LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2019 18:30

“Θύελλα” για την εξαγορά της Forthnet από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων. Έντονη αντίδραση από άλλα κόμματα και αρχηγούς.

Μαρινάκης - βουλή - Forthnet - Nova

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκαλεί η προοπτική εξαγοράς της Forthnet από την εταιρία Alter Ego, συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας σε περίπτωση εξαγοράς της Forthnet από την Alter Ego του κ. Μαρινάκη.

Στην Κουμουνδούρου προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το χρέος της Forthnet αγγίζει τα 310 εκατομμύρια ευρώ, στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες το τίμημα που συζητείται ανέρχεται σε μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ. «Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανα-κεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, δημιουργεί τουλάχιστον μεγάλη εντύπωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός μάλιστα, ότι στη Forthnet ανήκει το συνδρομητικό κανάλι NOVA που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσοτέρων ομάδων της Super League αλλά κι ότι ο κ. Μαρινάκης είναι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός συνιστά μείζον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές που υπογράφουν την επίκαιρη ερώτηση ζητούν να επιληφθεί της υπόθεσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ρωτούν εάν θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, κάνοντας αναφορές για κίνδυνο παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

 Τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ερώτησης τους, είναι:

  1. Αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων, το οποίο προκύπτει όταν ένας συμμετέχων σε μία αγορά ελέγχει πλήρως τις χρηματοροές των ανταγωνιστών του; 
  2. Θα επηρεαστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, που πρέπει πάντα να γίνεται υπό συνθήκες ίσης μεταχείρισης των ομάδων, πλήρους διαφάνειας και ισονομίας; 
  3. Θα ζητήσουν να επιληφθεί της υπόθεσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού, της οποίας τα τέσσερα μέλη έσπευσε η κυβέρνηση, συγχρόνως με τα παραπάνω τεκταινόμενα, να αντικαταστήσει με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα και το νομικό μας πολιτισμό νομοθετικές διαδικασίες, αντίθετες με το ημεδαπό και ενωσιακό δίκαιο, δηλαδή με την πρόωρη παύση διοικήσεων Ανεξάρτητων Αρχών και με τη θέσπιση ασυμβιβάστων που δεν υπήρχαν κατά το χρόνο διορισμού των μελών τους;  
  4. Τους προβληματίζει το τόσο έντονο ενδιαφέρον αλλά και η άνεση με την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία εξαγοράς, κουρεύοντας τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας σε ποσοστό που ξεπερνά το 85%; 
  5. Δημιουργούνται κατά την άποψή τους συνθήκες ολιγοπωλίων ή δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την, κατά τα αναλυθέντα παραπάνω, ενδεχόμενη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης; 
forthnet

Αντιδράσεις από ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Την έντονη ανησυχία και την δυσφορία τους για την προοπτική εξαγοράς της της Forthnet από την εταιρία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, εκφράζουν και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε δήλωση του, στο περιστύλιο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος επεσήμανε ότι «πριν από λίγα χρόνια, ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει για «νταβατζήδες». Ένας εξ αυτών, σημερινός, επιχειρεί να αλώσει ό,τι κινείται στην Ελλάδα, είτε από Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως είτε από εφημερίδες ή ακόμη και τη διακίνηση των εφημερίδων. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει, γιατί χρησιμοποιείται και ποδοσφαιρική ομάδα από πίσω. Είναι ντροπή της Δημοκρατίας, ένας να θέλει να γίνει νταβατζής της Ελλάδος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τόνισε ότι «τα ΜΜΕ πρέπει να ανήκουν στο λαό και όχι σε ολιγάρχες», προσθέτοντας ότι πρέπει να λειτουργούν οι εποπτικοί μηχανισμοί ελέγχου».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας. Οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες σε περιοχές της Θεσσαλίας. Που καταγράφονται χιονοπτώσεις.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:44Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:3621η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”06:30Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο