LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2019 13:43

Ποιες χώρες εκπαιδεύουν τους καλύτερους μηχανικούς Η/Υ

Τι δείχνει η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Stanford.

AP - τεχνολογία - υπολογιστές - computer - υπολογιστής - χρήση

Η επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι, ίσως, ένα από το πιο “καυτά” επαγγέλματα, παγκοσμίως. Ποιες χώρες, όμως, “παράγουν” τους καλύτερους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών; Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) σε συνεργασία το Stanford University απαντά σε αυτό το ερώτημα και η απάντηση δεν επιφυλάσσει καμία έκπληξη: οι ΗΠΑ είναι το καλύτερο “φυτώριο” για επιστήμονες του χώρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησε μια φιλόδοξη “άσκηση”: να αξιολογήσει τις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ στους φοιτητές σχολών μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε τέσσερις μεγάλες οικονομίες: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Ρωσία. Από κοινού, αυτές οι τέσσερις χώρες εκπαιδεύουν σχεδόν το ήμισυ των επαγγελματιών μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ΗΠΑ είναι μακράν η καλύτερη χώρα στην εκπαίδευση μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τους φοιτητές των σχετικών σχολών στις ΗΠΑ να υπερβαίνουν σε προσόντα και δεξιότητες αυτούς στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Για την ακρίβεια, μέσος φοιτητής σπουδών ΤΠΕ στις ΗΠΑ κατατάσσεται υψηλότερα από το 80% περίπου των φοιτητών που εξετάστηκαν στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Αυτή η διεθνής πρωτιά κάθε άλλο παρά χωρίς σημασία είναι σε μια συγκυρία, κατά την οποία η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολιτών, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και δημόσιων οργανισμών.

AP - τεχνολογία - υπολογιστές - computer - υπολογιστής - χρήση

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ζήτηση για επαγγελματίες του κλάδου των ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα ΤΠΕ θα δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επίσης, έως το 2024 σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης της απασχόλησης STEM θα προέλθει από επαγγέλματα που σχετίζονται με τον υπολογιστή.

Ένα άλλο ενδιαφέρον, αν και επίσης αναμενόμενο, εύρημα της άσκησης είναι ότι οι γυναίκες φοιτήτριες σε αντικείμενα ΤΠΕ υστερούν σε δεξιότητες έναντι των ανδρών συναδέλφων τους, σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν. Και αυτή η διαπίστωση ήταν κοινή και για τις τέσσερις χώρες.

Τα ευρήματα της “άσκησης” εγείρουν μια σειρά από ζητήματα στρατηγικής, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τα ανά τον κόσμο εκπαιδευτικά συστήματα. Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η ποσοτική επέκταση των προγραμμάτων για τα εκπαιδευτικά αντικείμενα στο χώρο των ΤΠΕ ήταν επαρκής, σημαντικά θέματα ποιότητας παραμένουν ανοιχτά. Όπως το τι δεξιότητες φέρνουν μαζί τους τελικά οι απόφοιτοι της επιστήμης της πληροφορικής.

Για τις ανάγκες της άσκησης έγιναν συγκρίσεις και αξιολογήσεις των ικανοτήτων των επιστημόνων πληροφορικής μεταξύ των προπτυχιακών φοιτητών της τελευταίας χρονιάς σε τέσσερις μεγάλες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις, που παράγουν περίπου το ήμισυ των πτυχιούχων επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών στον κόσμο.

Πηγή: sepe.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)Σήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Ε65.


 


 

Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)Σήμερα 08:49 | Ειδήσεις

Οι 67 συλληφθέντες οι οποίοι σχετίζονται με την δολοφονία του άτυχου αστυνομικού στου Ρέντη πήραν το δρόμο προς τον Εισαγγελέα. 

Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα ΜπελέρηΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα Μπελέρη, τις συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη και την ακρίβεια.

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική από νεκρή μητέρα (εικόνες)09:49Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)09:35Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη09:24Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)09:11ΗΠΑ για επίσκεψη Ερντογάν: Ρωτήστε την Άγκυρα αν υπάρχει αλλαγή σχεδίων08:58Χαλκιδική: Καρέ - καρέ η επίθεση με φτυάρι στον δημοτικό υπάλληλο (βίντεο) 08:44Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)08:30“The 2Night Show” - Χάρης Βεραμόν: οι εξαφανίσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (βίντεο)08:17Θεσσαλονίκη - Καραμπόλα: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με 3 ΙΧ08:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο