχα ποτά από κατάστημα12:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο