“Εδώ Βρυξέλλες”...
Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.
Το 2020 και υπό όρους, η συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, διεμήνυσε το Eurogroup
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ, ξεκαθάρισε σήμερα από το Ελσίνκι όπου πραγματοποιήθηκε το άτυπο Eurogroup, ότι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις στη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τις προϋποθέσεις μειώσής τους, ο Κ. Ρέγκλινγκ απάντησε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές , αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τήρηση του στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020. Εάν μετά, συνέχισε, υπάρχει διάθεση να ανοίξει η συζήτηση, ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληψη του τι θα γίνει», υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Εξάλλου, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, την οποία εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός κατά τη σημερινή συνάντηση. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM, καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασία έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.
Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης βρίσκονται οι φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε, δε, ότι η ανάπτυξη στο πρώτο μισό του έτους είναι μικρότερη από αυτήν που προβλεπόταν όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα και πως η ενδυνάμωσή της συμφέρει και τον ESM, αφού αυξάνει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων.
Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ χαιρέτισε το συνεχώς βελτιούμενο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα και τη δέσμευση της Κυβέρνησης να “χτίσει” στην πρόοδο που συντελείται από το 2015 και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, για την ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης - ειδικά στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.
Λιγοστεύουν οι ελπίδες για συμφωνία στο Brexit ως τα μέσα Οκτωβρίου
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να εξετάσουμε αντικειμενικά κάθε συγκεκριμένη και νομικά έγκυρη πρόταση εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως ακόμη περιμένουμε», είπε ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, πριν από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για το θέμα του Brexit.
Μιλώντας ενώπιον των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, ο Μπαρνιέ επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξούμε» ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου. «Δεν μπορώ να σας πως αντικειμενικά αν οι επαφές που έχουμε με την κυβέρνηση του κ. Τζόνσον θα καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», διευκρίνισε. «Θα δούμε, εντός των επόμενων εβδομάδων, αν οι Βρετανοί είναι σε θέση να μας υποβάλουν γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση στη Σύνοδο Κορυφής και να αποφασίσουν εάν θα παραχωρήσουν μια νέα παράταση στο Brexit, εφόσον φυσικά ζητηθεί από το Λονδίνο.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εμφανίστηκε πολύ σκληρός απέναντι στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον: «Οι ενδείξεις που έχουμε δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποια πρωτοβουλία η οποία θα οδηγήσει στην επανέναρξη της συζήτησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Η βρετανική κυβέρνηση είναι πολύ άκαμπτη στις θέσεις της και ανησυχούμε επειδή φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.
Πάνω από 160.000 νέοι ηλικίας από 18 ως 30 ετών έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης
Αύριο είναι η τρίτη επέτειος από τότε που ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανήγγειλε τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι πάνω από 161 000 νέοι ηλικίας από 18 έως 30 ετών έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Σώμα και η πρωτοβουλία έχει συμβάλει στη βελτίωση της ζωής πολλών ανθρώπων. Οι περισσότερες από τις χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες προσφέρουν ευκαιρίες εθελοντισμού - μεμονωμένα ή σε ομάδες. Ωστόσο, οι νέοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι νέοι μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι έργα αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των οποίων αναλαμβάνουν, αναπτύσσουν και διαχειρίζονται δραστηριότητες που συμβάλλουν σε θετικές αλλαγές στην κοινότητά τους, ενώ ζουν στο εξωτερικό και αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες.
Μερικά από τα θέματα στα οποία επικεντρώνονται τα έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, είναι η εργασία στον τομέα της νεολαίας, η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη κοινοτήτων, η ενεργός συμμετοχή του πολίτη, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Δεκάδες χιλιάδες επιπλέον ευκαιρίες αναμένεται να δημιουργηθούν στους τομείς αυτούς κατά τους προσεχείς μήνες και χρόνια. Επιπλέον, μία στις τρεις από τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προορίζεται για συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες, που αντιμετωπίζουν φραγμούς όπως αναπηρία, εκπαιδευτικές δυσκολίες ή οικονομικά, κοινωνικά ή γεωγραφικά εμπόδια.