LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2019 12:46

Χατζηδάκης: “Λογαριασμός Τσίπρα” η αύξηση στο ρεύμα

Πως περιέγραψε τον “μαραθώνιο” παρεμβάσεων για την εξυγίανση της ΔΕΗ και τι λέει για τις λιγνιτικές μονάδες.

ΔΕΗ - λογαριασμός ρεύματος - αύξηση


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκθεση του ορκωτού λογιστή για την κατάσταση της ΔΕΗ, λέγοντας «θέλω να ελπίζω ότι η έκθεση θα είναι θετική γιατί αλλιώς...». Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπενθύμισε ότι «η προηγούμενη έκθεση τον Μάρτιο-Απρίλιο έλεγε ότι η ΔΕΗ έχει ζήτημα βιωσιμότητας. Εάν και η νέα έκθεση καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, ξεκινάμε να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βάσει των κανόνων της κεφαλαιαγοράς - επειδή η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο - που ξεκινούν από αναστολή της μετοχής μέχρι "κοκκίνισμα" των δανείων και τελικά σε ένα συστημικό πρόβλημα για την οικονομία».

Προανήγγειλε, επίσης, «έναν "μαραθώνιο" εξυγιαντικών παρεμβάσεων που ξεκινούν από σταδιακή απολιγνιτοποίηση, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ κτλ. για να έχει η ΔΕΗ μια προοπτική για το μέλλον. Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή τον Οκτώβριο συνολικά για την ενέργεια και μέσα εκεί θα υπάρχουν διατάξεις για τη ΔΕΗ σε σχέση με την ταχύτητα προμηθειών και προσλήψεων και την ταχύτητα που πρέπει να λειτουργεί η εταιρεία».

Ερωτηθείς για την επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος, ο Κωστής Χατζηδάκης αρχικά υπενθύμισε ότι «όταν αναλάβαμε διαπιστώσαμε έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα αυτό πήγε πάνω από 900 εκατ. ευρώ με τα καινούργια πράγματα που εντοπίσαμε». Στη συνέχεια απαρίθμησε τις παρεμβάσεις προς όλους για να είναι τελικά «η επιβάρυνση στο μέσο νοικοκυριό 2,5 ευρώ» κάνοντας, μάλιστα, για «λογαριασμό Τσίπρα γιατί αν είχε ακολουθήσει άλλη πολιτική δεν θα είχε φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας η ΔΕΗ».

«Δεν πρέπει να υποτιμάται ότι η αύξηση είναι μόνο 2,5 ευρώ. Μοιράσαμε το βάρος δίκαια. Θα πληρώσουν πρώτα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και κερδίζει 90 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία που δεν θα γίνει τον Οκτώβριο. Μοιράσαμε το βάρος και με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Σήκωσαν το βάρος και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καθώς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μείωσε το εκπτωτικό τιμολόγιο των εργαζομένων της ΔΕΗ από το 75% στο 30%».

Μιλώντας ειδικά για τις παλιότερες λιγνιτικές μονάδες τις χαρακτήρισε «βάρος» καθώς, όπως είπε, «η ΔΕΗ πληρώνει πανάκριβα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Στην ερώτηση για το πώς θα καλυφθεί το ενεργειακό κενό από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι «υπάρχει αφενός το φυσικό αέριο και αφετέρου το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ».

Τέλος, όπως ανέφερε, «το γεγονός ότι μπαίνει μία τάξη ας πούμε στον σωματειακό συνδικαλισμό, στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών κλπ δε νομίζω ότι είναι αρνητικό, καλό είναι ξέρετε να υπάρχει μία τάξη, ξαναλέω και μία διαφάνεια σε αυτό, αυτό είναι καλό πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους εργαζόμενους και για το συνδικαλιστικό κίνημα» είπε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο. Σε ότι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, ο υπουργός τόνισε ότι έχει ξεκαθαριστεί και πριν τις εκλογές ότι η ΝΔ δεν είναι εναντίον και ότι όλη η συζήτηση γίνεται για επιχειρήσεις οι οποίες είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο