LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2019 17:08

Κόντρα Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αιχμηρές δηλώσεις περί «έλλειψης προετοιμασίας» για τη «συνάντηση σε καλό κλίμα» και… «σύγκριση φωτογραφιών».

Μητσοτάκης - Ερντογάν - Τσιπρας

“Φωτιές” άναψε στην Αθήνα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

«Απροετοίμαστο» είδαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον Πρωθυπουργό. Απάντηση στην Κουμουνδούρου έδωσαν ο Στέλιος Πέτσας και κυβερνητικοί κύκλοι.

Χαρίτσης: Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζητά τον τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας και τις διπλωματίας δεν είναι παιχνίδια επικοινωνιακής πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης «δεν έθεσε αρχικά ούτε και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», το οποίο τέθηκε τελικά, «αφού πρώτα τον εγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ”, σύμφωνα με τον Αλ. Χαρίτση.

H πλήρης δήλωση:

“Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, συνεχίζει την πολιτική των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων και του διαλόγου με την Τουρκία.

Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά ανησυχητικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Κάτι που άλλωστε παραδέχτηκε σε σημερινή συνέντευξή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως, επίσης, δεν έθεσε αρχικά και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέμα το οποίο απουσίαζε από τις αρχικές κυβερνητικές ενημερώσεις και τέθηκε τελικά από τον πρωθυπουργό, αφού πρώτα τον εγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας και τις διπλωματίας δεν είναι παιχνίδια επικοινωνιακής πολιτικής”.

Κατρούγκαλος: Δεν έθεσε τα βασικά ο Κ. Μητσοτάκης στον Τ. Ερντογάν

Ακόμη και οι κυβερνητικές διαρροές για την συνάντηση  Μητσοτάκη-Ερντογάν δείχνουν ότι «δεν τέθηκε καθόλου ζήτημα τουρκικών παραβιάσεων, ούτε της κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) ούτε στο Αιγαίο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος “στο Κόκκινο”, ενώ για αυτά που τέθηκαν, όπως η επίλυση του Κυπριακού και οι προσφυγικές ροές, «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βρίσκεται σε διαρκή ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική -και μάλιστα, να πέφτει η ίδια σε λάθη για τα οποία κατηγορούσε την δική μας κυβέρνηση ότι είχε υποπέσει, όταν προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανούς τους διαύλους επικοινωνίας».

«Εμείς και προετοιμασία είχαμε κάνει και πολύ καλά κάναμε και κρατάγαμε τους διαύλους ανοιχτούς», συνέχισε, όπως με τις συναντήσεις Τσίπρα-Ερντογάν, «γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε κατ’ αρχάς θετικό ότι έγινε η συνάντηση (σ.τ.σ. Μητσοτάκη-Ερντογάν), δεν πρόκειται να ασκήσουμε την δημαγωγική κριτική που ασκούσε σε βάρος μας η ΝΔ … Δεν γίνεται όμως να μην μπαίνουν στο τραπέζι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις, η κλιμάκωση της έντασης και της τουρκικής προκλητικότητας».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι ο σεβασμός και η τήρηση των διεθνών συνθηκών «είναι η βάση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία … δεν έχω αμφιβολία ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ θα σεβαστεί αυτό το γενικό πλαίσιο … αλλά το ζήτημα είναι εάν θα έχει την ενεργή πολιτική που εμείς επιδείξαμε, ώστε να διαμορφωθούν -σε θετική ατζέντα, όχι εναντίον κάποιας χώρας, ούτε της Τουρκίας- αυτές οι συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο με άξονα το ενεργειακό και στην πραγματικότητα οδήγησαν στην απομόνωση της Τουρκίας», αναρωτήθηκε.

Η δύναμη που προβάλλει ο Ερντογάν, εκτίμησε, «δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε αμφισβήτηση των συμπερασμάτων και πορισμάτων του Διεθνούς Δικαίου για τα δικαιώματα στις ΑΟΖ, ακριβώς γιατί ούτε μία χώρα ή διεθνής δύναμη δεν συμφωνεί με την Τουρκία. Γι’ αυτό ΕΕ και ΗΠΑ πρόκειται να εφαρμόσουν από κοινού κυρώσεις κατά των συγκεκριμένων αυτών πρακτικών».

Η απάντηση από το Μαξίμου

Σχετικά με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί έλλειψης προετοιμασίας στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ τολμούν να μιλούν για προετοιμασία. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αρκεί η σύγκριση της φωτογραφίας από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν με την αντίστοιχη του κ. Μητσοτάκη. Η εικόνα μιλάει από μόνη της».

Μητσοτάκης - Ερντογάν - Τσιπρας

Η φωτογραφία περιλαμβάνει δύο στιγμιότυπα, όπου μπορεί να γίνει μια πρώτη σύγκριση. Στη χθεσινή συνάντηση οι συνεργάτες εμφανίζονται με φακέλους στα χέρια, ενώ πίσω από τους δύο ηγέτες βρίσκονται αντίστοιχα οι σημαίες των δύο χωρών.
Αντιθέτως στην φωτογραφία από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν η ελληνική σημαία υπάρχει στο τραπεζάκι ενώ πίσω από τους δυο άντρες είναι δυο τουρκικές σημαίες και φυσικά τα χέρια όλων ήταν άδεια.

Πέτσας: Όλα τα θέματα συζητήθηκαν σε βάθος

«Ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Ίσως, καλύτερο και από αυτό που θα περιμέναμε. Μια συζήτηση που δείχνει διάθεση ειλικρίνειας και στενότερης συνεργασίας στους επόμενους μήνες. Με πρόθεση, από τη δική μας πλευρά, να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, όσον αφορά κυρίως το Κυπριακό και, από την άλλη, ένας καλύτερος έλεγχος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Αυτά είναι δύο θέματα, που συζητήθηκαν σε βάθος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε πως «είναι  θέματα στα οποία, το επόμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά μένει να δείξει, και στην πράξη, το θετικό κλίμα που εισπράξαμε. Για αυτό τον λόγο προγραμματίζεται μία σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο έχει  να συνεδριάσει από το 2016. Δόθηκε εντολή στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών, τον κ. Δένδια και τον κ. Τσαβούσογλου, να προετοιμάσουν αυτή τη συνάντηση, το συντομότερο δυνατόν. Και επειδή είναι μια συνάντηση, που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα -είναι η σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας- εμείς προτείνουμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ελπίζουμε να έχουμε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα και στα δύο επόμενα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν, που είναι οι οικονομικές σχέσεις και τα θέματα των πολιτικών και θρησκευτικών συμβόλων».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «το κλίμα δεν ήταν συγκρουσιακό. Ήταν μια πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε ένα καλό κλίμα. Το καλό κλίμα για να αρχίσει να μετουσιώνεται σε κάτι πιο χειροπιαστό χρειάζονται κάποιες ενέργειες. Και οι ενέργειες που αναμένουμε, αυτή τη στιγμή, είναι μία ελάττωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Κυπριακό, είτε αυτό αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου -που έθεσε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός- είτε  το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των δύο Κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις. Δεν θέλουμε, δηλαδή, να βλέπουμε τις παρεμβάσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, είτε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είτε επισκέψεις στην Αμμόχωστο. Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, για να αξιολογήσουμε ότι όντως υπάρχει ένα πεδίο στενότερης συνεργασίας, από αυτό που φάνηκε αυτό το διάστημα».

«Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές -που ήταν το επόμενο ζήτημα- θα πρέπει να ελεγχθούν κυρίως στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας,  είναι μία συμφωνία που πρέπει να τηρήσουν και οι δύο πλευρές. Και κυρίως η Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τιθασεύσει αυτές τις ροές και στο εσωτερικό της και στις ακτές, αλλά και στη θάλασσα. Υπό την έννοια ότι, ακόμη και αν δεν μπορεί να ελέγξει όλες τις ροές από τις ακτές της, θα πρέπει να προσπαθεί στα χωρικά της ύδατα να επιστρέφει διακινητές πίσω στην Τουρκία ώστε να μην περνούν όλοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Από δικής μας μεριάς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερο τα σύνορά μας. Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού στην περιοχή, καθώς τελειώνει και η τουριστική περίοδος. Και, επίσης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξηθούν οι επιστροφές. Και ελπίζουμε να έχουμε κάτι χειροπιαστό στο επόμενο διάστημα. Για να προετοιμαστούν όλα αυτά, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του κ. Κουμουτσάκου και του ομολόγου του, κ. Σοϊλού, τις επόμενες ημέρες.

Το σημερινό θετικό κλίμα, μας κάνει λίγο περισσότερο αισιόδοξους από πριν. Αλλά, επαναλαμβάνω, βάλαμε δύο χειροπιαστά θέματα στο τραπέζι και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι τουρκικές κινήσεις το επόμενο διάστημα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και νομίζω ότι μπορεί να οικοδομηθεί μια καλή σχέση, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Κοινοτικό κεκτημένο» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βάζει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους

«Μεγάλους κινδύνους» διαβλέπει το ΚΚΕ από την «εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Αναλυτικά η δήλωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ:

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσδώσει “θετικό πρόσημο” στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, η ωμή αλήθεια για τα λαϊκά συμφέροντα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. 

Η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βαθαίνει και βάζει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό παραμένουν και οξύνονται, ενώ οι κυβερνητικές κινήσεις για επενδύσεις και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, συνδυάζονται με τη σκληρή επίθεση κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία να επαγρυπνούν και να δυναμώσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Ελληνική Λύση: ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι μάλλον «ζει σε άλλο πλανήτη»

Αιχμηρά σχολίασε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η Ελληνική Λύση:

“Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι μάλλον «ζει σε άλλο πλανήτη». Δηλώνει ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος ζητά την ίδρυση οθωμανικών τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ως απάντηση δε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιπροτείνει την Χάλκη.

Όντως «ζει σε άλλο πλανήτη», αφού αυτά τα δύο θέματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.Σε μία Τουρκία, όπου στην (προστατευόμενη από την Ουνέσκο) Αγία Σοφία γίνονται επιδείξεις μπιντέδων και εκατοντάδες ελληνικές εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους, σε παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου, με θράσος ο Ερντογάν θέτει θέμα δημιουργίας δύο τζαμιών στην Ελλάδα!

Ουσιαστικά, δηλαδή, αντί ο κ. Μητσοτάκης να αποτρέψει κάθε συζήτηση για διεκδίκηση μη υπαρκτών ζητημάτων, νομιμοποίησε -δυστυχώς- με την παρουσία του αυτές τις διεκδικήσεις.Tο θέμα δεν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης «ζει σε άλλο πλανήτη». Το θέμα είναι πως κάνει ότι ζει στην Ελλάδα.



Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοιΧθες 15:29 | Ειδήσεις

Που αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα. Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της”Χθες 21:05 | Ειδήσεις

Στο ρεπορτάζ των ''Times'' του Λονδίνου γίνεται εκτενής αναφορά στον ελληνικό τουρισμό, την μείωση της ανεργίας και την οικονομία της Ελλάδας.

Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)Χθες 19:18 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η μαρτυρία μιας 29χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα βαρύτατου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:36Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Ολυμπιακή Φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο22:42Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο