LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Σεπτεμβρίου 2019 17:53

Τζέφρι Πάιατ: τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρέσβης υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας, ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», τη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

«Γι’ αυτόν τον λόγο επιδοκιμάζουμε τον ενθουσιασμό της νέας Κυβέρνησης για την άδεια υπεράκτιων ερευνών για τις ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ και προσμένουμε την επικύρωσή της από την (ελληνική) Βουλή. Πιστεύουμε ότι η υπεράκτια έρευνα εδώ, στην Ελλάδα, έχει μεγάλη δυναμική και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος εταίρος στο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την ExxonMobil, τη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή και πετροχημική εταιρεία στον κόσμο;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρέσβης.

Exxon Mobil

Υπογράμμισε, δε, ότι η επικύρωση της άδειας της ExxonMobil «θα στείλει το θετικό σήμα που περιμένουν οι Αμερικανοί επενδυτές» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και σε επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή των ΕΛΠΕ».

«Εκτιμούμε, επίσης, την προσήλωση της Κυβέρνησης στην απλούστευση της διαδικασίας για την απόκτηση αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δημιουργία ίσων και διάφανων όρων για τους επενδυτές», σημείωσε ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε: «οι αμερικανικές εταιρείες έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ελλάδα σ' αυτόν τον τομέα - τα καλύτερα από την αμερικανική τεχνολογία, την καινοτομία και τις βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές - όπως αποδεικνύει το νέο αιολικό πάρκο της GE (General Electric) στα Κάτω Λακώματα». Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο “οδικό χάρτη” της Κυβέρνησης για τις άδειες που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενοποίηση όλων των σχετικών με τις ΑΠΕ κλάδων κάτω από μία “υπηρεσία μίας στάσης” (one-stop) στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  - ΓΟΥΙΛΜΠΟΡ ΡΟΣ - ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Από την πολύ επιτυχημένη περσινή ΔΕΘ ως τη χθεσινή επίσκεψη Ρος

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ακόμα στην πολύ επιτυχημένη, όπως τόνισε, αμερικανική παρουσία στην περσινή ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, αλλά και στη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στην Αθήνα. «Μετά την επιτυχία-ορόσημο ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2018, τηρούμε την υπόσχεσή μας να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και να κάνουμε τα επόμενα βήματα στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης, οι ΗΠΑ, μέσω της παρουσίας τους [Αμερικανικό Επιμελητήριο (ΑmCham), Found.ation και Industry Disruptors/Game Changers] στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα εστιάσουν στο να μοιραστούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ υπενθύμισε την περσινή παρουσία του κ. Ρος ως επικεφαλής υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας στην 83η ΔΕΘ και σημείωσε πως ο Αμερικανός αξιωματούχος θα είναι ο οικοδεσπότης επιχειρηματικού γεύματος εργασίας για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου, «κεφαλαιοποιώντας τα πρόσφατα οφέλη και φυτεύοντας τους σπόρους για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων».

*Παρακολουθήστε ΕΔΩ την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης η Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρέσβης υπογράμμισε ακόμα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης. «Με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση και την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας να αρχίζει σύντομα, τα ενεργειακά πρότζεκτ αποτελούν οδηγό στις (επενδυτικές) ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας παράλληλα την περιφερειακή θέση της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, σε ορισμένες επιπρόσθετες ευκαιρίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, όπως η βελτίωση της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, οι νέες υποδομές, όπως ο αγωγός East Med και το αυξημένο δυναμικό LNG μέσω της πλατφόρμας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ηγέτιδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση.

Κρίσιμος ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Πάιατ θυμήθηκε την παρουσία του στο πρώτο ενεργειακό φόρουμ που είχε διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας πως από τότε η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ένας ακόμα πιο κρίσιμος σύνδεσμος στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

«Γι’ αυτόν τον λόγο», εξήγησε, «εργαζόμαστε από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση πάνω σ’ ένα πρότζεκτ 2,3 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτούμενου από τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη, προκειμένου να απομακρύνουμε το ναυάγιο της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας το πιο λειτουργικό», σημείωσε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανέλκυση θα καταστήσει το λιμάνι πιο ελκυστικό για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες».

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φυσική η θέση της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αμερικανός Πρέσβης στην ελληνική συμμετοχή στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative). Η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στη γεφύρωση της ροής της ενέργειας από την ανατολή στη δύση και αυτή η Πρωτοβουλία δίνει στην Ελλάδα μια επιπρόσθετη στρατηγική ευκαιρία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην ΕΕ από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, επεσήμανε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας πως «η συμμετοχή στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών υπόσχεται στην Ελλάδα επιπρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες στον επιχειρηματικό τομέα, τις μεταφορικές συνδέσεις, τις ενεργειακές υποδομές και τις ψηφιακές επικοινωνίες».

«Όπως έχει πει και ο Υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, είναι φυσική η θέση της Ελλάδας σ' αυτό το φόρουμ», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών συνδέει την Αδριατική, τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα «και η Ελλάδα με τη γεωστρατηγική της θέση μπορεί να διπλασιαστεί αυτό τον αριθμό διασυνδέσεων», προσφέροντας πρόσβαση στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και το Ιόνιο.

«Η ενέργεια, αδιαμφισβήτητα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της Ελλάδας και ειδικότερα στο μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν αφοσιωμένος υπέρμαχος και εταίρος σε αυτόν τον τομέα».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στο έργο που έχει γίνει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ενεργειακών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τους ενεργειακούς πόρους, Φρανκ Φάνον, στην τριμερή της Αθήνας, την πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας του Στρατηγικού Ενεργειακού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και τις συναντήσεις με τους ενεργειακούς παράγοντες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα κ.ά.

«Όπως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησε έναν υπερεθνικό οργανισμό βασισμένο στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ομοϊδεατών κρατών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και το πλαίσιο 3+1 μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, και αντίστοιχα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να μεταμορφώσουν τη θεωρητική στήριξη μεταξύ των δημοκρατικών κρατών μας σε ενεργή πολιτική στήριξη».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠέτσας: δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους ΈλληνεςΣήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ απαντά σε όλα τα ερωτήματα του Γιώργου Παπαδάκη για το Πάσχα, την αγορά, τα self test, την Εστίαση αλλά και τις άδειες ειδικού σκοπού.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: σήμερα έρχονται οι πρώτες δόσεις στη χώρα μαςΣήμερα 06:17 | Ειδήσεις

Γιατί η εταιρεία θα καθυστερήσει τις παραδόσεις στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Πόσες δόσεις εμβολίων περιμένουμε από τις υπόλοιπες εταιρείες.

Σάντουιτς προκάλεσε έμφραγμα σε βουλευτήΣήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε πώς από την κατανάλωση σάντουιτς έφτασε στο να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Δεκάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους μετά από φωτιά σε σχολικά κτίριαΣήμερα 06:37 | Ειδήσεις

Ανείπωτη τραγωδία στον Νίγηρα. Σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου τα παιδιά κάνουν μάθημα κάτω από ψάθινες στέγες!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εμβόλιο Johnson&Johnson – Σκουτέλης: αυτονόητη η αναστολή των εμβολιασμών11:10Δικηγόροι: συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα πρωτοδικεία της χώρας10:57Φονική προσπέραση φορτηγού από λεωφορείο στην Αίγυπτο (εικόνες)10:45Δένδιας – Τσαβούσογλου: τι θα συζητήσουν αύριο στην Άγκυρα10:33Σάντουιτς προκάλεσε έμφραγμα σε βουλευτή10:21NBA: “τρένο” η Γιούτα!10:10Η καλή Γυναικολογική και Αναπαραγωγική Υγεία ξεκινάει από την κούνια09:59“The 2Night Show”: οι “VOX” έμαθαν στον Γρηγόρη Αρναούτογλου να κάνει beatboxing! (βίντεο)09:47Πέτσας: δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες09:35Πέτρος Λαγούτης στο “The 2Night Show”: έτσι απεξαρτήθηκα από τον τζόγο (βίντεο)09:22Μειωμένα ενοίκια: η ΑΑΔΕ κλείνει τις εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες09:10“The 2Night Show”: αποκαλυπτική η Υρώ Μανέ (βίντεο)08:58Self test – Λουράντος στον ΑΝΤ1: υπάρχει επάρκεια στα φαρμακεία (βίντεο)08:45Τροχαίο στη Γαύδο: Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της, λέει ο συνοδηγός08:32Ο καιρός σήμερα από τον Τάσο Αρνιακό (βίντεο)08:19Κορυδαλλός: Ναρκωτικά έπεφταν από τον ουρανό στις φυλακές (εικόνες)08:07Βατόπουλος για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: είμαστε σε ανορθόδοξο πόλεμο με τον ιό (βίντεο)07:55Φοιτητές απέκλεισαν την πρόσβαση στο ΑΠΘ (εικόνες)07:42Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε πληρώνεται07:30Σεισμός στην Τήλο: Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα07:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο