LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Σεπτεμβρίου 2019 17:53

Τζέφρι Πάιατ: τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρέσβης υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας, ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», τη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

«Γι’ αυτόν τον λόγο επιδοκιμάζουμε τον ενθουσιασμό της νέας Κυβέρνησης για την άδεια υπεράκτιων ερευνών για τις ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ και προσμένουμε την επικύρωσή της από την (ελληνική) Βουλή. Πιστεύουμε ότι η υπεράκτια έρευνα εδώ, στην Ελλάδα, έχει μεγάλη δυναμική και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος εταίρος στο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την ExxonMobil, τη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή και πετροχημική εταιρεία στον κόσμο;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρέσβης.

Exxon Mobil

Υπογράμμισε, δε, ότι η επικύρωση της άδειας της ExxonMobil «θα στείλει το θετικό σήμα που περιμένουν οι Αμερικανοί επενδυτές» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και σε επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή των ΕΛΠΕ».

«Εκτιμούμε, επίσης, την προσήλωση της Κυβέρνησης στην απλούστευση της διαδικασίας για την απόκτηση αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δημιουργία ίσων και διάφανων όρων για τους επενδυτές», σημείωσε ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε: «οι αμερικανικές εταιρείες έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ελλάδα σ' αυτόν τον τομέα - τα καλύτερα από την αμερικανική τεχνολογία, την καινοτομία και τις βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές - όπως αποδεικνύει το νέο αιολικό πάρκο της GE (General Electric) στα Κάτω Λακώματα». Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο “οδικό χάρτη” της Κυβέρνησης για τις άδειες που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενοποίηση όλων των σχετικών με τις ΑΠΕ κλάδων κάτω από μία “υπηρεσία μίας στάσης” (one-stop) στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  - ΓΟΥΙΛΜΠΟΡ ΡΟΣ - ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Από την πολύ επιτυχημένη περσινή ΔΕΘ ως τη χθεσινή επίσκεψη Ρος

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ακόμα στην πολύ επιτυχημένη, όπως τόνισε, αμερικανική παρουσία στην περσινή ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, αλλά και στη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στην Αθήνα. «Μετά την επιτυχία-ορόσημο ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2018, τηρούμε την υπόσχεσή μας να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και να κάνουμε τα επόμενα βήματα στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης, οι ΗΠΑ, μέσω της παρουσίας τους [Αμερικανικό Επιμελητήριο (ΑmCham), Found.ation και Industry Disruptors/Game Changers] στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα εστιάσουν στο να μοιραστούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ υπενθύμισε την περσινή παρουσία του κ. Ρος ως επικεφαλής υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας στην 83η ΔΕΘ και σημείωσε πως ο Αμερικανός αξιωματούχος θα είναι ο οικοδεσπότης επιχειρηματικού γεύματος εργασίας για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου, «κεφαλαιοποιώντας τα πρόσφατα οφέλη και φυτεύοντας τους σπόρους για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων».

*Παρακολουθήστε ΕΔΩ την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης η Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρέσβης υπογράμμισε ακόμα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης. «Με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση και την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας να αρχίζει σύντομα, τα ενεργειακά πρότζεκτ αποτελούν οδηγό στις (επενδυτικές) ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας παράλληλα την περιφερειακή θέση της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, σε ορισμένες επιπρόσθετες ευκαιρίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, όπως η βελτίωση της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, οι νέες υποδομές, όπως ο αγωγός East Med και το αυξημένο δυναμικό LNG μέσω της πλατφόρμας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ηγέτιδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση.

Κρίσιμος ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Πάιατ θυμήθηκε την παρουσία του στο πρώτο ενεργειακό φόρουμ που είχε διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας πως από τότε η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ένας ακόμα πιο κρίσιμος σύνδεσμος στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

«Γι’ αυτόν τον λόγο», εξήγησε, «εργαζόμαστε από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση πάνω σ’ ένα πρότζεκτ 2,3 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτούμενου από τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη, προκειμένου να απομακρύνουμε το ναυάγιο της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας το πιο λειτουργικό», σημείωσε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανέλκυση θα καταστήσει το λιμάνι πιο ελκυστικό για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες».

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φυσική η θέση της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αμερικανός Πρέσβης στην ελληνική συμμετοχή στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative). Η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στη γεφύρωση της ροής της ενέργειας από την ανατολή στη δύση και αυτή η Πρωτοβουλία δίνει στην Ελλάδα μια επιπρόσθετη στρατηγική ευκαιρία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην ΕΕ από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, επεσήμανε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας πως «η συμμετοχή στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών υπόσχεται στην Ελλάδα επιπρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες στον επιχειρηματικό τομέα, τις μεταφορικές συνδέσεις, τις ενεργειακές υποδομές και τις ψηφιακές επικοινωνίες».

«Όπως έχει πει και ο Υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, είναι φυσική η θέση της Ελλάδας σ' αυτό το φόρουμ», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών συνδέει την Αδριατική, τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα «και η Ελλάδα με τη γεωστρατηγική της θέση μπορεί να διπλασιαστεί αυτό τον αριθμό διασυνδέσεων», προσφέροντας πρόσβαση στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και το Ιόνιο.

«Η ενέργεια, αδιαμφισβήτητα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της Ελλάδας και ειδικότερα στο μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν αφοσιωμένος υπέρμαχος και εταίρος σε αυτόν τον τομέα».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στο έργο που έχει γίνει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ενεργειακών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τους ενεργειακούς πόρους, Φρανκ Φάνον, στην τριμερή της Αθήνας, την πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας του Στρατηγικού Ενεργειακού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και τις συναντήσεις με τους ενεργειακούς παράγοντες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα κ.ά.

«Όπως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησε έναν υπερεθνικό οργανισμό βασισμένο στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ομοϊδεατών κρατών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και το πλαίσιο 3+1 μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, και αντίστοιχα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να μεταμορφώσουν τη θεωρητική στήριξη μεταξύ των δημοκρατικών κρατών μας σε ενεργή πολιτική στήριξη».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαBrexit: ανυπόγραφη επιστολή με την οποία ζητάει παράταση έστειλε στην ΕΕ ο ΤζόνσονΣήμερα 07:14 | Ειδήσεις

Την ίδια στιγμή έστειλε κι άλλη επιστολή, ενυπόγραφη αυτή τη φορά, στην οποία εξηγεί ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την παράταση!

Φορολογία: Έρχονται ελαφρύνσεις 1,2 δις ευρώΣήμερα 09:05 | Ειδήσεις

Νέο τοπίο στην φορολογία το 2020 με ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις.

Αποστολάκης στον ΑΝΤ1: υπήρξε κίνδυνος για “νέα Ίμια” (βίντεο)Σήμερα 09:21 | Ειδήσεις

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε για την τουρκική εισβολή στη Συρία και πως αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Νηπιαγωγοί παραπέμπονται σε δίκη γιατί μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα! (βίντεο)Σήμερα 09:00 | Ειδήσεις

Γονέας μήνυσε τους νηπιαγωγούς υποστηρίζοντας ότι «τραυμάτισαν ψυχολογικά» το παιδί τους. Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο βραβευμένου προγράμματος σεξουαλικής αγωγής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο ιστορία του Κρητικού που έχασε 80 κιλά σε τρία χρόνια (βίντεο)12:01ΣΥΡΙΖΑ: η “πιρουέτα” για την ψήφο των αποδήμων ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΝΔ11:47Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει με ένα καταπληκτικό βίντεο!11:33Τα αμερικανικά στρατεύματα φεύγουν από τη Συρία αλλά δεν γυρίζουν στις ΗΠΑ11:20Ο Τζέιμς Μποντ στα Μετέωρα – Οι απειλές και ο ξεσηκωμός των καλόγερων11:06Γιάννης Ζουγανέλης στον ΑΝΤ1: Δεν είμαι ρατσιστής (βίντεο)10:53Πέθανε η Τιτίκα Νικηφοράκη10:39Κύρτσος και Μάρδας διασταυρώνουν… τα ξίφη τους στον ΑΝΤ1 (βίντεο)10:27Λαμπεροί καλεσμένοι στο “Thrive” (εικόνες)10:14Νηπιαγωγοί παραπέμπονται σε δίκη γιατί μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα! (βίντεο)10:01Πρόεδρος Μόριας στον ΑΝΤ: Έχουμε μετατρέψει τα σπίτια μας σε φρούρια (βίντεο)09:48Θεσσαλονίκη: επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ (εικόνες)09:34Αποστολάκης στον ΑΝΤ1: υπήρξε κίνδυνος για “νέα Ίμια” (βίντεο)09:21Φορολογία: Έρχονται ελαφρύνσεις 1,2 δις ευρώ09:07Φονικές ταραχές στο Σαντιάγο (εικόνες)08:53Κλείνει το σχολείο μετά την επίθεση πατέρα σε δασκάλα08:39Σταϊκούρας: ρεαλιστική αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία08:26“Τhe Final Four”: η αγωνία δεν σταματά… ποτέ (εικόνες)08:12Παντρεύτηκε ο Ναδάλ07:59Ζώδια: τι είναι στην πραγματικότητα ο Ωροσκόπος07:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο