LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2019 13:25 | Ανανέωση: 16 Σεπτεμβρίου 2019 13:27

Επίσημο αίτημα για πρόωρη εξόφληση του χρέους στο ΔΝΤ

Υπογράφηκε απο τον Χρήστο Σταϊκούρα η σχετική επιστολή, μετά τις επαφές που είχε στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο του Eurogroup

Eurogroup - ΔΝΤ - ΕΕ

Του Νίκου Ρογκάκου

Επίσημο ειναι πλέον το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη πληρωμή του λεγόμενου "ακριβού χρέους" προς το ΔΝΤ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο των επαφών που είχε στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, υπέγραψε και απέστειλε τις σχετικές επιστολές, με αποδέκτες τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το μέρος αυτό του δανείου είχε επιτόκιο άνω του 5,1%, ενώ το υπόλοιπο μέρος του δανείου απο το Ταμείο έχει επιτόκιο 2,9%.

Μόλις ολοκληρωθεί η πρόωρη εξόφληση του λεγόμενου "ακριβού χρέους", το μέσο επιτόκιο των δανείων απο το ΔΝΤ θα υποχωρήσει κάτω απο το 3%.

Σταϊκούρας: γιατί είναι σημαντική η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου

Σε δήλωση του, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει «Διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών υπήρξε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την αναγκαία ενημέρωση των ομολόγων του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προχώρησε σήμερα, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, στην αποστολή των σχετικών επιστολών - αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

  1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
  2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
  3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
  4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Ιράν23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο πυρομαχικό υλικό23:47Επιβλητικός Ολυμπιακός στη Χάλα Πιονίρ, κυριάρχησε απέναντι στην Παρτιζάν23:36Χειρόφρενο και αύριο τα ταξί της Αττικής23:22Επιτεύχθηκε συμφωνία για την 15μελή επιτροπή τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας23:08Τραμπ: Με ενημέρωσαν ότι σταματούν οι δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν22:54Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός με εμφατική νίκη επί του Άρη και χατ-τρικ Μπακασέτα22:40Γκίλφοϊλ: Πρώτη φορά εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα22:26Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας καταζητούμενος για βιασμό και πορνογραφία ανηλίκων22:12ΗΠΑ: Ξεκίνησε η "δεύτερη φάση" του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα21:58Η Δανία ενισχύει "από σήμερα" τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία21:44Καλεντερίδης στον ΑΝΤ1 - Είναι εφικτό ένα "μοντέλο Μαδούρο" στο Ιράν;21:30Παναγιώτης Στάθης για Καρυστιανού και Σύλλογο Τεμπών: Μετά την ΑΑΔΕ ανοίγει ο δρόμος και για εισαγγελική έρευνα21:16Θρίαμβος ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη - Καταιγιστικός "Δικέφαλος" στους 4 του Κυπέλλου21:02Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας Δανίας-Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο20:48Καλεντερίδης για Γροιλανδία: Είτε με το καλό είτε με το κακό, η Γροιλανδία θα περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο20:34Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:24Τέλλογλου - Παραίτηση Σαουνάτσου: Στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ρόδινη την κατάσταση στην ΥΠΑ20:14Ant1 Sports: Σκληρή αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου 20:04Κύπελλο Ελλάδας: Τεράστια νίκη και πρόκριση του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ στα ημιτελικά19:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο