Έπεσε κάτω κι από το 1,40% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου!
Από ρεκόρ σε ρεκόρ καλπάζουν τα ελληνικά ομόλογα. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έως και το 1,38%- την ώρα μάλιστα που η απόδοση των άλλων τίτλων του Νότου ακολούθησε την ανιούσα.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει συρρικνωθεί κατά 65 μονάδες βάσης μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα, ενώ βρίσκεται πλέον περίπου 275 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το φθινόπωρο του 2018.
Στη ραγδαία αποκλιμάκωση συμβάλλει πρωτίστως το διεθνές περιβάλλον, που ευνοεί τη μαζική στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος. Όσοι επιζητούν κάτι παραπάνω από ασφάλεια, δηλαδή απόδοση, επιλέγουν τους ελληνικούς τίτλους ως την πλέον ελκυστική επιλογή στη ζώνη του ευρώ, όπου τα ομόλογα έξι κρατών- μελών φέρουν αρνητικό επιτόκιο.
Σήμερα περαιτέρω ώθηση φαίνεται να έδωσαν, ωστόσο, και ειδήσεις, που αφορούν τις εσωτερικές εξελίξεις. Η επίσημη έγκριση του σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από την Κομισιόν, οι πληροφορίες που θέλουν τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ να ανάβουν το πράσινο φως και στο σχέδιο Hercules για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και η ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες πρώτη κάλυψη από την JPMorgan Chase, δημιούργησαν θετικό κλίμα.
Στον αντίποδα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς αυξήθηκε κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,90%, ενώ και του διετούς κατέγραψε άνοδο έως και πέντε μονάδων, στο -0,194%. Αύξηση τριών μονάδων βάσης, στο 0,27% και 0,30% αντίστοιχα παρουσίασαν οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.
Οι ελαφρές πιέσεις στα παραπάνω ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν να κάνουν με την άκρως απογοητευτική ανταπόκριση των τραπεζών στην δημοπρασία δανείων μηδενικού επιτοκίου της ΕΚΤ. Οι τράπεζες της νομισματικής ένωσης άντλησαν μόλις 3,4 δισ. ευρώ από την TLTRO, έναντι προσδοκιών ότι θα λάβουν δάνεια ύψους έως και 100 δισ. ευρώ.
Το όπλο των TLTROs αποδεικνύεται πολύ πιο αδύναμο από ό,τι ήλπιζε η κεντρική τράπεζα και εντείνει τις πιέσεις στις κυβερνήσεις να ενεργοποιήσουν τα όπλα της δημοσιονομικής πολιτικής.