LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2019 20:58

Αλτσχάιμερ: Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες.

Ηλικιωμένοι - Αλτσχάιμερ

Κάθε τρία δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000.

Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Alzheimer Ελλάς, με αφορμή τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Νόσου Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου), αλλά και του Παγκόσμιου Μήνα για τη Νόσο που είναι ο Σεπτέμβριος. Η Alzheimer Ελλάς επιδιώκει την ενθάρρυνση των ανθρώπων, ώστε να μάθουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά και να μη ξεχνούν τους αγαπημένους τους που ζουν με άνοια.

Οι εκδηλώσεις προγραμμάτισε η Alzheimer Ελλάς είναι:

-Εκδήλωση για την Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο "Άνετον" (Παρασκευοπούλου 42, ώρα 19.00), με ομιλία της καθηγήτριας Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδας Τσολάκη, σχετικά με την άνοια και το θεατρικό μονόπρακτο “Αυτός και το παντελόνι του” του Ι. Καμπανέλλη από τη Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Λαγκαδά, σε διδασκαλία Π. Μιχαηλίδη. Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, θα συμμετάσχει και η Χορωδία της Alzheimer Hellas.

-Επιμορφωτική ημερίδα για τη νόσο Alzheimer και την άνοια στα Γιαννιτσά στις 22 Σεπτεμβρίου (ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, Χρήστου Χατζηδημητρίου 103). Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας (κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και λοιπών επαγγελματιών υγείας) των ΚΑΠΗ των Γιαννιτσών καθώς και του ευρύτερου κοινού (ηλικιωμένων, περιθαλπόντων ατόμων με άνοια κ.α.) για τη νόσο.

Η επιμορφωτική ημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες με την παρακάτω θεματολογία από καθηγητές του Α.Π.Θ.:

  • "Η διάγνωση και αντιμετώπιση της Άνοιας” της καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη
  • "Νοητικές διαταραχές μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο”,του αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ, Θωμά Τέγου
  • "Νοητικές και ψυχολογικές διαταραχές στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας”, της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ, Ευφροσύνης Κουτσουράκη
  • "Νοητικές διαταραχές στην Νόσο Parkinson” της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ, Μαριάνθης Αρναούτογλου
  • "Νοητικές διαταραχές στην επιληψία” της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ, Μάρθας Σπηλιώτη.
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σουδάν: Επίθεση με drone - 10 νεκροί άμαχοι11:12Μητσοτάκης: Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα10:58Νέα αγροτική συνέλευση στη Λάρισα10:44Φάληρο: Σύγκρουση δύο ΙΧ - Οδηγός μπερδεύτηκε και πήγαινε ανάποδα10:30Βόλος: “Κάρφωσε” στα βράχια σκάφος του Λιμενικού10:16Γκίλφοϊλ: Σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα10:02Λαμία: Στα μπλόκα οι αγρότες σε Μπράλο και κόμβο της Θήβας09:48Αττική: Τα οκτώ σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες στους δρόμους09:34Σεισμός στα Καλάβρυτα: Η στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος09:20Κύπελλο Ελλάδας: Στις 17/12 η ολοκλήρωση του League Phase - Αναλυτικά οι αναμετρήσεις09:06Πηγή Δεβετζή: Ο Χριστός ήτανε δίπλα μου και βγήκα σώα08:52Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου08:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Δεκεμβρίου 08:24Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:12Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν θα συναντηθεί με Ζελένσκι, Στάρμερ και Μερτς τη Δευτέρα στο Λονδίνο23:58ΗΠΑ: Ρακούν "διαρρήκτης" τα έκανε γυαλιά-καρφιά σε κάβα - Κατέληξε μεθυσμένο στην τουαλέτα23:41Κακοκαιρία Byron: Πού καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής23:24Σεισμός 4.7 ρίχτερ στα Καλάβρυτα23:10Νότια Κορέα: Αποκαλύφθηκε δίκτυο μαζικής παραβίασης καμερών - Χιλιάδες πολίτες θύματα κρυφής καταγραφής22:56Σαρκοζί: Στη δημοσιότητα αποσπάσματα από το νέο του βιβλίο που περιγράφει τις 20 μέρες που έμεινε στη φυλακή22:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο