Συνελήφθη στη Μύκονο ο αεροπειρατής της TWA, 34 χρόνια μετά! (βίντεο)
34 χρόνια μετά την πολύκροτη αεροπειρατεία σε πτήση της TWA από την Αθήνα προς τη Ρώμη, εντοπίσθηκε και συνελήφθη στη Μύκονο, ο 65χρονος Λιβανέζος που πρωταγωνίστησε στο θρίλερ το οποίο είχε συγκλονίσει το 1985 την διεθνή κοινή γνώμη,
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο 65χρονος Λιβανέζος εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, κατά την διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο, που κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού.
Όπως διαπιστώθηκε, τα στοιχεία του 65χρονου αναφέρονται σε διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987.
Ο διωκόμενος οδηγήθηκε την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στη Σύρο, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του, μέχρι να εκδοθεί στην Γερμανία.
Το χρονικό της αεροπειρατείας
Ήταν πρωί της 14ης Ιουνίου του 1985 όταν στην πτήση 847 της TWA, από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη, οι Αρχές λαμβάνουν σήμα για αεροπειρατεία. Στο αεροπλάνο υπήρχαν 145 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος. Οι περισσότεροι ήταν Αμερικάνοι, αλλά και 15 Έλληνες, μεταξύ αυτών και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος.
Οι δύο αεροπειρατές που είχαν σχέση με τη Χεζμπολάχ κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βηρυτό, όπου άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και μετά από ένα πέρασμα από την Αλγερία επέστρεψαν στον Λίβανο. Εκεί, όταν ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού αντιστάθηκε, οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στην πίστα του αεροδρομίου. Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βηρυτό όπου, μετά από διαπραγματεύσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αμερικανικό αεροσκάφος στην Δυτική Γερμανία.
Η σύλληψη στην Φρανκφούρτη
Το 1987 ο Λιβανέζος συνελήφθη στην Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές Αρχές ετοιμάζονταν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Συνεργοί του στη Βηρυτό, απήγαγαν δυο Γερμανούς υπηκόους και ζήτησαν… ανταλλαγή. Έκτοτε, για πάνω από τρεις δεκαετίες, ο Λιβανέζος κατάφερνε να διαφεύγει. Μέχρι που το πρωί της Πέμπτης έπεσε στα “δίχτυα” της Ελληνικής Αστυνομίας.