LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2019 06:40

ΟΗΕ: μη αποδεκτές οι απόπειρες εγκατάστασης στα Βαρώσια

Ξεκάθαρη η θέση του ΟΗΕ μπροστά στην πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Αμμόχωστος - Βαρώσια - Κύπρος - κατεχόμενα

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, είπε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαρικ, προσθέτοντας ότι, λαμβάνουν υπόψη το ψήφισμα 550, που «θεωρεί ότι οι όποιες απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων άλλων πλην των κατοίκων τους δεν είναι αποδεκτές».

Ο εκπρόσωπος του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη «παρακολουθούν την κατάσταση στενά και συνεχώς», ενώ ισχυρίσθηκε ότι «τα ΗΕ δεν έλαβαν κάποια επίσημη ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων».

Στον εκπρόσωπο τέθηκαν υπόψη από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι θα ανοίξουν τα Βαρώσια και ρωτήθηκε αν με αφορμή την ανησυχία που ο κ. Ντουζαρίκ εξέφρασε δύο μέρες νωρίτερα για δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, για ενσωμάτωση της Δυτικής Όχθης, υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τις τουρκικές δηλώσεις για τα Βαρώσια.

«Θα αφήσω σε σας τις συγκρίσεις διαφορετικών υποθέσεων. Θα παίρνουμε κάθε θέμα χωριστά. Το θέμα που αναφέρατε σχετικά με την Κύπρο είναι προφανώς σημαντικό και ευαίσθητο στο πλαίσιο του Κυπριακού».

Σε ερώτημα αν εννοεί την Τουρκία όταν λέγει πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα, ο Ντούτζαρικ επέμεινε ότι «δεν λάβαμε κάποια επίσημη ενημέρωση για τα θέμα».

Το ίδιο ανέφερε και όταν του επισημάνθηκε η επιστολή που έστειλε στον γ.γ. στις 26 Ιουνίου, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και η απάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην απαντητική επιστολή, στις 7 Ιουλίου, ο Γκουτέρες διαβεβαιώνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «η θέση των ΗΕ παραμένει απαράλλακτη. Τα ΗΕ συνεχίζουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και είναι διαθέσιμα να βοηθήσουν με όποια μέτρα συνάδουν με αυτά τα ψηφίσματα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά στην Ιεράπετρα: Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση07:05Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων06:50Σεισμός στις Κυκλάδες06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Ιουλίου06:23Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:09P. Diddy: Αθώος για τις σοβαρές κατηγορίες της σωματεμπορίας και της σύστασης συμμορίας23:59Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο με βελτιωτικές αλλαγές23:45Μερκελ: Το τηλεφώνημα του Τσίπρα που την άφησε άφωνη23:30ΚΑΕ Άρης: Ιστορική στιγμή με την έγκριση αγοράς της από τον Ρίτσαρντ Σιάο23:14Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: Τώρα τα οικονομικά μας είναι σε τάξη (εικόνες)22:58Ο ΠΟΥ πιέζει για αύξηση τιμών μέσω φορολόγησης στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό22:44Politico: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν22:30Πάτρα: Παράσυρση ανηλίκου από αυτοκίνητο - Με συνοδεία περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ στο νοσοκομείο22:16Φωτιά στην Ιεράπετρα: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Καίγονται σπίτια (εικόνες)22:01Θεσσαλονίκη: Είχαν στήσει αυτοσχέδιο οπλοστάσιο - Τους συνέλαβαν οι Αρχές (εικόνες)21:47Άκης Σκέρτσος: Η κατάσταση στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ δεν είναι πλέον η ίδια21:33Αργυρούπολη: Συνελήφθη προπονητής πολεμικών τεχνών για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικη21:18Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης21:04Κρήτη: Πύρινη κόλαση στα Αχλιά Ιεράπετρας – Νέο μήνυμα από το 112 (βίντεο)20:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα στοιχεία και νέοι διάλογοι στο φως της δημοσιότητας (βίντεο)20:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο