LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2019 09:15

Συνασπισμός SPD, CDU και Πρασίνων στο Βρανδεμβούργο

Ο συνασπισμός «Κένυα» φαίνεται ότι καθίσταται πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής στα πρώην ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας.

Βρανδεμβούργο

Στον σχηματισμό συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Πρασίνων κατέληξαν αργά το βράδυ οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, έπειτα από τις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής το SPD.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε μεν τις τοπικές εκλογές (27,5%), αλλά τόσο οι δικές του απώλειες όσο κυρίως οι απώλειες της Αριστεράς δεν επέτρεψαν την παραμονή στην κυβέρνηση του συνασπισμού μεταξύ τους,, ενώ ακόμη και με την συμμετοχή των Πρασίνων, η πλειοψηφία θεωρήθηκε εξαιρετικά εύθραυστη. Επιπλέον, όλα τα κόμματα είχαν αποκλείσει ήδη προεκλογικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία διπλασίασε τα ποσοστά της και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, με 22,5%. Το μόνο σχήμα που εξασφάλιζε ισχυρή πλειοψηφία ήταν ο συνασπισμός «Κένυα» (από τα χρώματα των κομμάτων που τον απαρτίζουν, κόκκινο-μαύρο-πράσινο).

«Χρειάστηκε να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις», δήλωσε ο αρχηγός του SPD στο κρατίδιο Ντίτμαρ Βόιντκε, ενώ ο επικεφαλής του CDU Μίχαελ Στύμπγκεν παραδέχθηκε ότι με την συμφωνία του «έφυγε ένα βάρος». Από την πλευρά των Πρασίνων, η Ούρσουλα Νονεμάχερ δήλωσε ότι το Σάββατο το «μίνι»-συνέδριο του κόμματος θα ψηφίσει για να επικυρώσει την συμφωνία, τονίζοντας ότι αναμένει ένα καλό αποτέλεσμα, «αλλά σίγουρα και κάποιες ψήφους εναντίον», κυρίως από την οργάνωση της Νεολαίας. Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός «Κένυα» φαίνεται ότι καθίσταται πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής στα πρώην ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, όπου η ακροδεξιά ενισχύεται συνεχώς. Ήδη CDU, SPD και Πράσινοι κυβερνούν στην Σαξονία - Άνχαλτ, ενώ στην Σαξονία, όπου επίσης διεξήχθησαν εκλογές την 1η Σεπτεμβρίου, βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες διερευνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων. Στις 27 Οκτωβρίου διεξάγονται εκλογές και στο κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου σήμερα κυβερνά συνασπισμός Αριστεράς - SPD - Πρασίνων, ένα σχήμα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολύ δύσκολα θα διατηρήσει την πλειοψηφία, καθώς το SPD καταποντίζεται, ενώ η AfD αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 τραυματίες (βίντεο)Σήμερα 14:29 | Ειδήσεις

Ένας ύποπτος ένοπλος σκοτώθηκε κι ένας άλλος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και δύο αστυνομικοί.

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε βάρος των 15 συλληφθέντωνΣήμερα 14:11 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 15 συλληφθέντες για το νέο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΗΠΑ - Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Brown: Ένα άτομο ενδιαφέροντος κρατείται από την αστυνομίαΣήμερα 14:19 | Ειδήσεις

Από την ένοπλη επίθεση έχουν σκοτωθεί 2 φοιτητές, ενώ 9 άτομα είναι τραυμαρισμένα, εκ των οποίων τα 7 σε σοβαρή κατάσταση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:35Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από μοναστήρι έπειτα από πολύμηνη έρευνα15:21Μητσοτάκης για Σίδνεϊ: Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις σημερινές επιθέσεις15:07Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 τραυματίες (βίντεο)14:53ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε βάρος των 15 συλληφθέντων 14:39ΗΠΑ - Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Brown: Ένα άτομο ενδιαφέροντος κρατείται από την αστυνομία14:24Τσιάρας για αγρότες: Να προσέλθουν στον διάλογο14:10Χατζηδάκης: Είναι η ώρα του διαλόγου με τους αγρότες13:56Αυστραλία- Επίθεση στο Μπόνταϊ: Ο πρόεδρος του Ισραήλ κάνει λόγο για "μια σκληρή επίθεση εναντίον Εβραίων"13:41Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου13:27Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 32χρονος για διακίνηση παράτυπων μεταναστών 13:13Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στη Δυτική Ελλάδα - Προγραμματίζονται συλλαλητήρια από εργατικά κέντρα12:58e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 202612:43Μετρό - Γραμμή 4: Προτεραιότητα η επέκταση προς Γλυφάδα - Αναλυτικά οι νέες επεκτάσεις12:29Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 10 νεκροί έπειτα από πυροβολισμούς στην παραλία Μπόνταϊ (βίντεο)12:15Ηράκλειο: Συνελήφθησαν τρία νεαρά κορίτσια για κλοπή από εμπορικό κατάστημα12:01Λακωνία: Επιχείρηση διάσωσης 13χρονης που έπεσε σε πηγάδι με 7 μέτρα νερό! (εικόνες)11:47Αυστραλία: Πυροβολισμοί σε παραλία του Σίδνεϊ - Δύο συλλήψεις, αναφορές για τραυματίες (βίντεο)11:33Μενίδι: Ανταλλαγή πυροβολισμών με έναν τραυματία11:19Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που έσπασε μπάρες σιδηροδρομικής γραμμής ενώ πλησίαζε τρένο11:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο