LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 08 Σεπτεμβρίου 2019 07:57

Το Γενέθλιον της Παναγίας και η “σιγή” των Ευαγγελίων

Στις 08 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία πανηγυρίζει το Γενέθλιον της Υπεραγίας και αειπαρθένου Μαρίας...

Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμιτίσσης

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, στις 08 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία πανηγυρίζει «το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας». Για το γεγονός αυτό τα ιερά Ευαγγέλια σιγούν. Η ίδια σιγή, άλλωστε, απλώνεται γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της Θεοτόκου.

Ελάχιστα είναι τα λόγια της που διασώθησαν. Αρκεί να σημειωθεί πως η προτροπή της στους υπηρέτες στο θαύμα που έγινε από τον Χριστό στην Κανά της Γαλιλαίας, «ο,τι αν λέγη (ο Χριστός) υμίν, ποιήσατε» (Ιωάν. 2,5), είναι τα τελευταία της λόγια που αναφέρουν τα Ευαγγέλια. Από τότε (το θαύμα έγινε στις αρχές του πρώτου έτους της δημόσιας δράσης του Κυρίου) και στο εξής η Θεοτόκος παρακολούθησε σιωπηλή τη δράση του Υιού της και το ίδιο αμίλητη έπνιξε τον πόνο της κάτω από το σταυρό Του.

Τα κενά των Ευαγγελίων για το βίο της Υπεραγίας Θεοτόκου συμπληρώνουν οι απόκρυφες διηγήσεις. Αυτές, γραμμένες από ευσεβείς συγγραφείς και πλουτισμένες από τη φαντασία τους, μας δίνουν πληροφορίες για τη γέννησή της, την παιδική της ηλικία, την κοίμησή της.

Η Εκκλησία πήρε από τα κείμενα αυτά τις παραδόσεις που εκείνη θεώρησε αληθινές και τις διαφύλαξε στις εορτές, τους ύμνους, τις εικόνες που καθιερώθηκαν και έγιναν με το υλικό τους.

Μία από τις απόκρυφες διηγήσεις είναι το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, που διηγείται, μεταξύ άλλων, και τα σχετικά με τη Γέννηση της Θεομήτορος. Απ’ αυτό μαθαίνουμε τα ονόματα των γονέων της που είναι Ιωακείμ και Άννα, την ατεκνία τους, την καταγωγή του Ιωακείμ από το βασιλικό γένος του Δαβίδ κ.α.

Εδώ διαβάζουμε για τη θλίψη και τα δάκρυα του ανδρόγυνου για την ατεκνία τους, καθώς και τις προσευχές και τις νηστείες τους για να αποκτήσουν παιδί.

Εκτός από το Πρωτευαγγέλιο, ένα άλλο απόκρυφο Ευαγγέλιο, το λεγόμενο του Ψευδο-Ματθαίου, που συμφωνεί βασικά με το Πρωτευαγγέλιο, μιλά για τη γέννηση της Θεοτόκου.

Όπως βλέπουμε σ’ όλα σχεδόν τα τροπάρια της ιερής ακολουθίας του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, οι ιεροί υμνογράφοι τονίζουν, παράλληλα με τη γέννησή της, και το ρόλο της ως Μητέρας του Θεού. Ακόμη, στη λύση της στείρωσης της Άννας διαβλέπουν κατά τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας τη λύση της στείρωσης της ανθρώπινης φύσης, η οποία θα απολαύσει τους καρπούς της θείας χάριτος. Η χάρη αυτή «καρπογονείν λαμπρώς απάρ­χεται» με τη γέννηση της Θεοτόκου. Όπως το λέει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «σήμερον αρχή σωτηρίας τω κόσμω». «Εν σοι της φθορας ελυτρώθημεν». Γι’ αυτό «χαράν μηνύει, η γέννησίς σου, πάση τη οικουμένη» , όπως λένε οι υμνογράφοι της εορτής στη Θεοτόκο.

Πηγή: dogma.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)Σήμερα 14:44 | Ειδήσεις

Νωρίτερα σήμερα οι αγρότες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, με απόφαση να κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Ποιες ημέρες αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στην Αττική.

Χατζηδάκης - Γκίλφοϊλ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ Σήμερα 16:57 | Ειδήσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συναντήθηκε με την πρέσβη των ΗΠΑ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στις πρόσφατες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδια στο μπλόκο στο Κιάτο (βίντεο)Σήμερα 12:29 | Ειδήσεις

Οι συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν επιχείρησαν να αποκλείσουν την Εθνική Οδό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:21Χατζηδάκης - Γκίλφοϊλ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ 17:07Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου16:53Τρίκαλα: Μπλόκο από τους αγρότες στα διόδια του Λόγγου στον Ε65 – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν16:39Ευρωπαίοι "γίγαντες" κάνουν...σειρά για τον Χρήστο Μουζακίτη16:25Χαλκιδική: Στον κόμβο της Τρίγλιας συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι16:11Απεργία ταξί: Ένταση έξω από το υπουργείο Μεταφορών (εικόνες)15:57Χονγκ Κονγκ: Στους 159 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στους ουρανοξύστες15:43Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)15:29"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ115:15Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων – Έληξε ο συμβολικός αποκλεισμός στη Χαλκηδόνα15:01Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό στην Κομοτηνή14:47Αττική: Συνελήφθη 23χρονο μέλος συμμορίας για διαρρήξεις – Πάνω από 17.000 ευρώ η λεία τους14:33Ηράκλειο: Σύλληψη 54χρονου για όπλα και πυρομαχικά (εικόνες)14:19Τροχαίο στη Λούτσα: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 29χρονος14:04Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η Ελλάδα του 2025 μπορεί να είναι υπερήφανη για τα βήματα που έχει κάνει 13:50ΕΛΑΣ: Επιχείρηση “σκούπα” για την εξάρθρωση κυκλώματος που εκμεταλλεύεται ανηλίκους13:36Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"13:23Γεραπετρίτης: Να διατηρήσουμε την ενότητα του ΝΑΤΟ – Οφείλουμε να σταθούμε στην Ουκρανία13:09Την βαθύτερη οικονομική κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βιώνει η Γερμανία – Για έλλειψη αποφασιστικότητας κατηγορείται η κυβέρνηση12:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο