LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2019 20:00

“Καμπανάκι” από ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Οργανισμός αναθεωρεί τις προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο…

ΟΟΣΑ - Άνχελ Γκουρία

«Προειδοποίηση: Έρχεται χαμηλή ανάπτυξη» είναι ο τίτλος της ενδιάμεσης έκθεσης που δημοσιοποίησε, την Πέμπτη, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

Μεταξύ άλλων,  ο Οργανισμός προειδοποιεί για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αναθεωρώντας μάλιστα τις προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο.

Εκτιμά, τώρα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορισθεί από το 3,6% το 2018 στο 2,9% φέτος και το 3% το 2020, που είναι τα χαμηλότερα ποσοστά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, «με τους καθοδικούς κινδύνους να συνεχίζουν να αυξάνονται».

Επιδείνωση με το Brexit χωρίς συμφωνία

Στην ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,1% για φέτος και 1% για το 2020 από 1,9% το 2018.

Σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερο περισσότερο από 0,5% το 2020 και το 2021 από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι δεν αρκεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της πολύ χαμηλής ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «η χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών πολιτικών, μαζί με τη νομισματική πολιτική, θα ήταν πιο αποτελεσματική για την ανάπτυξη και θα δημιουργούσε λιγότερες χρηματοπιστωτικές στρεβλώσεις».

Σημειώνει, εξάλλου, ότι σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να γίνει πιο χαλαρή στις ευρωπαϊκές οικονομίες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοκ αποπληθωρισμού.

Επιβράδυνση σε ΗΠΑ, Κίνα

Για την οικονομία των ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2,9% πέρυσι στο 2,4% φέτος και στο 2% το 2020. Επιβράδυνση βλέπει και για την κινεζική οικονομία: στο 6,1% φέτος και το 5,7% το 2020, από 6,6% το 2018.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης τα εξής:

  • Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων πλήττει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, εντείνοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις πολιτικές, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θέτοντας σε κίνδυνο τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης.
  • Η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε πτωτικά σε όλες σχεδόν τις οικονομίες της G20 για το 2019 και το 2020, ιδιαίτερα για εκείνες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη μείωση του παγκοσμίου εμπορίου και επενδύσεων που έχει σημειωθεί φέτος.
  • Η αποδιάρθρωση του εμπορίου και των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων αποτελεί βαρίδι για τη ζήτηση αλλά έχει και μακροπρόθεσμο κόστος για την ανάπτυξη, καθώς μειώνει την παραγωγικότητα και τα κίνητρα για επενδύσεις.
  • Η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών έχει αντέξει έως τώρα, χάρη στην εύρωστη καταναλωτική ζήτηση, αλλά η συνεχής αδυναμία του τομέα της μεταποίησης θα εξασθενίσει τη ζήτηση για εργασία, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τη δαπάνη.
  • Παραμένει σημαντική η αβεβαιότητα για τον χρόνο και τη φύση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε εκδήλωση της ομογένειας στην ΟυάσινγκτονΧθες 20:47 | Ειδήσεις

Απόψε στις δέκα το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει δοξολογία στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο ΧατζηνικολάουΧθες 20:53 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την οικονομία, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ζήτημα του μεταναστευτικού, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι τουΧθες 23:05 | Ειδήσεις

Οι τοπικές αρχές φαίνεται να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον ΘερμαϊκόΧθες 22:36 | Ειδήσεις

Τη Δευτέρα ανασύρθηκε από τον Θερμαϊκό μια ακόμη σορός, που άνηκε σε 23χρονο ημεδαπό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι του23:59Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρή 4χρονη που έπεσε από μπαλκόνι23:43Παναθηναϊκός: Οριστική συμφωνία με Κόντη - Αναλαμβάνει υπηρεσιακός 23:23Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες23:09Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ξοδεύαμε σαν να μην υπάρχει αύριο22:55Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον Θερμαϊκό22:41Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά22:27Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στη Μπάαλμεκ22:13Champions League: Η Πάφος των 10 παικτών «πέρασε χειροπέδες» στον Ολυμπιακό21:59Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:45Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος21:31Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου21:17Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους21:08Ο Λεβαδειακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 4-120:54Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 για Μεταναστευτικό: Καμία Κρήτη δεν έχει βουλιάξει20:40Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο