LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2019 07:30 | Ανανέωση: 09 Σεπτεμβρίου 2019 07:41

Μητσοτάκης: φορολογική πολιτική και επενδύσεις οι άξονες για ανάπτυξη

Τι είπε για τη φορολογική του πολιτική, για τα εξωτερικά και κοινωνικά θέματα και πώς σχολίασε το φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ.

ΔΕΘ 2019 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Στη φορολογική πολιτική και στις επενδύσεις ως βασικούς άξονες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξιακή προοπτική της χώρας, επικέντρωσε κατά την παρουσία του στο τριήμερο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε τα επιχειρήματα περί “καμένης γης”, τα οποία όπως επισήμανε "ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια", αν και επισήμανε ότι "η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη". Γενικότερα είπε ότι δεν θέλει να κάνει τη Βουλή εργαστήρι εξεταστικών επιτροπών αλλά συμπύκνωσε την πολιτική του σε τέσσερις λέξεις: "δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε".

Για τη φορολογική του πολιτική ανέφερε: "Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

"Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών". Σημείωσε ακόμη κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

ΔΕΘ 2019 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια που προωθούνται πριν κλείσει το 2019, στο Ελληνικό, στην επένδυση της Eldorado Gold και στην επέκταση της Cosco καθώς επίσης και στον τομέα του φαρμάκου από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες αλλά και στον τουρισμό. Ειδικά για το Ελληνικό ανέφερε ότι μετά τις υπουργικές αποφάσεις "το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Και τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020. Συνολική αξία επένδυσης; Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή;10.000 απασχολούμενοι. Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου; 75.000 συμπολίτες μας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν, ωστόσο καμία αντεργατική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή ενώ μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αναμένει από τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση που θα μειώσει και το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος των ελαφρύνσεων.

Στα εξωτερικά θέματα επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι "μόνο μέσα από τις συνομιλίες μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές...Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα".

Για την Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι είχε πει και προεκλογικά υπενθυμίζοντας ότι από το βήμα της Βουλής είχε προειδοποιήσει ότι "είναι μία εθνικά επιζήμια Συμφωνία, ωστόσο από την στιγμή που θα ψηφιστεί δεν προβλέπεται διαδικασία αλλαγής της". Ωστόσο υπογράμμισε προβλέπει έλεγχο της εφαρμογής της και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί.

Στα θέματα πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν συνδέει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Διαβεβαίωσε, απαντώντας και στη σχετική φημολογία περί πρόωρων εκλογών, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο αν γίνουν με απλή αναλογική τότε θα είναι διπλές εκλογές, αφού με την απλή αναλογική δεν θα προκύψει κυβέρνηση. Είπε ακόμη ότι δεν είναι του παρόντος η αναφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΕΘ 2019 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αναφέρθηκε φυσικά στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι θα εντείνει τις επιστροφές προς την Τουρκία και ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ευρώπη.

Στα θέματα Παιδείας επέμεινε στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και υποστήριξε ότι χάθηκε ευκαιρία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά δεν θα παραβιάσει το Σύνταγμα αφού με την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη δεν προβλέπεται αλλαγή του άρθρου 16.

Επανέλαβε ότι θα θέσει το ζήτημα των πλεονασμάτων αφού υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για το 2019 και το 2020 και ανακτήσει αξιοπιστία και επέμεινε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη σε μία διεθνή υφεσιακή συγκυρία.

Στα κοινωνικά θέματα διαβεβαίωσε ότι κανένα επίδομα δεν θα καταργηθεί ενώ η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει και τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στον κατάλληλο χρόνο λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.

Τέλος μίλησε και για την ΔΕΗ λέγοντας ότι το σχέδιο εξυγίανσης θα προχωρήσει, όλοι πρέπει να συμβάλλουν και ξεκαθάρισε ότι μέσω της ΔΕΗ δεν μπορεί το κράτος να ασκεί κοινωνική πολιτική.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαπιτώλιο: Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ηγεσία του ΚογκρέσουΣήμερα 13:28 | Ειδήσεις

Παρουσία του Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων, Mike Jonshon, πραγματοποιήθηκε η δεξίωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην Ουάσινγκτον.

Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με την εξίσωση της μείωσης του ΦΠΑ για όλα τα νησιά κάτω των 20 χιλιάδων κατοίκωνΣήμερα 13:27 | Ειδήσεις

«Θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Είστε ένα νησί με δυναμικό πρωτογενή τομέα, δυναμική νοοτροπία», τόνισε ο πρωθυπουργός

Report.oasa.gr – Κυρανάκης: Πρεμιέρα για την εφαρμογή υποβολής καταγγελιών στα ΜΜΜΣήμερα 08:42 | Ειδήσεις

Πως θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή, ποια μέσα μαζικής μεταφοράς αφορά και ποιες περιπτώσεις.

Φονική καραμπόλα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (βίντεο)Σήμερα 07:00 | Ειδήσεις

Ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χαλκιδική: Απέδρασε κρατούμενος από τις φυλακές17:04Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ντονέτσκ16:49Δραπετσώνα: Συνελήφθη 60χρονος για καλλιέργεια κάνναβης16:35Ευλογιά προβάτων: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - Φόβοι για ντόμινο ανατιμήσεων16:21Κρήτη: Νεκρός ένας άνδρας, σοβαρά τραυματισμένη η γυναίκα του σε τροχαίο16:07Τραγωδία στη Βρετανία: Λάθος σύλληψη άνδρα οδήγησε τη σύντροφό του σε αυτοκτονία 15:53Αθήνα: Χειροπέδες σε διεθνώς καταζητούμενο για σοβαρά ποινικά αδικήματα15:39ΗΠΑ: Σορός ανήλικου κοριτσιού βρέθηκε στο αυτοκίνητο γνωστού τραγουδιστή15:24Καπιτώλιο: Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ηγεσία του Κογκρέσου15:10Βόλος: Ζημιές σε αυτοκίνητα, από πτώσεις σπασμένων κλαδιών δέντρων (εικόνες)14:55Ανδρουλάκης: Η ΔΕΘ, ο Τσίπρας και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ14:40Στρατιωτικός γιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με υπογραφή Δένδια - Καταγγέλεται για ενδοοικογεειακή βία από πρώην συντρόφους του14:25Προφυλακίστηκε ο κατηγορούμενος για εμπρησμούς στον Υμηττό 14:10Μαρινάκης: Αποκλιμακώνεται σταδιακά ο πληθωρισμός στη χώρα μας13:56Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με την εξίσωση της μείωσης του ΦΠΑ για όλα τα νησιά κάτω των 20 χιλιάδων κατοίκων13:42FIFA: Η Εθνική Ελλάδας υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη13:27Επέτειος δολοφονίας Φύσσα: Κλείνουν οι σταθμοί "Κορυδαλλός" και "Μανιάτικα" 13:13Πακιστάν – Σαουδική Αραβία: Οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας12:59Κέρκυρα: Τον καταπλάκωσε κολόνα και τον τραυμάτισε θανάσιμα12:46Μαγνησία: Πυρκαγιά καίει σε χαμηλή βλάστηση - Επιχειρούν εναέρια μέσα12:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο