LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2019 22:16 | Ανανέωση: 04 Σεπτεμβρίου 2019 22:20

Εκλογές ζητά ο Τζόνσον μετά το “μπλόκο” της Βουλής στο άτακτο Brexit

Με πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου απαντά ο Βρετανός πρωθυπουργός μετα τις τρεις ήττες στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Μεγάλη Βρετανία - Αγγλία - Βουλή - Μπόρις Τζόνσον - Brexit

Με πλειοψηφία 28 ψήφων πέρασε, αργά το βραδυ της Δευτέρας, από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία το νομοσχέδιο για την αποφυγή του άτακτου Brexit, που μεθόδευε ο Μπόρις Τζόνσον.

Στην τρίτη ανάγνωσή του το νομοσχέδιο έλαβε 327 θετικές ψήφους, έναντι 299, και ήταν η τρίτη ήττα μέσα μια ημέρα για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Tο νομοσχέδιο, πάντως, πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής των Λόρδων.

Μετά και την τρίτη αρνητική ψηφοφορία ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε επίσημα τη διενέργεια εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, αναφέροντας ότι «είναι εντελώς αδύνατον για την κυβέρνηση να λειτουργήσει αν η Βουλή των Κοινοτήτων αρνείται να εγκρίνει οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση. Προσκαλώ τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αποφασίσει ποιος από εμάς θα πάει ως πρωθυπουργός θα πάει στο κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου».

Ωστόσο. η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρότασή του για πρόωρες εκλογές. Το αίτημα του πρωθυπουργού έλαβε 298 «ναι» και 56 «όχι», ενώ απ' την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Τζόνσον χρειαζόταν 434 ψήφους, δηλαδή τα 2/3 του συνόλου της Βουλής, γι’ αυτό η αποχή των Εργατικών μετράει ως «όχι».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει, πάντως, για πάση θυσία Brexit στις 31 Οκτωβρίου. «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος μπροστά για τη χώρα» επανέλαβε ε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να «ανατρέψει τη μεγαλύτερη δημοκρατική ψηφοφορία στην ιστορία μας», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πάσα» στη Βουλή των Λόρδων

Εναπόκειται τώρα στη Βουλή των Λόρδων η τύχη του νομοσχεδίου κατά του άτακτου Brexit.

«Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος» προειδοποίησε ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν που εισηγήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο. Όπως σημείωσε «ο σκοπός του είναι πολύ απλός: να εγγυηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».

Το νομοσχέδιο αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση να ζητήσει απ’ την Ε.Ε. ακόμη μια παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, εφόσον δεν επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ελπίζουν να μετατραπεί σε νόμο του κράτους – μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μήνες- μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, επειδή ο Τζόνσον σχεδιάζει να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

“Παραθυράκι” Βρυξελλών για τρίτη παράταση

Εν μέσω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου οι Βρυξέλλες φαίνεται να αφήνουν ανοιχτό παράθυρο διαλόγου για μια νέα παράταση του Brexit.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιθυμία στην Ε.Ε. να πετάξουμε τη Βρετανία από την άκρη του βράχου του Brexit», φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times, συμπληρώνοντας πως: «αν το κοινοβούλιο της Βρετανίας ζητούσε μια παράταση για να αποτραπεί το σενάριο μη συμφωνίας, θα ήταν δύσκολο για την Ε.Ε. των 27 να το αρνηθεί».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πως θα χρειαζόταν να συζητήσουν τους όρους μιας περαιτέρω παράτασης, αλλά πως ήδη συζητούν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να μην βγάλει τη χώρα απ’ την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου όπως και να έχει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)07:30Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)06:50Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”06:23Καιρός - Παρασκευή: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας06:09Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο