LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2019 09:15

Συνασπισμός SPD, CDU και Πρασίνων στο Βρανδεμβούργο

Ο συνασπισμός «Κένυα» φαίνεται ότι καθίσταται πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής στα πρώην ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας.

Βρανδεμβούργο

Στον σχηματισμό συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Πρασίνων κατέληξαν αργά το βράδυ οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, έπειτα από τις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής το SPD.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε μεν τις τοπικές εκλογές (27,5%), αλλά τόσο οι δικές του απώλειες όσο κυρίως οι απώλειες της Αριστεράς δεν επέτρεψαν την παραμονή στην κυβέρνηση του συνασπισμού μεταξύ τους,, ενώ ακόμη και με την συμμετοχή των Πρασίνων, η πλειοψηφία θεωρήθηκε εξαιρετικά εύθραυστη. Επιπλέον, όλα τα κόμματα είχαν αποκλείσει ήδη προεκλογικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία διπλασίασε τα ποσοστά της και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, με 22,5%. Το μόνο σχήμα που εξασφάλιζε ισχυρή πλειοψηφία ήταν ο συνασπισμός «Κένυα» (από τα χρώματα των κομμάτων που τον απαρτίζουν, κόκκινο-μαύρο-πράσινο).

«Χρειάστηκε να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις», δήλωσε ο αρχηγός του SPD στο κρατίδιο Ντίτμαρ Βόιντκε, ενώ ο επικεφαλής του CDU Μίχαελ Στύμπγκεν παραδέχθηκε ότι με την συμφωνία του «έφυγε ένα βάρος». Από την πλευρά των Πρασίνων, η Ούρσουλα Νονεμάχερ δήλωσε ότι το Σάββατο το «μίνι»-συνέδριο του κόμματος θα ψηφίσει για να επικυρώσει την συμφωνία, τονίζοντας ότι αναμένει ένα καλό αποτέλεσμα, «αλλά σίγουρα και κάποιες ψήφους εναντίον», κυρίως από την οργάνωση της Νεολαίας. Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός «Κένυα» φαίνεται ότι καθίσταται πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής στα πρώην ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, όπου η ακροδεξιά ενισχύεται συνεχώς. Ήδη CDU, SPD και Πράσινοι κυβερνούν στην Σαξονία - Άνχαλτ, ενώ στην Σαξονία, όπου επίσης διεξήχθησαν εκλογές την 1η Σεπτεμβρίου, βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες διερευνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων. Στις 27 Οκτωβρίου διεξάγονται εκλογές και στο κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου σήμερα κυβερνά συνασπισμός Αριστεράς - SPD - Πρασίνων, ένα σχήμα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολύ δύσκολα θα διατηρήσει την πλειοψηφία, καθώς το SPD καταποντίζεται, ενώ η AfD αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΤΑΞΙ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Μητσοτάκης – Οξφόρδη: Σήμερα η Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο23:59Παρέλαβε το βραβείο "European Golden Boy Web 2025" o Χρήστος Μουζακίτης (βίντεο)23:44ΗΠΑ: "Πολύ αισιόδοξη" η κυβέρνηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία23:30Περού: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 αγνοούμενοι έπειτα από κατολίσθηση23:16Μητσοτάκης για την εκτόξευση δορυφόρων: "Εδώ κάτι αλλάζει"23:02Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον πλήρη έλεγχο της Μόσχας Ποκρόφσκ και Βοβτσάνσκ - Δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο22:52Χαλκιδική: 79χρονος καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου στην προσπάθεια του να κόψει ξύλα22:42Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο συγκρότημα κατοικιών22:32"Αποκαλύψεις": Με πρωτιά στο σύνολο κοινού έκλεισε και ο Νοέμβριος για την εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού22:22Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον οδηγό ταξί για το θανατηφόρο τροχαίο με τον 35χρονο δικυκλιστή22:12Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Δένδιας: Θα συζητήσουμε το ζήτημα της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης22:02Λαμία - "Αποκαλύψεις": Σύντροφος 56χρονου επιχειρηματία καταγγέλλει ιατρικό λάθος για τον θάνατό του21:34Λευκορωσία: Κατερίφθη drone - Κατηγορεί την Λιθουανία για προκλητική συμπεριφορά 21:22ANT1 Sports: Ζωντανά από ANT1+ την ερχόμενη Κυριακή το τελευταίο Grand Prix της χρονιάς για την F121:12Άρης: Μειώνονται τα προβλήματα ενόψει του ντέρμπι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ21:02Λάρισα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Από αύριο αναμένονται νέες αφίξεις 20:52Τροχαίο στην Αρτέμιδα: Ο 29χρονος κοιτούσε αν έπαθε ζημιά το αμάξι, λέει αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ120:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο