Ένοχοι Λαγός και Μίχος για την επίθεση στο “Συνεργείο”
Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών στον καθένα με αναστολή επιβλήθηκε στον ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό και τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Μίχο που κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη, το 2013.
Σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, ο ευρωβουλευτής καθώς και ο κ. Μίχος κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά μετατροπή της κατηγορίας από απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ως φυσικοί αυτουργοί σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία κρίθηκαν πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής.
Το δικαστήριο κήρυξε επίσης ενόχους ως φυσικούς αυτουργούς για την κατηγορία της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και για οπλοχρησία τους κατηγορούμενους Μπαρέκα, Γαλανάκη, Αγιοβλασίτη, Σταμπέλο και Καλπιτζή. Το δικαστήριο επέβαλε, αντίστοιχα, ποινές φυλάκισης, συνολικά 11 μηνών στον καθένα, σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους για φυσική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία, ενώ στον πέμπτο από τους κριθέντες ενόχους, με αναγνώριση ελαφρυντικού, επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών.
Το δικαστήριο απάλλαξε των κατηγοριών τους άλλους δύο από τους εννέα κατηγορούμενους, ενώ για όλους, υιοθετώντας την εισαγγελική εισήγηση, έπαυσε την ποινική δίωξη την πράξη της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή.
Η εισαγγελέας Έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, επικαλούμενη μόνο αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.
*Φωτογραφικό ντοκουμέντο από την επίθεση στο «Συνεργείο». Αριστερά, στη μηχανή ο πρώην βουλευτής της Χ.Α. Ν. Μίχος (Πηγή: «Εφ.Συν.»).
Ως προς την αναγνώριση των ελαφρυντικών το δικαστήριο δέχθηκε μόνον για έναν κατηγορούμενο ελαφρυντική περίσταση, αρνούμενο και πάλι την πρόταση της Εισαγγελέως που ζήτησε να γίνει δεκτό για όλους τους κατηγορουμένους, αυτό του προτέρου σύννομου βίου, όπως εκφράζεται στο νέο ποινικό κώδικα. Κατά την εισαγγελέα η νέα διάταξη «απαιτεί να μην έχει παραβιάσει ο κατηγορούμενος τον νόμο. Ακόμα κι αν είχαμε καταδίκη για ελαφρύ πλημμέλημα, θα μπορούσε να χορηγηθεί. Πρέπει να αναγνωριστεί από το δικαστήριο. Τώρα γράφεται βέβαια νομολογία για το ελαφρυντικό αυτό, όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης».