LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2019 17:06

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ. 

Εδω Βρυξέλλες

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα για τη στήριξη των νοικοκυριών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους λόγω δυσχερειών στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση του υψηλού φόρτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. 

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους περίπου 132 εκατ. ευρώ, θέτει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας και του εισοδήματος του δανειολήπτη, ώστε να διασφαλίζεται ότι απευθύνεται σε όσους έχουν ανάγκη. Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λάβουν επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο 20% έως 50% της μηνιαίας πληρωμής του δανείου, ανάλογα με το εισόδημά τους, υπό την προϋπόθεση ότι: (i) τα δάνειά τους είναι εξασφαλισμένα κατά της κύριας κατοικίας τους, και (ii) συνεχίζουν να πληρώνουν το υπόλοιπο μέρος της μηνιαίας πληρωμής τους. Εάν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, προβλέπεται ότι η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τον αποκλεισμό του ακινήτου. Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των επιλέξιμων δανειοληπτών σύμφωνα με τις ίδιες απαιτήσεις που ορίζει το κράτος. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, το μέτρο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση. Όσον αφορά τις τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς θα προσφέρει ένα έμμεσο πλεονέκτημα διότι αυξάνει το ποσό αποπληρωμής που οι τράπεζες είναι πιθανό να λάβουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση της Επιτροπής έδειξε ότι αυτή η έμμεση ενίσχυση δεν θα δημιουργούσε αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, επειδή η ενίσχυση περιορίζεται στα αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της να εξασφαλίσει ότι οι δανειολήπτες δεν θα χάσουν το σπίτι στο οποίο ζουν. Επιπλέον, δεδομένου ότι όλες οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το καθεστώς είναι καλά στοχοθετημένο και περιορισμένο σε χρόνο και πεδίο εφαρμογής, όπως απαιτείται από τους κανόνες της ΕΕ». 

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα για τους δημάρχους που καρατόμησε ο Ερντογάν

Την πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να απομακρύνει τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους από τα καθήκοντά τους στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ, Βαν και Μάρντιν, με την κατηγορία της εμπλοκής τους στην τρομοκρατία, καταδικάζει με σημερινό του ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν «την αυθαίρετη αντικατάσταση των τοπικών αιρετών αντιπροσώπων με μη εκλεγμένους αντιπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία αποδυναμώνει περαιτέρω τις δημοκρατικές δομές στην Τουρκία». Καλούνται δε οι τουρκικές αρχές να επαναφέρουν όλους τους δημάρχους και άλλους αιρετούς αξιωματούχους οι οποίοι κέρδισαν στις τοπικές τους εκλογές την 31η Μαρτίου 2019 αλλά δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, αποπέμφθηκαν από το αξίωμά τους ή αντικαταστάθηκαν βάσει ατεκμηρίωτων ισχυρισμών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης τις απειλές για την αποπομπή άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο το νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάνογλου, ενώ καλεί και τις αρχές της χώρας να μην προβούν σε περαιτέρω πράξεις εκφοβισμού. 

Στις 3 Οκτωβρίου ορίστηκε η ημερομηνία ακρόασης του Έλληνα Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των ακροάσεων των 26 Επιτρόπων που θα πλαισιώσουν την ομάδα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με την παράδοση, οι ευρωβουλευτές «περνούν από κόσκινο» τους υποψήφιους Επιτρόπους, κατά τη διάρκεια τρίωρων ακροάσεων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προκειμένου να εγκρίνουν το διορισμό τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς θα εξεταστεί το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου από τους ευρωβουλευτές δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών: την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών και εσωτερικών υποθέσεων και τη επιτροπή πολιτισμού και παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι ο στον κ. Σχοινά έχει ανατεθεί θέση Αντιπροέδρου με το χαρτοφυλάκιο της «Προστασίας του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» που περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, την ασφάλεια, την απασχόληση και την εκπαίδευση. 

Προς το παρόν, τέσσερις πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη μέλλουσα Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά, καθώς θεωρούν ατυχή τη σύνδεση της «Προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» με το θέμα της μετανάστευσης. Στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της ευρωβουλής, η κ. φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι παραμένει ανοιχτή προς συζήτηση, χωρίς να προτείνει αλλαγές. 

Οι ακροάσεις των 26 Επιτρόπων είναι προγραμματισμένες μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου. 

Παραποιημένα εμπορεύματα αξίας 740 εκατ. ευρώ σταμάτησαν το 2018 τα τελωνεία της ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των εντοπισθέντων παραποιημένων προϊόντων που εισήχθησαν στην ΕΕ, λόγω της μεγάλης ποσότητας μικρών δεμάτων που διακινήθηκαν μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφοράς και ταχυδρομικά. Οι αριθμοί των αποστολών που δεσμεύθηκαν εκτινάχθηκαν από 57.433 το 2017 σε 69.354 το 2018, αν και η συνολική ποσότητα των δεσμευθέντων αντικειμένων μειώθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Το 2018 δεσμεύθηκαν σχεδόν 27 εκατομμύρια αντικείμενα που παραβίαζαν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ), αγοραίας αξίας σχεδόν 740 εκατ. ευρώ.

Η κυριότερη κατηγορία δεσμευθέντων εμπορευμάτων ήταν τα τσιγάρα, που αντιστοιχούσαν στο 15 % της συνολικής ποσότητας των δεσμευθέντων εμπορευμάτων. Ακολουθούν τα παιχνίδια (14 %), τα υλικά συσκευασίας (9 %), οι ετικέτες, οι ταμπελίτσες και τα αυτοκόλλητα (9 %) και τα είδη ένδυσης (8 %). Τα προϊόντα καθημερινής προσωπικής χρήσης στο σπίτι, όπως τα είδη περιποίησης σώματος, τα φάρμακα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 37 % του συνολικού αριθμού των δεσμευθέντων εμπορευμάτων.

Η Κίνα παρέμεινε η κύρια χώρα προέλευσης των εμπορευμάτων που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Η Βόρεια Μακεδονία ήταν η κύρια χώρα προέλευσης παραποιημένων αλκοολούχων ποτών. Η Τουρκία ήταν η κυριότερη χώρα προέλευσης άλλων ποτών, αρωμάτων και καλλυντικών. Τα τελωνεία της ΕΕ εντόπισαν μεγάλο αριθμό από παραποιημένα ρολόγια, συσκευές και εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων, κασέτες μελάνης και τόνερ, CD/DVD, ετικέτες, ταμπελίτσες και αυτοκόλλητα από το Χονγκ Κονγκ (Κίνα). Η κύρια χώρα προέλευσης εξοπλισμού πληροφορικής ήταν η Ινδία, τσιγάρων η Καμπότζη και υλικών συσκευασίας η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5581_el.htm

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Φούσκωσε” το ρέμα και πλημμύρισε ο Στρατός (εικόνες)19:15Δέκα κατηγορούμενοι για τον θάνατο εικονολήπτη στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας19:03Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα του Σαββάτου18:52Κορονοϊός: 315 νέα κρούσματα στην Ελλάδα18:40“Μαύρη χήρα”: Κινδύνεψε η ζωή του από το τσίμπημα18:27Ήταν νεκρός στο σπίτι - Δεν τον αναζήτησε κανείς για 25 ημέρες18:16Φόρμουλα 1: Στην pole position ο Λούις Χάμιλτον18:04Έπαιρνε για 10 χρόνια τις συντάξεις του νεκρού πατέρα του17:53Έρευνα: φάρμακο για τον διαβήτη... απομακρύνει την άνοια17:41Έλτον Τζον: στα charts δεν κυριαρχούν... πραγματικά τραγούδια17:28Πέθανε λίγους μήνες αφού γέννησε17:17Στις φλόγες εργοστάσιο στο Ηράκλειο (εικόνες)17:05Φωτιά στη Μόρια: Πως κάηκε το ΚΥΤ - Τι αναφέρει η δικογραφία16:54Κορονοϊός: μακραίνει η λίστα των θανάτων στην Ελλάδα16:44Σταμάτησε να βοηθήσει σε τροχαίο και σκοτώθηκε16:33“Καφέ της Χαράς”: το πρώτο επεισόδιο και οι ήρωες του β΄ κύκλου (εικόνες)16:21Αχτσιόγλου: Fake προστασία της πρώτης κατοικίας από τη ΝΔ16:10Τους... τσάκωσαν με τεράστια ποσότητα χαπιών “ecstasy” (εικόνες)15:57Κορονοϊός: Έλεγχοι και πρόστιμα στους παραβάτες15:45Φωτιά στον Υμηττό (εικόνες)15:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο