LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου 2019 23:21

Οι “Νύχτες Πρεμιέρας” γιορτάζουν με 178 ταινίες

"Γενέθλια" με το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Parasite». Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. 

Νύχτες Πρεμιέρας - αφίσα

Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ανερχόμενους δημιουργούς, εκλεκτούς καλεσμένους και μερικές από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές αφίξεις της χρονιάς, επιφυλάσσει το επετειακό πρόγραμμα του 25ου διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας ''Νύχτες Πρεμιέρας'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Odeon Opera (1 & 2), 'Αστορ , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Παλλάς.

Με ταινία έναρξης το «Parasite» (Παράσιτα) του Μπονγκ Τζουν - Χο από τη Νότια Κορέα, που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και ταινία λήξης το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά που θα πραγματοποιήσει πανελλήνια πρεμιέρα, οι 25ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν συνολικά 178 ταινίες (115 μεγάλου και 63 μικρού μήκους) από όλον τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ, κλασικούς σταθμούς του παρελθόντος, μεταμεσονύκτιες προβολές και μουσικά φιλμ.

«Οι Νύχτες Πρεμιέρας ξεκίνησαν ως μια αγαπημένη κινηματογραφική γιορτή στην πόλη και κατέληξαν να είναι το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία του θεσμού και ευχήθηκε τα επόμενα 25 χρόνια της διοργάνωσης να είναι το ίδιο πλούσια με τα προηγούμενα.

Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας θεσπίζουν το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», το οποίο φέρει το όνομα του ιδρυτή του φεστιβάλ και του περιοδικού «Σινεμά» που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, και θα το απονείμουν σε δύο μεγάλους σκηνοθέτες για τη συνολική προσφορά τους στον κινηματογράφο και στον πολιτισμό, στον Γέρζι Σκολιμόφσκι και στον Κώστα Γαβρά που βρίσκονται ανάμεσα στους καλεσμένους της επετειακής διοργάνωσης.

Δώδεκα ταινίες από τη Λιθουανία και τη Ν. Κορέα μέχρι το Μεξικό και την Ισλανδία διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αθηνά και τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους συναντάμε τους «Άθλιους» του Λατζ Λι (Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών), τη βραβευμένη στο φεστιβάλ Βερολίνου ταινία της Ζενεβιέβ Ντουλούντ-ντε Σελ, «Μια Αποικία» , το νοτιο-κορεάτικο δράμα « Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού» της Μπόρα Κιμ, το «Ροζ Τείχος» του Τομ Κάλεν, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φιλιπ Γιουμάνς «Burning Cane» που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ της Tribeca και τις «Δονήσεις» του Χαΐρο Μπουσταμάντε που έκανε πρεμιέρα στην Μπερλινάλε.

Στο τμήμα «Festival Darlings» περιλαμβάνονται μερικές από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Ανάμεσά τους βρίσκονται «Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά (Βραβείο Σεναρίου και Queer Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών), η βασισμένη στο μπεστ- σέλερ της Ντόνα Ταρτ «Καρδερίνα» σε σκηνοθεσία Τζον Κρόουλι, το «Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς αλλά και το «Synonymes» του Ναντάβ Λαπίντ που κέρδισε την Χρυσή 'Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το πρόγραμμα του τμήματος «Μουσική και Φιλμ», στο οποίο θα παρελάσουν θρύλοι της ροκ, της σόουλ αλλά και της όπερας. Μεταξύ άλλων θα δούμε το «Blinded By The Light» της Γκούριντερ Τσάντα, έναν ύμνο στο πόσο αγαπούν οι φανς του τον Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντοκιμαντέρ «Amazing Grace» για την Αρίθα Φράνκλιν, το «Miles Davis: Birth of the Cool» του Στάνλεϊ Νέλσον, το ντοκιμαντέρ του Ανταμ Ντιούμπιν για τη thrash metal «Murder in the Front Row», το «Music for Ordinary Life Machines» του Νίκου Χατζή για τον underground synth ήχο στην Ελλάδα, αλλά και τα «Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης» της Ηλιάνας Δανέζη που ξετυλίγει το αόρατο νήμα που συνδέει μια παρέα νέων από το Ίλιον και τον ροκ δίσκο τους με τον Jay Z, την Rihanna και τον Kanye West.

Μέσα από μία επιλογή 12 ταινιών-σταθμών, οι Νύχτες Πρεμιέρας επιχειρούν να μας συστήσουν το Τσεχικό Νέο Κύμα. Ανάμεσα στις επιλογές του αφιερώματος, συναντάμε τα βραβευμένα με όσκαρ «Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» των Γιαν Καντάρ και Ελμαρ Κλος και «Ο 'Ανθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» του Γίρι Μενζέλ. Επίσης, θα δούμε τα «Διαμάντια της Νύχτας» του Γιαν Νιέμετς, τον «Υπέροχο Βαρώνο Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν, τους «Ερωτες Μιας Ξανθιάς» του Μίλος Φόρμαν, αλλά και τον «Αποτεφρωτή» (1969) του Γιουράι Χερζ που ο Γιώργος Λάνθιμος ανέφερε στις επιρροές του για την «Ευνοούμενη». Μάλιστα η ταινία θα προβληθεί μαζί με το «Nimic», την τελευταία μικρού μήκους του Γ. Λάνθιμου.

Ακόμη, η φετινή διοργάνωση μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε έναν από τους κορυφαίους Ασιάτες σκηνοθέτες του 20ού αιώνα, τον Έντουαρντ Γιανγκ (1947-2007), καθώς θα προβάλουν, σε αποκατεστημένες κόπιες, τις ταινίες: «That Day, On the Beach», «Taipei Story», «A Brighter Summer Day», «Τhe Terrorisers», «Α Βrighter Summer Day»,«Α Confucian Confusion», «Mahjong» και «Yi Yi».

Σε πανελλήνια αποκλειστική προβολή, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα παρουσιάσουν το τελικό cut της εμβληματικής ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα», με την εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση που πραγματοποίησε πρόσφατα ο δημιουργός της με αφορμή την 40ή επέτειο από την πρώτη προβολή της ταινίας.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους του φεστιβάλ, εκτός από τους Γέρζι Σκολιμόφσκι και Κώστα Γαβρά, είναι ο Φατίχ Ακίν, που έρχεται μαζί με τον πρωταγωνιστή του Γιόνας Ντάσλερ, για να παρουσιάσουν το θρίλερ «Χρυσό Γάντι», αλλά και η Ντέμπι Χάνιγουντ, η πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Κεν Λόους, «Δυστυχώς Απουσιάζατε».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραμπ: 100% βέβαιος ότι θα υπογράψει συμφωνία με την Κίνα και την ΕΕΧθες 20:14 | Ειδήσεις

Τι επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση που είχε με την Τζόρτζια Μελόνι για τους δασμούς και την ΕΕ;

Τροχαίο στο Στεφανοβίκειο: Νεκρή 20χρονη - Σοβαρά τραυματισμένοι οι γονείς της (εικόνες)Χθες 17:07 | Ειδήσεις

Πώς συνέβη το τροχαίο δυστύχημα στον Βόλο που ένα νεαρό κορίτσι έχασε τη ζωή του. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας των γονιών της,

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λιόν: Πρόκριση - θρίλερ στην παράταση (βίντεο)Σήμερα 00:46 | Ειδήσεις

Η Λιόν έστειλε το ματς στην παράταση, εκεί πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων εκεί, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τρία γκολ εκεί το έφερε τούμπα και πήρε την πρόκριση σε ένα αδιανόητο φινάλε στο Ολντ Τράφορντ.

Τροχαίο με ασθενοφόρο: Στον Ευαγγελισμό 3 γυναίκες με σοβαρά τραύματαΧθες 18:18 | Ειδήσεις

Στο νοσοκομείο η 78χρονη που βρισκόταν μέσα στο ασθενοφόρο και οι δύο γυναίκες που κινούνταν στο δρόμο, την ώρα που προσέκρουσε το ασθενοφόρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεγάλη Παρασκευή: Αίθριος καιρός με λίγες τοπικές βροχές08:09Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λιόν: Πρόκριση - θρίλερ στην παράταση (βίντεο)00:50Formula 1: Το 5ο GP στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή του Πάσχα σε ANT1 και ΑΝΤ1+ (εικόνες)00:23Ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τις ισχυρότερες ενδείξεις για εξωγήινη ζωή (βίντεο) 23:59Διπλός σεισμός στον Αργοσαρωνικό το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 23:46ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα (εικόνες)23:30Αρθροπλαστική του ισχίου: Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS και υποβοήθηση με σύστημα πλοήγησης το παρών και το μέλλον23:13ΑΑΔΕ: Λουκέτα και πρόστιμα σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια 22:55Η “πρόσκληση” της Μελόνι και τα “κομπλιμέντα” του Τραμπ22:38ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 25 Απριλίου22:22"Pay As You Save": Φωτίστε την επιχείρησή σας με την GlobiLED22:05Τί γίνεται με τον πόλεμο στη Γάζα;21:48Ζάκυνθος: Λαθροκυνηγοί έστειλαν στο νοσοκομείο ορνιθολόγους από το ξύλο 21:33Ιταλία: Φονική πτώση καμπίνας τελεφερίκ21:16Πάτρα: Ανήλικοι χτύπησαν 16χρονο σε πλατεία21:01Πολωνία: Συναγερμός για την γρίπη των πτηνών - Έκτατα μέτρα20:45Τραμπ: 100% βέβαιος ότι θα υπογράψει συμφωνία με την Κίνα και την ΕΕ20:30Missing Alert για την εξαφάνιση 14χρονης 20:14Τροχαίο δυστύχημα στη Ναύπακτο: Νεκρή 27χρονη που έπεσε με το όχημά της στη θάλασσα (βίντεο)19:58ΕΛΑΣ: Συνελήφθη ένα άτομο για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα19:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο