LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2019 06:50

Η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας “τρώει” τα πάντα γύρω της

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ασυνήθιστη δραστηριότητα της μαύρης τρύπας "Τοξότης", που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία.

Μαύρη Τρύπα

Η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας φαίνεται να έχει αποκτήσει ασυνήθιστα μεγάλη όρεξη και να καταβροχθίζει με αυξημένη ταχύτητα ό,τι βρίσκει γύρω της, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι είναι σήμερα η φωτεινότερη που έχει υπάρξει κατά τα τελευταία 24 χρόνια.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η μαύρη τρύπα, που αποκαλείται «Τοξότης» (Sagittarius A* ή Sgr A*), έχει ενεργοποιηθεί τόσο πολύ και έχει μεγαλώσει τα «γεύματα» μεσοαστρικών νεφών και σκόνης που περιφέρονται γύρω της και, όταν πέφτουν μέσα της, εκπέμπουν ακτινοβολία που φθάνει ως τη Γη.

«Δεν έχουμε δει τίποτε παρόμοιο κατά τα 24 χρόνια που μελετούμε την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Συνήθως, είναι μια αρκετά ήσυχη και αδύναμη μαύρη τρύπα σε ‘δίαιτα'. Δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτό το ‘όργιο' της», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας Αντρέα Γκετς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA).

Οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "Astrophysical Journal Letters", ανέλυσαν περισσότερες από 13.000 παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας που έχουν γίνει από το 2003 μέχρι σήμερα από το αμερικανικό τηλεσκόπιο Κεκ στη Χαβάη και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Διαπιστώθηκε ότι από φέτος το Μάιο η περιοχή γύρω από τον «ορίζοντα γεγονότων» (το σημείο χωρίς επιστροφή) της μαύρης τρύπας έχει διπλάσια φωτεινότητα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η μαύρη τρύπα μπαίνει σε μια νέα φάση ή αν απλώς βλέπουμε τα ‘πυροτεχνήματα' από λίγες ασυνήθιστες πτώσεις αερίων μέσα της», δήλωσε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας Μαρκ Μόρις του UCLA.

Χιλιάδες άστρα κινούνται πέριξ της κεντρικής μαύρης τρύπας, που απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη και δεν συνιστά κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Η ακτινοβολία της θα έπρεπε να είναι δέκα δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινή για να επηρεάσει τη ζωή στη Γη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο