LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 12 Σεπτεμβρίου 2019 16:41

ΣΕΒ: Φοροελαφρύνσεις και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για ισχυρότερη ανάπτυξη

Τι αναφέρεται στο Δελτίο του Συνδέσμου, στον απόηχο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 7/9/2019 εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο ΣΕΒ.

Όπως σημειώνεται σε Δελτίο του Συνδέσμου για την ελληνική οικονομία:

«Μετά από μια μακρά περίοδο όπου η προσαρμογή βασίστηκε στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και της εργασίας, κυρίως λόγω της πλημμελούς υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και της άγονης προσπάθειας να δοθεί ώθηση στην οικονομία μέσω αναδιανεμητικών πολιτικών, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει την οικονομία σε μια βιώσιμη ανάκαμψη. Δίνεται πλέον έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και στην αναμόρφωση του πλαισίου επιχειρηματικής λειτουργίας, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα στην οικονομία. Απομένει όμως να αξιολογηθούν τεχνικά τα αναμενόμενα πολύ-νομοσχέδια που υλοποιούν τις εξαγγελίες αυτές. Καταλυτικός ήταν ο παράγοντας της αξιοπιστίας που από την πρώτη στιγμή κέρδισε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, καθώς φάνηκε να ενδιαφέρεται να εφαρμόσει σχέδιο και υποδομές αποτελεσματικής διακυβέρνησης, όπως αναγνωρίσθηκε και στις αγορές με τη ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Αλλά και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων έχουν ήδη επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα 2000 όταν η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη!

Τα πρόσφατα στοιχεία συγκυρίας του α’ εξαμήνου του 2019 αποκαλύπτουν, όμως, μια οικονομία που έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Έτσι, τα μέτρα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός έρχονται την κατάλληλη στιγμή να τονώσουν σε πρώτη φάση το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων, και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την παρατηρούμενη στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης και την επενδυτική άπνοια που καταγράφεται στο α’ εξάμηνο του 2019. Ακόμα μεγαλύτερη εστίαση θα πρέπει να δοθεί σε παραγωγικές επενδύσεις σε εξωστρεφείς δραστηριότητες. Παράλληλα, αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορούν να φέρουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και το φιλοεπενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη, ενισχύοντας τις προοπτικές των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας και αναστρέφοντας την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, όπως καταγράφεται στα στοιχεία του ΑΕΠ του α’ εξαμήνου του 2019.

Με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και με μεγαλύτερη εστίαση σε μεταποιητικές δραστηριότητες, οι αγορές προσδοκούν ότι η οικονομία θα αναπτύξει υψηλές ταχύτητες και θα ξεφύγει από τη στασιμότητα του 1,5% με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ άνω του 3% από το 2020 και μετά. Απαιτούνται, βεβαίως, και πρόσθετα μέτρα για μια ισχυρή ανάπτυξη με εξωστρέφεια, περιλαμβανομένων και εξειδικευμένων μέτρων για την ελληνική μεταποίηση και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο προσανατολισμός της Ελλάδας σε μια παραγωγική οικονομία με εστίαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Και το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που διαμορφώνεται σταδιακά, πρέπει να οδηγεί σε μια πιο εύρωστη και ανθετική οικονομία. Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται να συνεχίσει εντατικά τις διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν εισοδήματα και πλούτο, διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η αύξηση των δημοσίων εσόδων που επιτρέπει τις φοροελαφρύνσεις. Ο μετασχηματισμός της οικονομίας θέλει τομές και ρήξεις. Ας το τολμήσουμε!

Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007 ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο του 2019 (108,4 μονάδες), υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωζώνη (103,1). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγάλη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με τα νοικοκυριά να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα, ιδίως αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική τους κατάσταση και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας το επόμενο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα έπειτα από μία σχετική επιβράδυνση της ανόδου της παραγωγής στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών (-0,3% τον Ιούλιο του 2019 και +3,6% το διάστημα Ιαν – Ιουλ 2019) και των εξαγωγών αγαθών πλην καυσίμων και πλοίων (+5,1% το διάστημα Ιαν – Ιουλ 2019, έναντι +12,6% το αντίστοιχο διάστημα το 2018), καθώς και του όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων (-1,2% το 1ο εξάμηνο του 2019, έναντι +1,9% το 1ο εξάμηνο του 2018). Οι τάσεις αποδυνάμωσης των δεικτών συγκυρίας αναμένεται να αντιστραφούν το επόμενο διάστημα δεδομένης της βελτίωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, ιδίως στο  λιανικό εμπόριο. Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 17%, ενώ ο δείκτης τιμών κινείται σε οριακά αρνητικό έδαφος (-0,2% τον Αύγουστο του 2019), αντανακλώντας την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στον ΑΝΤ1: η Τουρκία δίνει “οξυγόνο” στον ISIS και στην ακραία τρομοκρατίαΧθες 20:45 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” για την Συρία και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την εξουσία, την Novartis και την σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συρία: Αντιστέκονται οι Κούρδοι στην τουρκική εισβολήΣήμερα 14:03 | Ειδήσεις

Μαίνονται οι συγκρούσεις στις πόλεις Ρας αλ-Αΐν και Μάνμπιτζ. Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι. Ανυποχώρητος ο Ερντογάν.

Δραπέτης φυλακών ντυνόταν αστυνομικός και έκανε ένοπλες ληστείες (εικόνες)Σήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Μαζί με τον συνεργό του είχαν "ρημάξει" καταστήματα σε όλη την Αττική. Τους "έκαψε" η τελευταία απόπειρα ληστείας. Πως κατάφεραν οι αστυνομικοί να τους συλλάβουν.

Σάμος: εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά τη φωτιά στο ΚΥΤΣήμερα 11:44 | Ειδήσεις

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Βόμβα έτοιμη να εκραγεί» το Βαθύ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συρία: Αντιστέκονται οι Κούρδοι στην τουρκική εισβολή14:13Ρουβάς, Ρόκκος και Παπαρίζου λίγο πριν από την πρεμιέρα τους στον ΑΝΤ1 (βίντεο)14:13Πέτσας: η ΕΕ θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία14:01Τραγωδία σε καρουζέλ του τρόμου (εικόνες)13:50Κικίλιας: Ο Παναγιώτης-Ραφαήλ έχει πλήρη κάλυψη για την ενδεδειγμένη θεραπεία13:41Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” με μεγάλη ταχύτητα σε βενζινάδικο (βίντεο)13:29Ο νικητής του πρώτου Διεθνούς Βραβείου Φωτορεπορτάζ “Yannis Behrakis”13:18Δραπέτης φυλακών ντυνόταν αστυνομικός και έκανε ένοπλες ληστείες (εικόνες)13:11Γιώργος Χατζηνάσιος στον ΑΝΤ1: Μου έχουν γίνει προτάσεις από μουσικά σόου (βίντεο)13:00Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού12:52Οι αναδυόμενες διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις για την επόμενη δεκαετία12:44Υπέρβαση 3 δις ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα12:35Αισιοδοξία για νεαρό που ενεπλάκη σε τροχαίο12:26Καθαρίστρια “ξάφριζε” υπαλλήλους στην εταιρία που εργαζόταν12:15Γυναίκα καταπλακώθηκε από δέντρο και σκοτώθηκε (εικόνες)12:04Ζώδια: οι προβλέψεις από την Λίτσα Πατέρα (βίντεο)11:53Σάμος: εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ11:44Πετρέλαιο θέρμανσης: ξεκίνησε η διάθεση με μειωμένες τιμές11:36Φρίκη: Δεκάδες παιδιά και άνδρες κρατούνταν αλυσοδεμένοι (βίντεο)11:25Tο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τις επικουρικές11:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο