LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Σεπτεμβρίου 2019 10:03

Αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών συνελήφθη για κατασκοπεία

Διηπειρωτικός σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις. Τι ερευνούν οι Αρχές. Ποιοι φόβοι εκφράζονται.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

Η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη ενός από τα στελέχη της, ανώτερου αξιωματικού της υπηρεσίας πληροφοριών, που κατηγορείται ότι έκλεβε σημαντικά έγγραφα για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης, μετέδωσαν ΜΜΕ του Καναδά. Ο Κάμερον Ορτίς αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες βάσει του ποινικού κώδικα του Καναδά και του νόμου περί προστασίας των πληροφοριών που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, πιο συγκεκριμένα για κατασκοπεία για λογαριασμό ξένης χώρας, ανέφερε η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Συνελήφθη την Πέμπτη στην Οτάβα, την καναδική πρωτεύουσα, όπου εδρεύουν οι περισσότερες καναδικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, και παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή χθες Παρασκευή, όταν του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες, ανέφερε στον Τύπο ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Τζον ΜακΦάρλαν. Η δίκη του Κάμερον Ορτίς αναμένεται να αρχίσει την επόμενη Παρασκευή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Τουλάχιστον μέχρι τότε, θα παραμείνει προφυλακισμένος. «Οι κατηγορίες είναι ότι είχε αποκτήσει, αποθηκεύσει και επεξεργαστεί ευαίσθητες πληροφορίες με σκοπό να τις διαθέσει σε ανθρώπους με τους οποίους δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε επικοινωνία», ανέφερε ο ΜακΦάρλαν έξω από δικαστήριο στο Οντάριο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Global, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, ο Ορτίς ήταν μέχρι προχθές γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της βασιλικής χωροφυλακής και διηύθυνε ως εκ του αξιώματός του τις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας. Όπως ανέφερε εξάλλου το τηλεοπτικό δίκτυο CTV, είναι 47 ετών. «Μπορώ να σας πω ότι οι αρχές παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά την υπόθεση αυτή», δήλωσε στο περιθώριο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης του Καναδά.

Λιγότερο λακωνικός, ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Άντριου Σιρ δήλωσε «ανήσυχος για τη σύλληψη ενός αξιωματικού της υπηρεσίας πληροφοριών που είχε αποκαλύψει πληροφορίες για την εθνική μας ασφάλεια». «Αυτό αποτελεί υπενθύμιση της απειλής που εγείρουν ξένοι παράγοντες», πρόσθεσε ο Σιρ, ο οποίος φέρεται κατά δημοσκοπήσεις να ισοψηφεί με τον πρωθυπουργό των φιλελεύθερων.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Global, που αποκάλυψε πρώτο την υπόθεση, η ομοσπονδιακή αστυνομία φοβάται πως ο Ορτίς είχε αποσπάσει «μεγάλο όγκο δεδομένων», άφθονα τεραμπάιτ σύμφωνα με μια από τις πηγές του, και αυτό ενδέχεται «να θέσει υπό αμφισβήτηση πολλές έρευνες». Πηγές οι οποίες δεν κατονομάστηκαν ανέφεραν στο ίδιο δίκτυο πως πρόκειται για πολύ «σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας», πολύ περισσότερο διότι ο Καναδάς είναι μέλος της ισχυρής συμμαχίας που αποκαλείται «Πέντε Μάτια», μαζί με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η δημόσια ραδιοφωνία, το δίκτυο Radio-Canada, ανέφερε πως ο Ορτίς έχει ειδίκευση στη νοτιοανατολική Ασία, στις υποδομές στρατηγικής σημασίας και στην πληροφορική. Διετέλεσε κορυφαίος σύμβουλος για ζητήματα εθνικής ασφαλείας του Μπομπ Πόλσον, του πρώην αρχηγού της βασιλικής χωροφυλακής, που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Στο επαγγελματικό του προφίλ στον ιστότοπο LinkedIn, ο Κάμερον Ορτίς αναφέρει ότι άρχισε εργάζεται για λογαριασμό της καναδικής κυβέρνησης από το 2007, αφού έκανε διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, ενώ έχει επίσης πτυχίο στη διαχείριση συστημάτων διαδικτύου. Στο προφίλ του αναφέρει επίσης ότι μιλάει μανδαρινικά, τη βασική γλώσσα της Κίνας, οι σχέσεις του Καναδά με την οποία διέρχονται σοβαρή κρίση από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Ο νόμος του 2012 βάσει του οποίου διώκεται ο Ορτίς για την ασφάλεια των απορρήτων σπανίως χρησιμοποιείται.

«Από επιχειρησιακή σκοπιά», η υπόθεση ενδέχεται να αποδειχθεί «πάρα πολύ άσχημη» για την υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με τη Στέφανι Κάρβιν, βοηθό καθηγήτρια και ειδικό σε θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Κάρλτον της Οτάβας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέος Κόσμος - Καταγγελία στο Καλημέρα Ελλάδα, για το μπαλκόνι που έπεσε σε αυτοκίνητο: "Ποιος θα με αποζημιώσει;"Σήμερα 08:38 | Ειδήσεις

Ζημιές σε αυτοκίνητο από πτώση μπαλκονιού στην Αθήνα. Ο ιδιοκτήτης μιλά για αδιέξοδο και έλλειψη αποζημίωσης.

Νέα Ιωνία: Τμήματα γέφυρας έπεσαν στο οδόστρωμα - Κυκλοφοριακό χάος τα ξημερώματαΣήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, κοντά στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», όταν κομμάτια γέφυρας κατέληξαν στο δρόμο.

Σέρρες - 17χρονος: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αναφορές του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονουΣήμερα 11:29 | Ειδήσεις

Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ο 16χρονος δράστης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων.

Αναβλήθηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας - Παρών ο Μάνος ΔασκαλάκηςΣήμερα 10:43 | Ειδήσεις

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 18 Σεπεμβρίου του 2026.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κύπελλο Ελλάδας: Οι διαιτητές των προημιτελικών12:16Βουλή - Εξεταστική επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ: Διεύρυνση καταλόγου μαρτύρων ζητά η αντιπολίτευση12:06Αλυσίδες στα ορεινά και κλειστά σχολεία σε Δράμα και Ξάνθη λόγω του χιονιά11:56Σέρρες - 17χρονος: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αναφορές του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου11:46Κιλκίς: Αστυνομικός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο επειδή του έκοψε κλήση11:32Ηράκλειο: Επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας, χαλαζόπτωση και χιόνι (εικόνες)11:18Βόλος - Απαγορευτικό του απόπλου: Ακυρώθηκαν δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων11:04Αναβλήθηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας - Παρών ο Μάνος Δασκαλάκης10:50Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης ανήλικης από τέσσερα άτομα για ερωτική αντιζηλία10:36Χιονόπτωση - Κεντρική Μακεδονία: Σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες10:22Ρεζά Παχλαβί προς τους Ιρανούς: Μη φεύγετε από τους δρόμους10:08Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο Εφετείο για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας 09:54Νέα Ιωνία: Τμήματα γέφυρας έπεσαν στο οδόστρωμα - Κυκλοφοριακό χάος τα ξημερώματα09:40Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών09:26Super Cup Ισπανίας: Μαγικό ματς, "τρελή"... κούπα για Μπαρτσελόνα 09:12Νέος Κόσμος - Καταγγελία στο Καλημέρα Ελλάδα, για το μπαλκόνι που έπεσε σε αυτοκίνητο: "Ποιος θα με αποζημιώσει;"08:58Άγιος Δημήτριος: Ιδιοκτήτες ψητοπωλείου δέχθηκαν πυροβολισμούς από τρία άτομα08:44Κορυδαλλός: Συνελήφθη 40χρονος που έπαιζε δυνατά μουσική - Κατασχέθηκαν έξι ηχεία08:30Στερεά Ελλάδα: Χιόνια, ψύχος και αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων08:20Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από τη φωτιά σε διώροφη κατοικία08:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο