LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2019 11:34 | Ανανέωση: 25 Σεπτεμβρίου 2019 12:21

Novartis: Με μηνύσεις απειλεί ο Παπαγγελόπουλος

Συνεχίζεται η κόντρα της Ελένης Ράικου με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.

Παπαγγελόπουλος - Novartis - δικαιοσύνη - Άρειος Πάγος

Με μηνύσεις απειλεί ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, την Ελένη Ράικου, συνεχίζοντας τη μεταξύ τους κόντρα, που ξεκίνησε όταν η δεύτερη εισήγαγε στο δημόσιο βίο τον όρο «Ρασπούτιν».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέψευσε, λέγοντας πως «όλα όσα ισχυρίζεται η κ. Ράικου για ‘Ρασπούτιν’ είναι ψέματα», τονίζοντας ότι, έχει όλα τα στοιχεία για να το αποδείξει και λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Τα υπόλοιπα στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη».

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, οι Παπαγγελόπουλος και Ράικου ήταν δυο πρόσωπα που επί σειρά ετών διατηρούσαν εξαιρετική σχέση.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν τον Μάρτιο του 2017, λίγες μέρες πριν τελειώσει η θητεία της η κα Ράικου παραιτήθηκε από θέση της. Στην επιστολή παραίτησης, κατήγγειλε πολιτικές παρεμβάσεις για την υπόθεση Novartis στην κατεύθυνση μη αποκάλυψης των «ενόχων».

Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν πως δε θα γίνει «Ιφιγένεια». Η αλήθεια είναι πως τότε δεν είχε προκύψει ακόμα η πολιτική διάσταση του σκανδάλου (που προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2018) , αλλά μόνον του ιατρικού σκέλους του, με την τότε εισαγγελέα να έχει ανακαλύψει έναν τροφοδότη λογαριασμό για «μίζες». 

Τότε – με αφορμή καταγγελία ανακρίτριας πως δεν εστάλησαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, κομμάτια των δικογραφιών κατά Παπαντωνίου και Λιακουνάκου- παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό. Η ίδια θεώρησε πως στοχοποιείται με αφορμή συγκεκριμένα δημοσιεύματα για το θέμα από εφημερίδα.

«Ρασπούτιν»

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε μια σιγή που έμοιαζε ως εκεχειρία. Τότε υπήρξαν δημοσιεύματα ότι εμβάστηκε ποσό 1.000 ευρώ σε λογαριασμό του ιατρού συζύγου της από την Novartis, στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας που είχε εκπονήσει. Η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, θεώρησε τότε υπεύθυνη για τη διαρροή την διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη καθώς και το πρόσωπο που υπέδειξε (δια των κύκλων της) ως «Ρασπούτιν» στο χώρο της Δικαιοσύνης. Παρά τις πιέσεις η κα Ράικου δεν κατονόμασε τότε αυτό το πρόσωπο :  «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», υποδείκνυε  πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα  άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης της, αυτός επιτακτικά  και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε  να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά  την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Novartis

Η σοβαρότητα των αναφερομένων ήταν τεράστια, και τότε επισημάνθηκε πως η βαρύτητα των καταγγελιών αυτών θα είναι μεγαλύτερη (και θα κριθούν οριστικά τότε)  εφόσον γίνουν επωνύμως και καταγγελθούν επισήμως «ονόματα» και «γεγονότα». Η τελευταία αποστροφή δε της διαρροής του περιβάλλοντός της ήταν ενδεικτική : «Είναι βέβαιη ότι με την πάροδο του χρόνου θα ανοίξουν τα στόματα πολλών συναδέλφων της, που υπήρξαν θύματα του συγκεκριμένου. Στο χωριό της λένε: «Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η ίδια έχει υπομονή και δεν βιάζεται».

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί όμως δεν είναι πολίτες απροστάτευτοι ή χωρίς δυνατότητες, αφού οι ίδιοι είναι φορείς θεσμικής εξουσίας, την οποία οφείλουν να ασκούν για το δημόσιο συμφέρον. Η επισήμανση αυτή συνόδευε και τότε τα ερωτήματα που έμπαιναν εξαιτίας της σιωπής :

  • Ποιες ήταν οι υποθέσεις για τις οποίες έγινε η «παρέμβαση»;
  • Ποια ήταν η αντίδραση της εν ενεργεία εισαγγελικής λειτουργού και ποια η τύχη των δικογραφιών αυτών;
  • Γιατί δεν καταγγέλθηκαν σε προηγούμενο χρόνο στα αρμόδια όργανα , όταν μάλιστα η καταγγέλλουσα είναι πρόσωπο με θεσμική ιδιότητα και εξουσία.

Τα πράγματα άλλαξε η παραίτηση του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, από επόπτης της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, με αναφορές σε «πολιτική στόχευση» και Ρασπούτιν. Μπορεί ο κ.Αγγελής να μην μίλησε με ονόματα για τον αποκαλούμενο Ρασπούτιν, αλλά τον φωτογράφισε. Και τώρα η κα Ράικου φαίνεται πως ήρθε η ώρα να τον ονοματίσει. Αξία ιδιαίτερη, βέβαια, θα έχει η τυχόν αναφορά και σε συγκεκριμένες υποθέσεις που δέχτηκε παρεμβάσεις όπως και η απάντηση Παπαγγελόπουλου, ο οποίος λέει ευθέως πως έχει στοιχεία για όλα. Η θύελλα εν ολίγοις για τη Δικαιοσύνη είναι εδώ…

Το κενό που οδηγεί προστατευόμενους μάρτυρες στη Βουλή

Novartis - βουλή

Ένα νομοθετικό κενό είναι που οδηγεί στη Βουλή προστατευόμενους μάρτυρες, τα στοιχεία των οποίων περιφέρονται εδώ και καιρό από γραφείο σε γραφείο. Η κατάληξη που φαίνεται πως θα έχει η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκαλεί «θύελλα» νομικών εξελίξεων που φτάνουν να απασχολούν τον Άρειο Πάγο.

Για το λόγο αυτόν θεωρείται πιθανό να τεθεί το θέμα εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, εφόσον συσταθεί προανακριτική επιτροπή και προχωρήσει επί της ουσίας η υπόθεση αυτή. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες καλύπτονται έναντι όποιας άλλης αρχής, όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι γίνεται σε περίπτωση προανακριτικής επιτροπής, που έχει και το ρόλο του Εισαγγελέα.

Δικαστικές πηγές λένε ότι εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μάλλον δεν μπορεί να αποτρέψει την εξέτασή τους. Συνεπώς υπό καθεστώς ανωνυμίας, σε ειδικό χώρο που θα πρέπει να προετοιμαστεί και μέσω εσωτερικού κυκλώματος ήχου, είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να καταθέσουν.  

Η απάντηση Τουλουπάκη στην Ράικου

Με "καρφιά" η απάντηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στις καταγγελίες της Ελένης Ράικου. «Ο λόγος μου είναι δημόσιος και με ταυτότητα και όχι μέσω κύκλων, “προνόμιο” που δεν διαθέτω»… επισημαίνει μεταξύ άλλων η κ. Τουλουπάκη

Αναλυτικά η δήλωση της Ελένης Τουλουπάκη:

«Εάν όσα αναληθή βλέπουν το φως της δημοσιότητας πράγματι ειπώθηκαν, δυστυχώς για άλλη μια φορά η κ. Ράικου καταφέρεται όχι μόνο εναντίον εμού θίγοντας την τιμή και την υπόληψή μου, αλλά και κατά του συνόλου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας υποστηρίζοντας ότι τοποθετήθηκα στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να εκτελέσω από κοινού με άλλους δικαστικούς λειτουργούς συμβόλαιο ηθικής της εξόντωσης.

Υπενθυμίζω λοιπόν ότι τοποθετήθηκα στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς μετά την παραίτησή της και χωρίς ουδέποτε να υποβάλω σχετική αίτηση για την τοποθέτηση αυτή.

Στο διορισμό μου κατέληξε δύο φορές το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 11 Αρεοπαγίτες με μεγάλη πλειοψηφία. Η προσφυγή δε κατά της τοποθέτησής μου στην πρώτη μου εκλογή απερρίφθη παμψηφεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Είναι απολύτως προσβλητικές οι αναφορές της, όχι μόνο για μένα, αλλά κυρίως για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους θεωρεί ελεγχόμενους.

Εξίσου προσβλητική και η αναφορά της σε συνάδελφο δικαστικό λειτουργό.

Επισημαίνω τέλος ότι από όσο γνωρίζω προηγούμενες καταγγελίες της και αιτήσεις σε βάρος εμού και των συναδέλφων μου κρίθηκαν ως ανυπόστατες από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.

Θλίβομαι βαθιά αν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις των οργάνων μας και προβαίνουμε σε τόσο απαξιωτικές δηλώσεις.

Επισημαίνω τέλος ότι ο λόγος μου είναι δημόσιος και με ταυτότητα και όχι μέσω κύκλων, “προνόμιο” που δεν διαθέτω…»

Γεννηματά: δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να μένει αμετοχη για ο,τι συμβαινει στους κολπους της!

 Σε δήλωση της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει «είναι πλέον σαφές ότι υπόθεση Novartis δεν αποτελεί μόνο ένα σοβαρό σκάνδαλο στον νευραλγικό χώρο του φαρμάκου. Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται, με καθηλωτικό τρόπο, η ύπαρξη και η λειτουργία ενός σκοτεινού παραδικαστικού συστήματος, το οποίο γεννήθηκε από τα σπλάχνα  μέρους της δεξιάς, αλλά το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν η ίδια η Δικαιοσύνη να μένει αμέτοχη για ό,τι συνέβαινε και συμβαίνει στους κόλπους της!».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο