LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2019 21:34

Στουρνάρας: το θετικό σενάριο για ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2019

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ και προέβλεψε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Γιάννης Στουρνάρας - Φόρουμ των Δελφών

Ρυθμούς ανάπτυξης που θα αγγίξουν το 3% αλλά και επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, προβλέπει, για το τρέχον έτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας την Πέμπτη στο Belgian Business Club (BBC), ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ο προϋπολογισμός φέτος θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ενώ υποστήριξε πως μετά την μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων καθίσταται πιο εύκολη η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022.

«Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποστηρίξει εδώ και αρκετά χρόνια, και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς αμέσως ή εμμέσως, την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος» ανάφερε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως η χθεσινή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ δικαιολογεί πλήρως τη θέση αυτή.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, «η μεγάλη μείωση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να συμβάλλει ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα επιτόκια των ομολόγων είναι όπως είπε πολύ χαμηλότερα από εκείνα που προέβλεπε το βασικό σενάριο της Κομισιόν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον, το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης αφήνει κάποια περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική, εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της ν΄αγγίξει το 3%» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο