LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2019 14:53 | Ανανέωση: 03 Σεπτεμβρίου 2019 15:11

Δεύτερο “όχι” του ΣτΕ στη Βασιλική Θάνου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μέσα σε λίγες μέρες έλαβε την απάντηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη θέση που μέχρι πρότινος κατείχε η Βασιλική Θάνου. Νέα κόντρα Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργικό Συμβούλιο - Βασιλική Θάνου - Πρωθυπουργός - εισήγηση

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής που είχε υποβάλει η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου και τέσσερα στελέχη της, κατά της απόφασης με την οποία κηρύχθηκαν έκπτωτοι από τα αξιώματά τους.

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, απέρριψε μέσα σε λίγες μέρες τις αιτήσεις αναστολών τόσο της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου, όσο και της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των δυο μελών της Επιτροπής, Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Η συζήτηση της αίτησης έγινε την περασμένη Παρασκευή και τα υπομνήματα των δυο πλευρών υποβλήθηκαν χθες το βράδυ. Οι  προσφεύγοντες ζητούσαν να "παγώσει" η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με τον νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Αυτό υποστήριξαν και οι δικηγόροι τους, προεξάρχοντος τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου της  Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Λαζαράτου, ενώ τις θέσεις τους αντέκρουσαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).

Αυτή είναι η δεύτερη δικαστική μάχη που χάνει η κ. Θάνου. Ήδη η ίδια (και οι άλλοι προσφεύγοντες)  είχαν χάσει την πρώτη μάχη στις 22 Αυγούστου 2019, όταν ο   προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να "παγώσει" η απομάκρυνση τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ωστόσο, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019 έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνεχίζεται η κόντρα Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καταδεικνύει την αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παύσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μετά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία επισήμανε πως η παύση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιστολή της επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ προς την κυρία Θάνου, όπου σημειώνεται ότι το θέμα θεωρείται "ύψιστης σημασίας" και παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδεικνύει με γνωμοδότησή του την αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των Αρχών», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Ο κ. Μητσοτάκης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση συμφερόντων που θίχτηκαν από τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στην τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Επέλεξε το πρώτο. Δεν μας εξέπληξε. Ο διασυρμός από αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν είναι μόνο προσωπικός, είναι και εθνικός», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν τα εξής: «Στον ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αγνοούν τη μόνη αυθεντική ερμηνεία που είναι αυτή της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ομόφωνα σήμερα τις αιτήσεις αναστολών της κυρίας Θάνου. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εκλεκτή τους ακόμη κι όταν η Δικαιοσύνη αποφαίνεται. Άλλη μια απόδειξη γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κυρία Θάνου επικεφαλής δεν θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά ως κομματικό παράρτημα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Champions League: Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης 23:59ΗΠΑ: Νεκρoί οι άντρες της Εθνοφρουράς που δέχθηκαν πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο23:46Κάγια Κάλας: Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να περιοριστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος23:37Τουρκία - Γκιουλέρ: "Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι μονομερών ενεργειών της Ελλάδας"23:23Ρωσία - Πεσκόφ για τερματισμό πολέμου: Πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό23:09Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας αύριο και μεθαύριο22:55ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο - Δύο μέλη της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν22:41«Μπλακ άουτ» του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι 22:27Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάτμος και Λέρος 22:13Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία21:59Τραγωδία στη Ρόδο: Ο πατέρας του 19χρονου στον ΑΝΤ1 - Θα ψάξουμε τα πάντα21:45Κέρκυρα - Κακοκαιρία Adel: Μια έγκυος απεγκλωβίστηκε στην περιοχή Ποταμός21:31Παρτιζάν: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανακοινώνοντας και επίσημα την αποχώρησή του από τον πάγκο της ομάδας21:17Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:03Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Ούτε ένα ευρώ δεν επέστρεψαν οι αγρότες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ20:49Φλώρινα: Σοβαρό τροχαίο στο Πλατύ Πρεσπών - Απεγκλωβίστηκαν δύο άνδρες χωρίς αισθήσεις20:35Ant1 Sports: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε τη βασίλισσα της Ευρώπης στο κατάμεστο "Καραϊσκάκης"20:21Πραξικόπημα στη Γουινέα–Μπισσάου εν μέσω προεδρικών εκλογών - Συνελήφθη ο πρόεδρος και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου20:07Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τον θάνατο του 19χρονου στρατιώτη σε πεδίο βολής στη Ρόδο19:57Τέλλογλου - Αγροτικές επιδοτήσεις: "Εφιάλτης" το κόστος παραγωγής 19:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο