LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2019 13:25 | Ανανέωση: 16 Σεπτεμβρίου 2019 13:27

Επίσημο αίτημα για πρόωρη εξόφληση του χρέους στο ΔΝΤ

Υπογράφηκε απο τον Χρήστο Σταϊκούρα η σχετική επιστολή, μετά τις επαφές που είχε στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο του Eurogroup

Eurogroup - ΔΝΤ - ΕΕ

Του Νίκου Ρογκάκου

Επίσημο ειναι πλέον το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη πληρωμή του λεγόμενου "ακριβού χρέους" προς το ΔΝΤ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο των επαφών που είχε στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, υπέγραψε και απέστειλε τις σχετικές επιστολές, με αποδέκτες τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το μέρος αυτό του δανείου είχε επιτόκιο άνω του 5,1%, ενώ το υπόλοιπο μέρος του δανείου απο το Ταμείο έχει επιτόκιο 2,9%.

Μόλις ολοκληρωθεί η πρόωρη εξόφληση του λεγόμενου "ακριβού χρέους", το μέσο επιτόκιο των δανείων απο το ΔΝΤ θα υποχωρήσει κάτω απο το 3%.

Σταϊκούρας: γιατί είναι σημαντική η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου

Σε δήλωση του, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει «Διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών υπήρξε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την αναγκαία ενημέρωση των ομολόγων του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προχώρησε σήμερα, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, στην αποστολή των σχετικών επιστολών - αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

  1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
  2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
  3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
  4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης – Ζελένσκι: Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης – Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετώνΧθες 17:02 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση των εχθροπραξιών, ως το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη και διαρκή ειρήνη.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του ΠολυτεχνείουΧθες 22:04 | Ειδήσεις

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από τα ΜΑΤ, την Ομάδα ΔΙΑΣ, τη ΔΡΑΣΗ, των ΟΠΚΕ, την Ασφάλεια, και την Τροχαία θα βρίσκονται επί ποδός. 

Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Ποινική δίωξη για σωρεία κατηγοριών στους συλληφθέντεςΧθες 18:05 | Ειδήσεις

Εκτιμάται ότι η δολοφονία του 42χρονου έγινε σε εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου».

Αλαφούζος: Από τα μεγαλύτερα λάθη μου η αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς – Η ερώτηση του ΑΝΤ1 στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠαναθηναϊκόςΣήμερα 00:07 | Ειδήσεις

Για τα μεγαλύτερα λάθη του στην πορεία του με τον Παναθηναϊκό ερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, από τον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1, Γιώργο Τριανταφυλλίδη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αλαφούζος: Από τα μεγαλύτερα λάθη μου η αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς – Η ερώτηση του ΑΝΤ1 στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός00:13Οι πρώτες εικονικές δίκες ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Χανίων23:59F1: Στα 3,42 δισ. δολάρια η μέση αξία μιας ομάδας23:45Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέλαβε δύο ακόμη χωριά στη νότια Ουκρανία23:31David Gilmour: Ο ήχος, το όραμα και η μεταμόρφωση των Pink Floyd23:17Κονγκό: Δεκάδες νεκροί σε ορυχείο κοβαλτίου έπειτα από κατάρρευση γέφυρας (βίντεο)23:03ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 21 Νοεμβρίου22:49Λίβανος: Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ22:35Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου22:21Ιμάμογλου: Η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για την νέα δίωξη σε βάρος του22:07Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό στη Νάξο - Μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με αγροτικό21:54Ολυμπιακός – Προμηθέας 88-64: Ερυθρόλευκος "περίπατος" στην Πάτρα21:40Νέα Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο -Τουρκικά F16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας21:26Παναθηναϊκός – Άρης 82-77: Ίδρωσε για τη νίκη το "τριφύλλι"21:12Συναγερμός στη Γαύδο: Εντοπίστηκαν δύο ακόμη σοροί ανοιχτά του νησιού20:58Hellenic Train: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 18 Νοεμβρίου20:44Συναγερμός για την εξαφάνιση 31χρονης20:30Ιράν: Ψεκάζουν τα σύννεφα για βροχή – Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών 20:16Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:02Νετανιάχου: Η αντίθεσή μας σε ένα παλαιστινιακό κράτος σε οποιοδήποτε έδαφος δεν έχει αλλάξει19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο