LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2019 07:30 | Ανανέωση: 09 Σεπτεμβρίου 2019 07:41

Μητσοτάκης: φορολογική πολιτική και επενδύσεις οι άξονες για ανάπτυξη

Τι είπε για τη φορολογική του πολιτική, για τα εξωτερικά και κοινωνικά θέματα και πώς σχολίασε το φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ.

ΔΕΘ 2019 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Στη φορολογική πολιτική και στις επενδύσεις ως βασικούς άξονες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξιακή προοπτική της χώρας, επικέντρωσε κατά την παρουσία του στο τριήμερο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε τα επιχειρήματα περί “καμένης γης”, τα οποία όπως επισήμανε "ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια", αν και επισήμανε ότι "η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη". Γενικότερα είπε ότι δεν θέλει να κάνει τη Βουλή εργαστήρι εξεταστικών επιτροπών αλλά συμπύκνωσε την πολιτική του σε τέσσερις λέξεις: "δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε".

Για τη φορολογική του πολιτική ανέφερε: "Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

"Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών". Σημείωσε ακόμη κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

ΔΕΘ 2019 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια που προωθούνται πριν κλείσει το 2019, στο Ελληνικό, στην επένδυση της Eldorado Gold και στην επέκταση της Cosco καθώς επίσης και στον τομέα του φαρμάκου από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες αλλά και στον τουρισμό. Ειδικά για το Ελληνικό ανέφερε ότι μετά τις υπουργικές αποφάσεις "το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Και τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020. Συνολική αξία επένδυσης; Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή;10.000 απασχολούμενοι. Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου; 75.000 συμπολίτες μας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν, ωστόσο καμία αντεργατική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή ενώ μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αναμένει από τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση που θα μειώσει και το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος των ελαφρύνσεων.

Στα εξωτερικά θέματα επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι "μόνο μέσα από τις συνομιλίες μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές...Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα".

Για την Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι είχε πει και προεκλογικά υπενθυμίζοντας ότι από το βήμα της Βουλής είχε προειδοποιήσει ότι "είναι μία εθνικά επιζήμια Συμφωνία, ωστόσο από την στιγμή που θα ψηφιστεί δεν προβλέπεται διαδικασία αλλαγής της". Ωστόσο υπογράμμισε προβλέπει έλεγχο της εφαρμογής της και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί.

Στα θέματα πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν συνδέει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Διαβεβαίωσε, απαντώντας και στη σχετική φημολογία περί πρόωρων εκλογών, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο αν γίνουν με απλή αναλογική τότε θα είναι διπλές εκλογές, αφού με την απλή αναλογική δεν θα προκύψει κυβέρνηση. Είπε ακόμη ότι δεν είναι του παρόντος η αναφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΕΘ 2019 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αναφέρθηκε φυσικά στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι θα εντείνει τις επιστροφές προς την Τουρκία και ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ευρώπη.

Στα θέματα Παιδείας επέμεινε στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και υποστήριξε ότι χάθηκε ευκαιρία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά δεν θα παραβιάσει το Σύνταγμα αφού με την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη δεν προβλέπεται αλλαγή του άρθρου 16.

Επανέλαβε ότι θα θέσει το ζήτημα των πλεονασμάτων αφού υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για το 2019 και το 2020 και ανακτήσει αξιοπιστία και επέμεινε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη σε μία διεθνή υφεσιακή συγκυρία.

Στα κοινωνικά θέματα διαβεβαίωσε ότι κανένα επίδομα δεν θα καταργηθεί ενώ η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει και τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στον κατάλληλο χρόνο λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.

Τέλος μίλησε και για την ΔΕΗ λέγοντας ότι το σχέδιο εξυγίανσης θα προχωρήσει, όλοι πρέπει να συμβάλλουν και ξεκαθάρισε ότι μέσω της ΔΕΗ δεν μπορεί το κράτος να ασκεί κοινωνική πολιτική.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ – Πούτιν: Τηλεφωνική επικοινωνία για Ουκρανία και Ιράν07:03Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Ιουλίου06:50Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος την Παρασκευή (χάρτης)06:36Missing Alert για την εξαφάνιση 14χρονης06:23Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:09Εύβοια: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε βράχο- Τραυματίστηκε γυναίκα (εικόνες)23:59Παναθηναϊκός - Γιόνας Βαλαντσιούνας: Ένα βήμα από τη συμφωνία, λένε οι Λιθουανοί23:47Φωτιά στην Ιεράπετρα: Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει τις καμένες εκτάσεις23:34Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε κατάστημα που διεξάγονταν παράνομα τυχερά παιχνίδια23:20Φωτιά στην Ιεράπετρα: Ανείπωτη καταστροφή και η μάχη με τις αναζωπυρώσεις (εικόνες)23:06Μεξικό: Ο δήμαρχος μιας πόλης παντρεύτηκε έναν.... θηλυκό αλιγάτορα (βίντεο)22:52Αχαΐα: Οδηγός παραβίασε στοπ και συγκρούστηκε με υπηρεσιακό όχημα - Ακρωτηριάστηκε μία εργαζόμενη 22:38Χίος: Στο νοσοκομείο ανήλικοι μετά από κατανάλωση αλκοόλ - Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης22:23Μπόρχα Γκόμεθ: Νεκρός ο 20χρονος αθλητής κατά τη διάρκεια δοκιμών22:09Παναθηναϊκός: Αγόρασε από την Ίντερ το ποσοστό του Βαγιαννίδη21:55Πέθανε ο Μάικλ Μάντσεν21:26Ραφήνα: Σε ύφεση η φωτιά - Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις21:11Μουντιάλ Συλλόγων: Οι μεγάλες μάχες των προημιτελικών ζωντανά στον ANT1 και το antenna.gr20:57Κρήτη: Αυτοκίνητο εμβόλισε διανομέα που σταμάτησε σε διάβαση – Διέφυγε πετώντας πέτρες ο οδηγός (βίντεο)20:41Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν: Στο τραπέζι η επίλυση όλων των αμφιλεγόμενων θεμάτων20:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο