LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2019 12:48 | Ανανέωση: 10 Σεπτεμβρίου 2019 12:52

Μητσοτάκης: οι προκλήσεις της Τουρκίας καταδεικνύουν την διεθνή της απομόνωση

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Πως σχολίασε ο Αναστασιάδης τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Τι αναφέρει το Μαξίμου.

Μητσοτάκης - Αναστασιάδης - Μέγαρο Μαξίμου

Τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη υποδέχθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Νωρίτερα, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, εφ' όλης της ύλης.

Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό, επισημαίνοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ ουσιαστική, καθώς όπως είπε το Κυπριακό βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή. Όπως ανέφερε, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί το σταθερό μέλημα Ελλάδας και της Κύπρου για τον τερματισμό της Κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία πως δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την παραβατική της συμπεριφορά.

«Αντιλαμβάνομαι πως τα προσχώματα της άλλης πλευράς, σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά την δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μια συγκρουσιακή ρητορική, καταδεικνύει την διεθνή της απομόνωση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται.

«Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της ΕΕ, γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος και καλωσόρισε τον Νίκο Αναστασιάδη στο «σπίτι του» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης - Αναστασιάδης - Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ελλάδα, για την οποία είπε πως παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου τονίζοντας πως «θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, που δυστυχώς αναδεικνύει και αποδεικνύει μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον.

«Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μια καλύτερη σχέση Ελλάδας Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη,  Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Οι δύο πλευρές τονίζουν πως έγινε ακόμα ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Παράλληλα διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά το οποίο οι δύο άνδρες εστίασαν στον συντονισμό των προσπαθειών τους και την περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κ. Δένδιας και Χριστοδουλίδης είχαν την πρώτη τους συνάντηση υπό τις παρούσες ιδιότητές τους στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στις 15 Ιουλίου και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό, υπό το πρίσμα και των επιθετικών και έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο