LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2019 07:31

Ισραήλ: Στις κάλπες κρίνεται το μέλλον του Νετανιάχου

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες προσέρχονται στην κάλπη οι ψηφοφόροι στο Ισραήλ.

AP - Νετανιάχου

Οι Ισραηλινοί προσέρχονται σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που προμηνύονται μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Οι 6,4 εκατομμύρια ισραηλινοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) έως τις 22:00 στα 10.700 εκλογικά τμήματα σε μια εκλογική μάχη, κατά τα φαινόμενα παρόμοια με εκείνη του περασμένου Απριλίου.

Τότε, το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν, το νέο κεντρώο κόμμα «Μπλε Λευκό» με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, με τον 69χρονο «Μπίμπι» να μην καταφέρνει να σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό. Και για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

AP - Ισραήλ - εκλογές

Ένας μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει σε καθένα ένα από τα δύο κόμματα - Λικούντ και Καχόλ Λαβάν - 32 έδρες. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι, - σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικά κόμματα για τον Νετανιάχου - και αριστερά και αραβικά κόμματα για τον Γκαντς, θα είναι καθοριστικά.

Περίπου 18.000 αστυνομικοί και εθελοντές θα αναπτυχθούν και θα εποπτεύσουν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Νετανιάχου επειδή θα λάβουν χώρα έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών». Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου και συνεπώς δεν έχει καταδικασθεί, όμως μια εκλογική νίκη θα μπορούσε να επιτρέψει στους συμμάχους του να ψηφίσουν την ασυλία του.

AP - Ισραήλ - εκλογές

Ο απόστρατος στρατηγός Γκαντς, είναι περισσότερο φιλελεύθερος στα κοινωνικά ζητήματα, έχει καλλιεργήσει παράλληλα μια εικόνα γερακιού στα ζητήματα ασφαλείας και παίζει το χαρτί της «εντιμότητας». «Είναι λίγες οι φορές που οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές τόσο ξεχωριστές, δύο μόνο δρόμους και πρέπει να επιλέξουν ποιον θα πάρουν», ανέφερε ο Γκαντς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στα Εβραϊκά σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύναμη κυβέρνηση» υπό την ηγεσία της «αριστεράς και των Αράβων» και μιας «ισχυρής δεξιάς κυβέρνησης» με ηγέτη αυτόν.

«Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι το ποσοστό συμμετοχής», εκτιμά η Γκαγίλ Ταλσίρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ήταν κοντά στο 68%.

AP - Ισραήλ - εκλογές

Τα πρώτα exit polls αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22:00, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αργότερα το βράδυ.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο