LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Σεπτεμβρίου 2019 12:55

“Παράθυρο” Σταϊκούρα για μείωση των πλεονασμάτων

Τα περιθώρια για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η μείωση του χρέους και ο χώρος για δημοσιονομικές αλλαγές.

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε λίγο πριν την έναρξη της 84ης ΔΕΘ, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για πρώτη φορά επιβεβαιώνει ότι για την κυβέρνηση υπάρχει θεμελιωμένο το δικαίωμα αιτήματος για μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η μεγάλη μείωση του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου της χώρας «καθιστά ανεπίκαιρη τη μεθοδολογία προσδιορισμού του» με βάση την οποία έγιναν τα σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών, «χρειάζεται η επικαιροποίηση της μεθοδολογίας» από την οποία «προκύπτει και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο».

Αναφέροντας ότι «φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεσες πρώτες παρεμβάσεις, μέσω της προσμέτρησης των εσόδων από κέρδη ομολόγων ή άλλες πηγές, ακόμα και φέτος στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης.

Στο δημοσιονομικό πεδίο ο ΥΠΟΙΚ θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019 αλλά και ότι δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Κάνει σαφές πως «οι παρεμβάσεις μας στο φορολογικό πρέπει να είναι προσεκτικές, καλά μελετημένες, ορθολογικές και κοινωνικά δίκαιες».

Για το 2020 θεωρεί δεδομένες μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και τη μείωση στο φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. Διευκρινίζει πάντως ότι, αν υπάρξει η βεβαιότητα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν παρεμβάσεις με «συγκερασμό των στόχων της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Επιπλέον, ο Γ. Σταϊκούρας περιγράφει τα δύο κανάλια στήριξης των τραπεζών έναντι των Stress Test του 2020:  την υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα στοιχεία  (APS), για το οποίο, όπως αναφέρει, «είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αλλά και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος η οποία εκτιμά ότι θα στηρίξει τα οικονομικά αποτελέσματα 2ου εξαμήνου των τραπεζών.

Αναλύει τις παρεμβάσεις στο πεδίο της αγοράς ακινήτων μέσω της μείωσης των φορολογικών και των διοικητικών βαρών, αλλά και με μέτρα θεσμικής θωράκισης. Είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ΑΕΠ αναφέροντας ότι, αν το διεθνές περιβάλλον δεν καταστεί περισσότερο δυσμενές, τότε το 2ο εξάμηνο η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη από ό,τι το πρώτο, ενώ πρόσθετη επιτάχυνση αναμένει το 2020.

Ο ΥΠΟΙΚ δίνει επίσης προτεραιότητα στην πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το αίτημα θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. Θέτει και το θέμα της συστηματικής υποεκτέλεσης του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια και μίας αλλαγής στην κατανομή του, ώστε να χρηματοδοτεί την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

Πηγή: capital.gr

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βρέθηκε νεκρός ο 25χρονος που είχε εξαφανιστεί από το Μαρούσι08:22Λαμία: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό08:08Φωτιά σε κατοικία στο Περιστέρι: Δύο γυναίκες στο νοσοκομείο07:52Ρωσική επίθεση κατέστρεψε ενεργειακή υποδομή κρίσιμης σημασίας, στο Χάρκοβο07:38Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου07:24Η Ελλάδα παραχώρησε στρατιωτικό υλικό στον Λίβανο07:10Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο πρόσφερε στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε06:52ΟΗΕ: Σημαντικό βήμα η έναρξη της Β΄ Φάσης του σχεδίου για τη Γάζα06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:10Φρέντι Μέρκιουρι: Πέθανε η “κρυφή” του κόρη σε ηλικία 48 ετών23:59Μενίδι: Ειδική αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς - 13 συλλήψεις23:46Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου23:32Αττική: Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ - 5 συλλήψεις23:18Χονγκ Κονγκ: Στους 168 οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά του Νοεμβρίου23:04Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός: Λύγισαν… στο τέλος οι “πράσινοι”22:48Ηγουμενίτσα: Καραμπόλα τριών οχημάτων - Τραυματίστηκε διανομέας 22:34Λευκός Οίκος: Η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει τον στόχο του Τραμπ22:20Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 21χρονος για κατοχή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών (εικόνες)22:06Κυρανάκης σε Πέρκα: Μην τσιρίζετε, εδώ είναι βουλή, δεν είναι η κουζίνα σας21:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο