LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 07 Σεπτεμβρίου 2019 10:43

ΔΕΘ: τρισδιάστατο παιχνίδι τύπου... φιδάκι από τη ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βάζει το δικό της λιθαράκι στη διαμόρφωση ορθούς ενεργειακής συνείδησης στους μαθητές-καταναλωτές και πολίτες...

φιδάκι - ΡΑΕ

Με το δικό της τρισδιάστατο επιτραπέζιο παιχνίδι... τύπου φιδάκι, που έστησε έξω από το περίπτερο 10, εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βάζει το δικό της λιθαράκι στη διαμόρφωση ορθούς ενεργειακής συνείδησης στους μαθητές-καταναλωτές και πολίτες, κάνοντας την αρχή από την 84η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία.

Δύο ζάρια και πέντε πιόνια, που απεικονίζουν τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, το βιοαέριο και τα δίκτυα, οι παίκτες του παιχνιδιού θα έχουν την ευκαιρία και δυνατότητα με έναν διαδραστικό και ταυτόχρονα απολαυστικό τρόπο, να ενημερωθούν έγκυρα και υπεύθυνα, με στόχο να αποκτήσουν ενεργειακή συνείδηση και έτσι να συνδράμουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Στο παιχνίδι αυτό μόνο ανεβαίνεις πίστα και αντικατοπτρίζει το κεντρικό σύνθημα: «Με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πάντα κερδίζεις!». Το κουτάκι "Μπράβο, έσβησες το φως όταν βγήκες από το δωμάτιο", αλλά και το "εγκατέστησες φωτοβολταϊκό σύστημα", είναι αυτά που δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση στον παίκτη, αφού όποιος σταματήσει με το πιόνι του σε αυτά, προχωρά πέντε βήματα μπροστά.

Τα κουτάκια, "καλοκαιρινό αεράκι, κλείνεις το κλιματιστικό και ανοίγεις το παράθυρο", "έφυγες από το σπίτι. Μην ξεχάσεις ανοικτή την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρικές συσκευές", αλλά και "σβήνουμε το φως όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο", είναι μερικά από αυτά που δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να προχωρήσουν τέσσερα βήματα μπροστά. Βέβαια, το κουτάκι "από τα σκουπίδια μπορούμε να παράγουμε ενέργεια και να προστατεύουμε το περιβάλλον", μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να προχωρά μόνο δύο βήματα, αλλά η πλειονότητα γνωρίζει τα τεράστια οφέλη μιας τέτοιας διαδικασίας, οικονομικά και κοινωνικά. Στο προτελευταίο κουτάκι του παιχνιδιού αναγράφεται ο παίκτης λαμβάνει τα συγχαρητήρια και ενημερώνεται ότι φτάνει στο τέρμα. Και ένα βήμα πριν ενημερωθεί ότι το μέλλον του πλανήτη στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΡΑΕ τον ενημερώνει ότι η ενέργεια μεταφέρεται, αποθηκεύεται και μετατρέπεται σε διάφορες μορφές.

ΔΕΘ - 2019

Το τρισδιάστατο παιχνίδι στην 84η ΔΕΘ

"Είναι ένα παιχνίδι που στηρίζεται πάνω στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εξοικονόμηση ενέργειας και στόχο έχει οι σημερινοί μαθητές-καταναλωτές να αποκτήσουν ορθή ενεργειακή συνείδηση για το πως πρέπει να χρησιμοποιούμε την ενέργεια και να μην την σπαταλάμε", επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ειδικός Επιστήμονας, Συντονιστής της Ομάδας Διαγωνισμών ΑΠΕ και Διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δρ Διονύσιος Παπαχρήστου.

"Είναι ένα παιχνίδι μέσω του οποίου μπορούν να πάρουν πολλά μηνύματα και οι μεγάλοι, καθώς είναι εξαιρετικά πρωτότυπο και καινοτόμο", πρόσθεσε και επισήμανε ότι "το παιχνίδι θα παίζεται καθημερινά αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο και μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου του 2019, όλες τις ημέρες και ώρες της ΔΕΘ, 10:00-22:00 τα Σαββατοκύριακα και 16:00-22:00 τις καθημερινές, οπότε και ρίχνει αυλαία η φετινή ΔΕΘ".

Ερωτηθείς για το πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του παιχνιδιού, ο κ. Παπαχρήστου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "η ιδέα γεννήθηκε από την ΡΑΕ, με στόχο να προσφέρει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση σε όλους τους πολίτες, μεταξύ των οποίων και στη νέα γενιά που αποτελεί το πιο δυναμικό στρώμα της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω στη νέα γενιά θα στηριχθεί το μέλλον του πλανήτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με επιτυχία".

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος τόνισε ότι "θα πρέπει οι σημερινοί μαθητές-καταναλωτές να γίνουν κοινωνοί των εννοιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς με αυτόν τρόπο θα μπορέσουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό και το σλόγκαν του επιτραπέζιου παιχνιδιού είναι "το μέλλον του πλανήτη στηρίζεται στις ΑΠΕ".

Υπογραμμίζεται ότι το «φιδάκι» είναι ένα από τα αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια της παιδικής ηλικίας, που συνδέεται με μια μακραίωνη παράδοση και ιστορία. Για πρώτη φορά, το παιχνίδι αυτό, παίχτηκε στην αρχαία Ινδία. Αποτέλεσε δημιουργία των Ινδουιστών πνευματικών δασκάλων και τότε το επικρατέστερο όνομά του ήταν Moksha Patamu. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα με τα οποία έγινε δημοφιλές στον χώρο του ινδουισμού, ήταν το «Leela». Η φιλοσοφία του παιχνιδιού αντανακλούσε τη συνείδηση της θρησκείας για την καθημερινή ζωή.

ΔΕΘ - 2019

Σε 1,3 gigawatt η ισχύς των έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα-έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Μετά την ενσωμάτωση του νέου μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ που έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή στην Ελλάδα, από το 2016, η ΡΑΕ είναι αρμόδια για τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών έργων ΑΠΕ.

Η εν λόγω καινοτόμα και εξαιρετικά πρωτότυπη διαδικασία, αυτή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, έχει ήδη πάρει χρυσό βραβείο, αλλά και τα εύσημα από το ανεξάρτητο θεσμικό όργανο της ΕΕ, ήτοι το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο, που την προτείνει ως βέλτιστη πρακτική, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και ως υπόδειγμα διαφάνειας.

Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο αυτό, έχει διενεργήσει 11 ηλεκτρονικές δημοπρασίες, στο διάστημα από το 2016, μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 και ήδη "έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικής ισχύς 1,3 gigawatt, ύψους επενδύσεων της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία, έχουν κατοχυρώσει χαμηλές τιμές από τους διαγωνισμούς και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας". Τα ώριμα έργα αυτά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, αφορούν σε αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ΡΑΕ και η κλιματική αλλαγή

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής υπάρχουν οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με τον 17ο, ο ΟΗΕ προτρέπει όλους τους φορείς να κάνουν συνεργασία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ σε συνεργασία με το Thalassa Foundation (https://www.thalassafoundation.com) στην Αλικαρνασσό, έκανε συνεργασία και προωθούν από κοινού το στόχο τα "14 ζωή στο νερό" και "7 φτηνή και καθαρή ενέργεια", δίνοντας ένα μπουκαλάκι και στέλνοντας το μήνυμα να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά μια χρήσης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής η συμφωνία06:46Βάρη: “Ξεκαθάρισμα” λογαριασμών οι εν ψυχρώ δολοφονίες στα Βλάχικα06:34Ζώδια: οι προβλέψεις για τη Δευτέρα06:20Καιρός: συννεφιά, τοπικές βροχές και κρύο τη Δευτέρα06:07“Θάλασσα” από τουλίπες σε πλατεία του Άμστερνταμ (εικόνες)23:59Ιπτάμενο ταξί: Πρώτη δοκιμαστική πτήση χωρίς πιλότο (εικόνες)23:47Η Αθήνα υποψήφια στον διαγωνισμό για τον καλύτερο ευρωπαϊκό προορισμό23:36Βρήκε μια μικρή περιουσία στον καναπέ του (εικόνες)23:23Νεκροί μετά από “τρελούς” ελιγμούς μοτοσικλέτας (βίντεο)23:09Έκλεισε τα 100 ο μοναδικός επιζών θηριωδίας των Ναζί (εικόνες)22:51On camera ληστεία σε κοσμηματοπωλείο22:37Παρεμπόριο: “βροχή” τα πρόστιμα τις πρώτες ημέρες του χρόνου22:23Νεαροί μοτοσικλετιστές είχαν.. “Άγιο” (εικόνες)22:10“Αν ήμουν πλούσιος”: ίντριγκες, παγίδες και… γκάφες! (εικόνες)21:57“Καθάρισε” τον Άρη ο Ολυμπιακός21:43“Πέρασε” από την Πάτρα ο Παναθηναϊκός21:30Ελάφι τον παγίδευσε στην αυλή του (βίντεο)21:17“Περιεκτική συμφωνία” στο Βερολίνο για τη Λιβύη21:03Φορτηγό σπάει τις μπάρες και πέφτει πάνω σε περιπολία (βίντεο)20:50Μονοκατοικία έγινε “στάχτες” (εικόνες)20:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο