LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2019 23:15

Νύχτες Πρεμιέρας: Ο Κώστας Γαβράς βραβεύθηκε για την πολυετή προσφορά του

Πανελλήνια πρεμιέρα για την ταινία “Ενήλικοι στην Αίθουσα”. Τα βραβεία του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ - ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε τον Κώστα Γαβρά απονέμοντας του το βραβείο “Γιώργος Τζιώτζιος” (που θεσπίστηκε στη μνήμη του ιδρυτή και εμπνευστή της διοργάνωσης) για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της, η ταινία του “Ενήλικοι στην Αίθουσα”.

«Για μένα είναι απόψε μια πολύ ειδική βραδιά. Μια βραδιά που δεν ξέρω πώς να τη χαρακτηρίσω. Ίσως να πω παράδοξη. Έχω βρεθεί σε βραδιές σαν και αυτή. Ωστόσο, καμία δεν μοιάζει με τη σημερινή. Γιατί είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινό βλέπει μία ταινία μου, ενώ ήδη ξέρει την ιστορία που θα αφηγηθώ. Καθένας από εσάς έχει δει το φιλμ το δικό του, το έχει σκεφτεί. Και το καταλαβαίνω. Πάνε δέκα χρόνια που ζείτε σε αυτή την κατάσταση και με όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τα ξέρετε σχεδόν όλα. Γι’ αυτό ήθελα απόψε να σας παρακαλέσω να δείτε το δικό μου φιλμ, την ιδέα μου πάνω σε αυτή την κατάσταση που ξέρετε πολύ καλά, αφήνοντας το δικό σας για λίγο στην άκρη. Και ύστερα να κάνετε τη σύγκριση και να το συζητήσετε. Η παράκληση που σας κάνω είναι να το δείτε χωριστά», δήλωσε ο Κώστας Γαβράς παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα, ενώ το κοινό στην αίθουσα τον χειροκροτούσε όρθιο.

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ - ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης κάλεσε στη σκηνή τους ηθοποιούς (Χρήστο Λούλη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Δημήτρη Τάρλοου, Χρήστο Στέργιογλου, Γιώργο Χωραφά) που συμμετέχουν στο “Ενήλικοι στην Αίθουσα” καθώς και τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, πάνω στο βιβλίο του οποίου βασίστηκε η ταινία του. «Χωρίς αυτούς, χωρίς τη βοήθεια των ηθοποιών, των συνεργατών μου και των τεχνικών που βρίσκονται απόψε μέσα στην αίθουσα, δεν θα γινόταν ποτέ αυτή η ταινία», είπε ο Κώστας Γαβράς, ευχαριστώντας τον διευθυντή φωτογραφίας του Γιώργου Αρβανίτη, τους συμπαραγωγούς του και τη σύζυγο και παραγωγό του, Μισέλ Ρέι Γαβράς.

Βραβεία διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος

Η τελετή λήξης ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Η διεθνής κριτική επιτροπή (που αποτελούνταν από τους: Γουίτ Στίλμαν, Χάνα Πάτερσον, Μισέλ Βάλεϋ, Ουμπέρτο Μουρέιρα και Μπίργκιτ Κόλερ) απένειμε την Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας στη “Νέα Λιθουανία” (Nova Lituania) του Καρόλις Καουπίνις για «την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως και πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα».

Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών δόθηκε στη Ζενεβιέβ Ντουλούντ - ντε Σελ για την ταινία της “Μια Αποικία” (Α colony). Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, πρόκειται για «μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης, καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο».

Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην Μπόρα Κιμ για την ταινία “Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού” (House of Hummingbird) για «το λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας, που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας, στις αρχές της δεκαετίας του ’90».

Ειδική Μνεία απένειμε η κριτική επιτροπή στον Φίλιπ Γιούμανς για την ταινία “Φωτιά στη Λουιζιάνα” («Burning Cane»), «έναν νεαρό κινηματογραφιστή που μας εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του».

Το Βραβείο Κοινού Fischer όπως και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου δόθηκαν στην ταινία “Οι Άθλιοι” (Les Miserables) του Λατζ Λι για «τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».

Βραβεία διεθνούς διαγωνιστικού ντοκιμαντέρ

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ (που αποτελούνταν από τους: Μάγκι Χερτ , Σονόρα Μπρόκα, Γκέρχαρντ Βίσνερ, Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ και Γεράσιμο Ρήγα) απένειμε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην “Γη του Μέλιτος” (Honeyland) των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα. Επίσης, απένειμε Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ “Δέντρα στην Έρημο” (Talking About Trees) του Σουχαΐμπ Γκασμελμπάρι.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψειςΣήμερα 22:16 | Ειδήσεις

Η εκτιμώμενη συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Αθήνας είναι περίπου 23.000.

Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)Σήμερα 21:54 | Ειδήσεις

Ο 23χρονος ανιψιός του Φανούρη Καργάκη, ισχυρίζεται πως το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του 27χρονου, βρισκόταν σε γάμο.

Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην ΑθήναΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που "κούνησε" και την Αθήνα

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 53χρονης23:59Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)23:43Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην Αθήνα23:28Missing alert: Εντοπίστηκε η 31χρονη που αγνοούνταν23:14Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε δύο 13χρονες στον Εύοσμο22:59Η Χαμάς απορρίπτει "διεθνή κηδεμονία" στη Γάζα, όπως προτείνει το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ22:45ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψεις22:31Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο