LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2019 10:58 | Ανανέωση: 26 Σεπτεμβρίου 2019 11:25

Moody’s: Η χρεοκοπία της Thomas Cook επηρεάζει το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών

Πώς επηρεάζεται τραπεζικό σύστημα από την υποχρεωτική εκκαθάριση του τουριστικού κολοσσού.

Thomas Cook - πτώχευση - παύση λειτουργίας -  επιβάτες

H υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook είναι αρνητική για το αξιόχρεο (credit negative) των βουλγαρικών, κυπριακών και ελληνικών τραπεζών, επειδή η κατάρρευση της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας θα αποδυναμώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων στους σημαντικούς τουριστικούς - και τους σχετικούς με αυτούς - τομείς των χωρών τους, οδηγώντας πιθανόν σε μεγαλύτερες πιστωτικές ζημιές και απώλειες εργασιών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Ο Moody's σημειώνει ότι η υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook και η απορρέουσα από αυτή μείωση των τουριστικών εσόδων και επενδύσεων στις τρεις αυτές χώρες θα εξασθενίσει την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τη χρεοκοπημένη εταιρεία και βασίζονταν σε πληρωμές από αυτή, όπως ξενοδοχείων και σχετικών εταιρειών, περιλαμβανομένων μικρών επιχειρήσεων που προσφέρουν βοηθητικές υπηρεσίες. Κάθε ξενοδοχείο έχει διαφορετικό συμβόλαιο με την Thomas Cook, αναφέρει ο οίκος, αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία οφείλει σημαντικά ποσά σε ξενοδοχεία για διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε τις πληρωμές 60-90 ημέρες μετά τα ταξίδια.

Ο τραπεζικός δανεισμός σε βουλγαρικές επιχειρήσεις των τομέων παροχής υπηρεσιών διαμονής και διατροφής ανερχόταν στο 6,5% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων τον Ιούνιο του 2019. Η αντίστοιχη έκθεση των ελληνικών τραπεζών ανερχόταν στο 10,8% τον Ιούνιο του 2019, ενώ για τις κυπριακές τράπεζες έφθανε στο 13,9% στο τέλος Μαρτίου του 2019. Η επίπτωση στα τραπεζικά βιβλία δανείων θα είναι ευρύτερη, δεδομένων των διασυνδέσεων του τουριστικού τομέα με άλλους τομείς, όπως των μεταφορών και του εμπορίου, και της γενικότερης σημασίας του τουρισμού στις οικονομίες και την απασχόληση των χωρών, αναφέρει ο Moody's. Η επίπτωση στον τουριστικό τομέα, συνεπώς και στις τράπεζες, θα μειωνόταν, αν οι Αρχές λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τα άμεσα αποτελέσματα από την κατάρρευση της Thomas Cook ή αν βρεθούν άλλα τουριστικά πρακτορεία για την αιχμή της τουριστικής περιόδου το επόμενο έτος, υπογραμμίζει ο οίκος, σημειώνοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απαλλαγή από το τέλος διαμονής για τα ξενοδοχεία που υπέστησαν ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Ο Moody's δεν θεωρεί ότι η κατάρρευση της Thomas Cook θα επηρεάσει σημαντικά τις τουρκικές τράπεζες. «Αν και η Thomas Cook είχε σημαντική δραστηριότητα στην Τουρκία, αυτή ήταν μικρή σε σχέση με τη μεγάλη και διαφοροποιημένη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η Thomas Cook έφερνε περίπου 700 χιλιάδες τουρίστες στην Τουρκία ετησίως, που είναι ένα μικρό ποσοστό των 39 και πλέον εκατομμυρίων τουριστών που είχε η χώρα το 2018 και αναμένουμε ότι η ροή των τουριστών από την Thomas Cook θα αναπληρωθεί από άλλα τουριστικά πρακτορεία», αναφέρει ο οίκος. Στην Ελλάδα, σημειώνει, η χρεοκοπημένη βρετανική εταιρεία απασχολούσε περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και έφερνε περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο ή περίπου το 9% των 44 εκατομμυρίων που ήταν οι συνολικές αφίξεις το 2018, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η Thomas Cook είχε ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και την Κω, όπου περίπου το 70% και το 25% των ξενοδοχείων τους, αντίστοιχα, είχαν συμβόλαια με αυτή.

Επίθεση της Νοτοπούλου στον Θεοχάρη

Μιλώντας στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «Το πραγματικό πρόβλημα στον τουρισμό, μία μεγάλη πληγή, είναι η κατάρρευση ενός κολοσσού, τέτοιου μεγέθους, της Thomas Cook», επισημαίνοντας, πως σε ερώτηση της προς τον Χάρη Θεοχάρη, υπουργό τουρισμού, σε σχέση με το εάν γνώριζε για την κατάρρευση της αεροπορικής εταρίας, εκείνος δήλωσε πως «εάν η Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν υπουργός, η Thomas Cook θα είχε καταρρεύσει έξι μήνες νωρίτερα», αφήνωντας αναπάντητο το ερώτημα.

Αναφορικά με την αποζημίωση των εργασιακά εμπλεκόμενων στην εταιρία, η κ. Νοτοπούλου διαμήνυσε, ότι «ο κ. Θεοχάρης λοιπόν, θα έπρεπε ως σοβαρός υπουργός τουρισμού, εάν είχε αίσθηση του ρόλου του, όπως και ο γενικός γραμματέας, να είναι αυτή τη στιγμή έξω, να ομιλούν με άλλους tour operators, να προσπαθούν να κλείσουνε καλές συμφωνίες για τη χώρα μας, η οποία προφανώς βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση απ’ ότι ήταν πέρυσι-πρόπερσι», καθώς «η οικονομία μας ζει από τον τουρισμό» και «τα αντανακλαστικά του για τη Σαμοθράκη δεν μας κάνουν να νιώθουμε ιδιαίτερα ασφαλείς».

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στίβεν Σπίλμπεργκ: Η ταινία που τον σημάδεψε…23:59Γαλλία-ΟΗΕ: Οι τελωνειακοί δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας23:49Κερατσίνι: Διαρρήκτες πιάστηκαν στα πράσα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ23:32Ιταλία: Απαγορεύεται η εργασία κάτω από τον ήλιο όταν έχει καύσωνα και για συγκεκριμένες ώρες23:18Τραμπ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1%23:02Ρόδος: Αυτοκίνητο έκανε βουτιά στο βυθό του λιμανιού22:48Υπουργείο Εργασίας: Τα fake news και οι αλήθειες για το νέο νομοσχέδιο22:33Μέγαρα – Πυρκαγιά: Στάλθηκε μήνυμα από το 11222:19Φωτίστε την επιχείρησή σας χωρίς αρχικό κεφάλαιο από την GlobiLED22:03Ιταλία: Κύμα καύσωνα σε 17 πόλεις την Τρίτη21:50Ινδία: Ζωντανά φίδια κατασχέθηκαν από επιβάτη που επέστρεφε από την Ταϊλάνδη21:34Τζούλη: Το απόστημα των ψυχιάτρων στις φυλακές Κορυδαλλού να βγάζουν τρελούς πολλούς κατηγορούμενους θα σπάσει21:20Καρέτσας: Νέα διάκριση για τον 17χρονο διεθνή21:04Φθιώτιδα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα20:50Κασιδιάρης: Εισαγγελική εισήγηση για την αποφυλάκιση του20:37Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:24Τραμπ: Εξετάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες για αλλαγές φύλου σε παιδιά και εφήβους20:10Κυρανάκης: Επιστολή σε δημάρχους για την εφαρμογή του ΚΟΚ – Ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες19:52Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τιμά τα 64α γενέθλια της μητέρας του19:33ΗΠΑ: Αντιμέτωπες οι χώρες με υψηλότερους δασμούς μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου19:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο