LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Σεπτεμβρίου 2019 12:55

“Παράθυρο” Σταϊκούρα για μείωση των πλεονασμάτων

Τα περιθώρια για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η μείωση του χρέους και ο χώρος για δημοσιονομικές αλλαγές.

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε λίγο πριν την έναρξη της 84ης ΔΕΘ, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για πρώτη φορά επιβεβαιώνει ότι για την κυβέρνηση υπάρχει θεμελιωμένο το δικαίωμα αιτήματος για μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η μεγάλη μείωση του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου της χώρας «καθιστά ανεπίκαιρη τη μεθοδολογία προσδιορισμού του» με βάση την οποία έγιναν τα σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών, «χρειάζεται η επικαιροποίηση της μεθοδολογίας» από την οποία «προκύπτει και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο».

Αναφέροντας ότι «φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεσες πρώτες παρεμβάσεις, μέσω της προσμέτρησης των εσόδων από κέρδη ομολόγων ή άλλες πηγές, ακόμα και φέτος στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης.

Στο δημοσιονομικό πεδίο ο ΥΠΟΙΚ θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019 αλλά και ότι δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Κάνει σαφές πως «οι παρεμβάσεις μας στο φορολογικό πρέπει να είναι προσεκτικές, καλά μελετημένες, ορθολογικές και κοινωνικά δίκαιες».

Για το 2020 θεωρεί δεδομένες μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και τη μείωση στο φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. Διευκρινίζει πάντως ότι, αν υπάρξει η βεβαιότητα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν παρεμβάσεις με «συγκερασμό των στόχων της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Επιπλέον, ο Γ. Σταϊκούρας περιγράφει τα δύο κανάλια στήριξης των τραπεζών έναντι των Stress Test του 2020:  την υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα στοιχεία  (APS), για το οποίο, όπως αναφέρει, «είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αλλά και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος η οποία εκτιμά ότι θα στηρίξει τα οικονομικά αποτελέσματα 2ου εξαμήνου των τραπεζών.

Αναλύει τις παρεμβάσεις στο πεδίο της αγοράς ακινήτων μέσω της μείωσης των φορολογικών και των διοικητικών βαρών, αλλά και με μέτρα θεσμικής θωράκισης. Είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ΑΕΠ αναφέροντας ότι, αν το διεθνές περιβάλλον δεν καταστεί περισσότερο δυσμενές, τότε το 2ο εξάμηνο η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη από ό,τι το πρώτο, ενώ πρόσθετη επιτάχυνση αναμένει το 2020.

Ο ΥΠΟΙΚ δίνει επίσης προτεραιότητα στην πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το αίτημα θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. Θέτει και το θέμα της συστηματικής υποεκτέλεσης του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια και μίας αλλαγής στην κατανομή του, ώστε να χρηματοδοτεί την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

Πηγή: capital.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

«Το 2026 μπήκε με πρωτοφανείς προκλήσεις για το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην ΑττικήΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα;

Μαρία Καρυστιανού: Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσειςΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Δείτε την αναλυτική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις της για τις αμβλώσεις.

Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα - Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμιαΣήμερα 12:08 | Ειδήσεις

Ειδικοί εκτιμούν ότι ένας προβληματικός αρμός στις ράγες ενδέχεται να αποτελεί κλειδί για τον καθορισμό της αιτίας του εκτροχιασμού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δεμένα τα πλοία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κυλλήνη14:28Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει της κακοκαιρίας14:18Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πάνω από 300 drones και με πυραύλους - Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζητά επείγουσα στήριξη14:04Θεσσαλονίκη: Νεκρή μια γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι - Η ΕΛ.ΑΣ ερευνά τα αίτια της τραγωδίας13:50Ουκρανία: Χιλιάδες πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση στο Κίεβο έπειτα από νέα ρωσική επίθεση13:36Αιτωλοακαρνανία: Δοκιμαστική Ήχηση Ηλεκτροκίνητων και Ηλεκτρονικών Σειρήνων Συναγερμού 13:22Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα - Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια13:08Γροιλανδία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ12:54Μαρία Καρυστιανού: Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις12:40Hellenic Train: Ακυρώνονται δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα12:26Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική12:12Μητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ12:02Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε Αττική και άλλες περιοχές για πρατήρια που έκλεβαν καύσιμα11:48Αντετοκούνμπο για παραμονή στους Μιλγουόκι Μπακς: Δεν ξέρω, το βλέπω μέρα με τη μέρα11:34Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου λόγω ισχυρών ανέμων11:20Τριήμερο εθνικό πένθος μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ανδαλουσία11:06Νέα συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με Κώστα Τσιάρα σήμερα10:52Ν. Κεραμέως - Καλημέρα Ελλάδα: 10.000 νέες θέσεις εργασίας στις γυναίκες σε εταιρίες και ειδικότερα σε μητέρες 10:38Γιώργος Μαζωνάκης: Στον εισαγγελέα ο Στέφανος Παπαδόπουλος για κατάθεση σχετικά με τη μήνυση10:24Στο νοσοκομείο 18χρονος στη Ρόδο μετά από ομαδική εισβολή και επίθεση μέσα στο σπίτι του10:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο