LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2019 09:51

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ζακ Σιράκ

Λαϊκό προσκύνημα για τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο στο Παρίσι πριν από την αυριανή επίσημη τελετή παρουσία 30 ηγετών από όλο τον κόσμο.

AP - Ζακ Σιράκ

Οι Γάλλοι αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρό τους Ζακ Σιράκ, σημαίνουσα μορφή της πολιτικής ζωής της χώρας για 40 χρόνια, που από τον θάνατό του την Πέμπτη χαρακτηρίζεται από πολλούς «βαθιά Γάλλος», με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του.

Το λαϊκό προσκύνημα οργανώνεται στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι μία ημέρα πριν το εθνικό πένθος και την επίσημη τελετή με την παρουσία πολλών ξένων προσωπικοτήτων.

Ο θάνατος του Σιράκ σε ηλικία 86 ετών, του «ουμανιστή», λάτρη της καλής ζωής, κυρίαρχης φυσιογνωμίας της γαλλικής δεξιάς, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια, προκάλεσε συγκίνηση στη χώρα της οποίας υπήρξε πρόεδρος για 12 έτη (1995-2007) αφού θήτευσε ως δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ως και το 1995.

Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και νέοι, έσπευσαν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ που θα παραμείνει ανοικτό έως σήμερα το βράδυ, γράφοντας επαινετικά σχόλια, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για έναν άνδρα που από το 2002 προειδοποιούσε ότι «Το σπίτι μας καίγεται» εξαιτίας του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα.

AP - Ζακ Σιράκ

Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του, ο προαύλιος χώρος του Μεγάρου των Απομάχων, του μνημείου όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα, θα είναι ανοικτός στο κοινό από τις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας). «Μπορούν να έρθουν όλοι όσοι τον αγαπούσαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γαμπρός του Σιράκ, ο Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού.

Η Δευτέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους και θα τελεστεί λειτουργία στην οποία θα παραστεί ο Μακρόν στις 12.00 (τοπική ώρα) στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι.

AP - Ζακ Σιράκ

Πολλές ξένες προσωπικότητες θα παρευρεθούν στην τελετή. Ήδη περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ανακοινώσει την προσέλευσή τους, μεταξύ αυτών ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Στον κατάλογο των ηγετών περιλαμβάνονται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζο Ματαρέλα και ο Κονγκολέζος πρόεδρος Ντενίς Σασού Νγκεσό, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν καθώς και ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Σιράκ, όπως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ. Στις 15.00 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

AP - Ζακ Σιράκ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτώνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπείας κινητοποιούμενων αγροτών από όλη την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την ευρεία συμμετοχή των συναρμόδιων με το αγροτικό ζήτημα υπουργών.

Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο ΠρομαχώναςΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα θα πάρει μέρος σήμερα στη συνάντηση των αγροτών στην Καρδίτσα.

Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός τουΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Κάτω από ποιες συνθήκες σημειώθηκε το τροχαίο με θύμα έναν ανήλικο.

Έφυγε από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος ΒασιλείουΣήμερα 09:13 | Ειδήσεις

Την είδηση της απώλειας γνωστοποίησε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σύζυγός του Ανδρούλλα Βασιλείου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιπποκράτειο: Συνελήφθη 57χρονος για επίθεση σε γιατρό στα επείγοντα10:06Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου09:52Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός του09:38Έφυγε από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου09:23Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο Προμαχώνας09:08Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ08:53Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους08:38Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών08:24Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 08:09Γαλλία: Οι τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρώπης θα πληρώνουν πιο ακριβό εισιτήριο σε 5 πασίγνωστους πολιτιστικούς χώρους07:53Φορολογικό "διαζύγιο": Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων07:38Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση07:24Πυρκαγιά στο Ροστόφ της Ρωσίας από ουκρανικά drones - 4 τραυματίες07:10Οι παθολόγοι ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία06:56Final 4: Οι GMs προβλέπουν Παναθηναϊκό στο f-4 κατά 95%, ενώ Ολυμπιακό κατά 50%06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών23:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο