LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2019 09:19 | Ανανέωση: 09 Σεπτεμβρίου 2019 11:22

ΕΛΠΕ: πωλητήριο μόνο από το Δημόσιο

Τι κρύβει η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Τα σενάρια για τα δικαιώματα των ΕΛ.ΠΕ. στις παραχωρήσεις υδρογονανθράκων.

ΕΛΠΕ

Θέμα λίγων εβδομάδων θεωρείται η οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου για τον τρόπο της νέας απόπειρας αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αυτό δείχνει τόσο η δημόσια αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, ο οποίος συμπεριέλαβε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ στις τρεις πρώτες που έρχονται προσεχώς (ΔΕΠΑ και Ελ. Βενιζέλος), όσο και πληροφορίες του Euro2day.gr που θέλουν τους δύο μετόχους Δημόσιο και όμιλος Λάτση να είναι κοντά σε συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν στο Euro2day.gr, ότι το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε πώληση του ποσοστού του, σε αντίθεση με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings, η οποία θα διατηρήσει το μετοχικό της μερίδιο στον πετρελαϊκό όμιλο. Με ακόμη πιο απλά λόγια το κράτος θα είναι ο μοναδικός πωλητής.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,48% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η εταιρεία – μέλος του ομίλου Λάτση κατέχει το 45,47%.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί, πιθανόν, ένα μικρό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης του μεγαλύτερου πακέτου των μετοχών αυτός ακόμη αναζητείται. Είτε θα είναι μέσα από διαγωνισμό, είτε μέσω του Χρηματιστηρίου.

Επιπλέον, άλλες πηγές λένε στο Euro2day.gr, πως εξελίξεις αναμένονται και γύρω από την εταιρία holding που είχε στηθεί στον όμιλο και περιελάμβανε τις συμμετοχές της εισηγμένης σε παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται αυτή η εταιρεία να παύσει να υφίσταται. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε, όπως παρατηρούν κάποιοι στην αγορά, σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της έρευνας κι εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η προαναφερόμενη εταιρεία είχε συστηθεί καθώς οι δύο προηγούμενοι διεκδικητές στον πρόσφατο άκαρπο διεθνή διαγωνισμό δεν επιθυμούσαν να αναλάβουν ρίσκο επενδύσεων στις έρευνες υδρογονανθράκων. Έτσι μεγάλο βάρος θα σήκωνε το δημόσιο.

Όπως και να χει, όλα δείχνουν πως η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο και τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν νεότερα…

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1η Ιανουαρίου08:25Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά08:10Το Ant1news.gr σας εύχεται Καλή Χρονιά!22:00Το Ρίο έσπασε ρεκόρ Γκίνες με τη μεγαλύτερη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στον κόσμο21:44Οι νέες τιμές των διοδίων που θα ισχύουν το 2026 στους αυτοκινητόδρομους21:30Τασούλας: Ας είναι η νέα χρονιά μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν στηριζόμενοι σε όλα όσα μας ενώνουν21:16Μόνο για τα αστικά λεωφορεία η κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων, από το 202621:02Η κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών20:48ANT1 Sports: Μεγάλες προσωπικότητες από το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου στέλνουν τις ευχές τους ενόψει του νέου έτους20:34Πρωτοχρονιά στον κόσμο: Η υφήλιος αποχαιρετά το 2025 με πυροτεχνήματα και παγωμένες βουτιές20:20Στις φλόγες τυλίχθηκε διαμέρισμα στην Καλαμαριά20:06Το μεγαλύτερο ριφιφί των Χριστουγέννων: Άδειασαν πάνω από 3.000 θυρίδες19:36Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους (βίντεο)19:22Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για κατοίκους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 202319:08Πιερρακάκης: Η ελληνική οικονομία κλείνει το 2025 με καθαρό αποτύπωμα18:54Ουκρανία: "Γελοίο" το βίντεο που παρουσίασε η Μόσχα για τη δήθεν επίθεση στην κατοικία του Πούτιν18:40Γυναίκα έκλεψε κοσμήματα αξίας 44.500 ευρώ και τα πούλησε για… 1.50018:26Παραμένει η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας18:12To Σίδνεϊ της Αυστραλίας γιόρτασε την έλευση του 2026 με ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων17:58Μητσοτάκης: Να υποδεχτούμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία την αυγή του νέου έτους17:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο