LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2019 11:44 | Ανανέωση: 04 Σεπτεμβρίου 2019 08:50

“Φουλ οι μηχανές” ενόψει της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Η πορεία της ανάπτυξης, οι επενδύσεις και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται στο επίκεντρο και των κλιμακίων των δανειστών.

Eurogroup - ΔΝΤ - ΕΕ

Του Νίκου Ρογκάκου

Με τις μηχανές της γερμανικής οικονομίας να είναι έτοιμες να σβήσουν και την ευρωπαϊκή επιτροπή να έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020, η κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη για τον ρυθμό μεγέθυνσης που θα παρουσιάσει η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ιδιαίτερα φιλόδοξο τον στόχο για ανάπτυξη 3% το 2020,εκτιμώντας ότι η πρόβλεψη στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να κινείται σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα και να μην ξεπερνά το 2,8%. Να είναι δηλαδή, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο μεγαλύτερη από 2,5% αλλά μικρότερη από 3%.

Πολλά κρίνονται και από τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2019, μετά τον απογοητευτικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, μόλις 1,3%, στο 1ο φετινό τρίμηνο. Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κάνει άλματα το επόμενο διάστημα για να πιάσει τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 2,3% το 2019 από 1,9% το 2018.

Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 εκτιμώντας ότι αυτός θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,3%. Η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2020 παραμένει για την ώρα σταθερή στο 2,2%.

Το αρνητικό για την ελληνική οικονομία είναι ότι καλείται να κάνει την υπέρβαση σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, οπότε σε αυτή την περίπτωση έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εγχώρια ζήτηση, δηλαδή στις επενδύσεις και την κατανάλωση. Επομένως, διαφαίνεται πλέον μεγάλος κίνδυνος η ανάπτυξη να κινηθεί φέτος αλλά και του χρόνου σε ρηχά νερά.

AP - Poul Thomsen - Τόμσεν

Μοναδικός οργανισμός που είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξεως του 2,4%.

Εξάλλου στην Αθήνα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες κλιμάκια του ΔΝΤ στο πλαίσιο συλλογής στοιχείων για την σύνταξη της ετήσιας έκθεσης στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην χώρα μας ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιουνίου αλλά αναβλήθηκε λόγω των εκλογών.

Είναι πολύ πιθανό η τεχνική αντιπροσωπεία να παραμείνει επί ελληνικού εδάφους μέχρι την έλευση των ευρωπαϊκών θεσμών στις 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο έναρξης της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα έρθουν περίπου μία εβδομάδα αργότερα στις 23 με 24 Σεπτεμβρίου.

Στις Βρυξέλλες θέλουν η νέα αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν την αλλαγή προσώπων στην Κομισιόν. Ωστόσο όπως παραδέχονται πηγές από την ευρωζώνη το στοίχημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο διότι οι μεταμνημονιακές εκκρεμότητες είναι πολλές: τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια, ληξιπρόθεσμα κ.ά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο