LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Σεπτεμβρίου 2019 11:38

Γιούνκερ: αληθινός ο κίνδυνος “άτακτου” Brexit

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος κι ενώ ο Τζόνσον φαίνεται…χαλαρός, δεν ισχύει το ίδιο και για τις Βρυξέλλες.

BREXIT

«Ο κίνδυνος» αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ αληθινός», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

«Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχει μείνει πολύ λίγος καιρός. Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ αληθινός», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το δίκτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit.

Μπαρνιέ: το θέμα δεν είναι να κάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε

Έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit, «σίγουρα το θέμα δεν είναι να κάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε «αυτή την ασυνήθιστη και περίπλοκη διαπραγμάτευση», «είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με αποφασιστικότητα, με ειλικρίνεια», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, ο Μπαρνιέ προειδοποίησε να μην υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία και δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα θέματα που εγείρονται από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πριν καταστεί δυνατή μια συμφωνία για μια μελλοντική σχέση.

«Συμβουλεύω όλους να μην υποεκτιμούν τις επιπτώσεις, προφανώς για το Ηνωμένο Βασίλειο πρώτα απ’ όλα, αλλά και για εμάς, από την απουσία μιας συμφωνίας», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Πρόσθεσε ότι μια συμφωνία διαζυγίου, που θα αντιμετωπίζει ζητήματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών και τα ιρλανδικά σύνορα, είναι προϋπόθεση για μια συμφωνία επί της μελλοντικής οικονομικής σχέσης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά…Περίπου τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο18:38Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο18:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν17:17Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:04Βαρκελώνη – Ναδάλ: Αποκλεισμός… με το καλημέρα16:50Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν16:37Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης 16:23Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το έργο16:10“Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”: Τι πληρώνεται μέχρι την Παρασκευή15:56Επίδομα Μητρότητας Αυτοαπασχολούμενων - Μητσοτάκης: Άλλη μια δέσμευση που τηρήσαμε15:43Μάντσεστερ: Παιδί “κλέβει” περιπολικό και το οδηγεί (βίντεο ντοκουμέντο)15:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο