LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2019 10:58 | Ανανέωση: 26 Σεπτεμβρίου 2019 11:25

Moody’s: Η χρεοκοπία της Thomas Cook επηρεάζει το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών

Πώς επηρεάζεται τραπεζικό σύστημα από την υποχρεωτική εκκαθάριση του τουριστικού κολοσσού.

Thomas Cook - πτώχευση - παύση λειτουργίας -  επιβάτες

H υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook είναι αρνητική για το αξιόχρεο (credit negative) των βουλγαρικών, κυπριακών και ελληνικών τραπεζών, επειδή η κατάρρευση της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας θα αποδυναμώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων στους σημαντικούς τουριστικούς - και τους σχετικούς με αυτούς - τομείς των χωρών τους, οδηγώντας πιθανόν σε μεγαλύτερες πιστωτικές ζημιές και απώλειες εργασιών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Ο Moody's σημειώνει ότι η υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook και η απορρέουσα από αυτή μείωση των τουριστικών εσόδων και επενδύσεων στις τρεις αυτές χώρες θα εξασθενίσει την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τη χρεοκοπημένη εταιρεία και βασίζονταν σε πληρωμές από αυτή, όπως ξενοδοχείων και σχετικών εταιρειών, περιλαμβανομένων μικρών επιχειρήσεων που προσφέρουν βοηθητικές υπηρεσίες. Κάθε ξενοδοχείο έχει διαφορετικό συμβόλαιο με την Thomas Cook, αναφέρει ο οίκος, αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία οφείλει σημαντικά ποσά σε ξενοδοχεία για διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε τις πληρωμές 60-90 ημέρες μετά τα ταξίδια.

Ο τραπεζικός δανεισμός σε βουλγαρικές επιχειρήσεις των τομέων παροχής υπηρεσιών διαμονής και διατροφής ανερχόταν στο 6,5% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων τον Ιούνιο του 2019. Η αντίστοιχη έκθεση των ελληνικών τραπεζών ανερχόταν στο 10,8% τον Ιούνιο του 2019, ενώ για τις κυπριακές τράπεζες έφθανε στο 13,9% στο τέλος Μαρτίου του 2019. Η επίπτωση στα τραπεζικά βιβλία δανείων θα είναι ευρύτερη, δεδομένων των διασυνδέσεων του τουριστικού τομέα με άλλους τομείς, όπως των μεταφορών και του εμπορίου, και της γενικότερης σημασίας του τουρισμού στις οικονομίες και την απασχόληση των χωρών, αναφέρει ο Moody's. Η επίπτωση στον τουριστικό τομέα, συνεπώς και στις τράπεζες, θα μειωνόταν, αν οι Αρχές λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τα άμεσα αποτελέσματα από την κατάρρευση της Thomas Cook ή αν βρεθούν άλλα τουριστικά πρακτορεία για την αιχμή της τουριστικής περιόδου το επόμενο έτος, υπογραμμίζει ο οίκος, σημειώνοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απαλλαγή από το τέλος διαμονής για τα ξενοδοχεία που υπέστησαν ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Ο Moody's δεν θεωρεί ότι η κατάρρευση της Thomas Cook θα επηρεάσει σημαντικά τις τουρκικές τράπεζες. «Αν και η Thomas Cook είχε σημαντική δραστηριότητα στην Τουρκία, αυτή ήταν μικρή σε σχέση με τη μεγάλη και διαφοροποιημένη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η Thomas Cook έφερνε περίπου 700 χιλιάδες τουρίστες στην Τουρκία ετησίως, που είναι ένα μικρό ποσοστό των 39 και πλέον εκατομμυρίων τουριστών που είχε η χώρα το 2018 και αναμένουμε ότι η ροή των τουριστών από την Thomas Cook θα αναπληρωθεί από άλλα τουριστικά πρακτορεία», αναφέρει ο οίκος. Στην Ελλάδα, σημειώνει, η χρεοκοπημένη βρετανική εταιρεία απασχολούσε περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και έφερνε περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο ή περίπου το 9% των 44 εκατομμυρίων που ήταν οι συνολικές αφίξεις το 2018, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η Thomas Cook είχε ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και την Κω, όπου περίπου το 70% και το 25% των ξενοδοχείων τους, αντίστοιχα, είχαν συμβόλαια με αυτή.

Επίθεση της Νοτοπούλου στον Θεοχάρη

Μιλώντας στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «Το πραγματικό πρόβλημα στον τουρισμό, μία μεγάλη πληγή, είναι η κατάρρευση ενός κολοσσού, τέτοιου μεγέθους, της Thomas Cook», επισημαίνοντας, πως σε ερώτηση της προς τον Χάρη Θεοχάρη, υπουργό τουρισμού, σε σχέση με το εάν γνώριζε για την κατάρρευση της αεροπορικής εταρίας, εκείνος δήλωσε πως «εάν η Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν υπουργός, η Thomas Cook θα είχε καταρρεύσει έξι μήνες νωρίτερα», αφήνωντας αναπάντητο το ερώτημα.

Αναφορικά με την αποζημίωση των εργασιακά εμπλεκόμενων στην εταιρία, η κ. Νοτοπούλου διαμήνυσε, ότι «ο κ. Θεοχάρης λοιπόν, θα έπρεπε ως σοβαρός υπουργός τουρισμού, εάν είχε αίσθηση του ρόλου του, όπως και ο γενικός γραμματέας, να είναι αυτή τη στιγμή έξω, να ομιλούν με άλλους tour operators, να προσπαθούν να κλείσουνε καλές συμφωνίες για τη χώρα μας, η οποία προφανώς βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση απ’ ότι ήταν πέρυσι-πρόπερσι», καθώς «η οικονομία μας ζει από τον τουρισμό» και «τα αντανακλαστικά του για τη Σαμοθράκη δεν μας κάνουν να νιώθουμε ιδιαίτερα ασφαλείς».

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: ο ανασχηματισμός, τα “καυτά” μέτωπα, το Μεταναστευτικό και οι ανατροπέςΧθες 21:21 | Ειδήσεις

Εξαιρετικά ενδιαφέρονται είναι τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Marc  για τον ΑΝΤ1.

Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Τα 25 δις ευρώ, η “ασπίδα του Αχιλλέα” και η στρατηγική συμμαχία με το ΙσραήλΣήμερα 13:19 | Ειδήσεις

Νέα φιλοσοφία στην έγκριση των εξοπλιστικών, έμφαση σε drones και νέες τεχνολογίες, συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και νεύμα προς Ισραήλ. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. 

Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα Σήμερα 11:09 | Ειδήσεις

Προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία Μυκόνου καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία.

Τέμπη: Απορρίφθηκε η μήνυση της Καρυστιανού κατά του εφέτη ανακριτήΣήμερα 16:58 | Ειδήσεις

Με διάταξη της εισαγγελίας πρωτοδικών απορρίπτεται και αρχειοθετείται η μήνυση κατά του εφέτη ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βουλή - Εξοπλιστικά: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, ο θόλος και οι αντιδράσεις των κομμάτων (εικόνες)18:22Γαλλία - Λεπέν: Απειλές κατά της ζωής της δέχεται η δικαστής που της επέβαλε την ποινή 18:06Τέμπη: Απορρίφθηκε η μήνυση συγγενών κατά του εφέτη ανακριτή17:52ΗΠΑ: Ήττα Τραμπ και Μασκ στο Ουισκόνσιν17:38Θεσσαλονίκη: Γιατρός συνελήφθη για "φακελάκι"17:24Τροχαίο Κρήτη: Πένθος για τον 19χρονο στην Ιεράπετρα 17:10Βρετανία: 23 γυναίκες επικοινώνησαν με την αστυνομία μετά την καταδίκη Κινέζου φοιτητή για τον βιασμό 10 γυναικών 16:55Απεργία – Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: Ποιες πτήσεις θα εξυπηρετηθούν κατ’ εξαίρεση16:41Τραμπ - Λαγκάρντ: Αρνητικοί για όλο τον κόσμο οι δασμοί που επιβάλλει16:26Τροχαία – Αττική: 35.321 παραβάσεις για τον μήνα Μάρτιο 16:26ΔΕΗ myHome EnterTwo: Σταθερό διζωνικό μπλε τιμολόγιο 24μηνης διάρκειας από τη ΔΕΗ16:12Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:59Ακρόπολη - Λάνθιμος: Το ΥΠΠΟ για το "όχι" του ΚΑΣ στα γυρίσματα στον Ιερό Βράχο15:46Τένις: Κατάρρευση αθλήτριας κατά τη διάρκεια αγώνα (βίντεο)15:32Βασίλης Καλογήρου: Στο Ανθρωποκτονιών η δικογραφία για τον θάνατο του 39χρονου15:18Κακοποίηση ζώων - Βόλος: Βίντεο με pet groomer να χτυπά σκύλο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων (εικόνες)15:05Λουλούδια από... ψηφοδέλτια! (εικόνες)14:51Τουρκία: Πόλεμος για το μποϊκοτάζ – Αυτεπάγγελτη έρευνα14:38Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε φόρους - εισφορές και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα14:24Μεταξουργείο: Εξιχνιάσθηκε απόπειρα δολοφονίας 2 αλλοδαπών - Στην φυλακή ο ηθικός αυτουργός (βίντεο)14:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο