LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2019 12:19

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τι απαντά εκπρόσωπος του Μουσείου στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δανεισμό. Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα.

Βρετανικό Μουσειο - γλυπτά Παρθενώνα - Ελγίνεια μάρμαρα

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Σχολιάζοντας την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον βρετανό ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει πολιτική «θύελλα» στην Ελλάδα, με ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ της πρώην Υπουργού Πολιτισμού και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς και επιθετικές προς την κυβέρνηση ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε και σήμερα δήλωση η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητεί μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την πρόταση δανεισμού την οποία κατάθεσε ο Πρωθυπουργός.

Λίνα Μενδώνη:Τυχόν δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους

«Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους», ξεκαθάρισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Βρετανικό Μουσειο - γλυπτά Παρθενώνα - Ελγίνεια μάρμαρα

Η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές επιχείρημα», τονίζοντας πως η Μελίνα Μερκούρη είχε χαρακτηρίσει «κλοπή» τη μεταφορά των Γλυπτών στο Λονδίνο και υπογραμμίζοντας πως αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία δεν αναιρείται από το αίτημα του Πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, είπε.

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής, επισήμανε η υπουργός. Διευκρίνισε ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Σημείωσε μάλιστα πως σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου «κάμπτεται», ενώ έως σήμερα είναι «απολύτως αρνητικοί».

Το επίσημο αίτημα για δανεισμό συντάσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα κατατεθεί στον χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο κ. Μητσοτάκης, προσέθεσε η υπουργός.

Φώφη Γεννηματά: Τα κλεμμένα Γλυπτά να επιστρέψουν μόνιμα

«Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού», προσθέτει η κ. Γεννηματά

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Κλειστή και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης στη Νίκαια09:03Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη με το αγροτικό ζήτημα08:49Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί από πλημμύρες – περισσότερο από 1 εκ. πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους08:35Ιταλία: 24χρονη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο κέντρο του Μιλάνου08:21Χαϊδάρι: Τεράστιο δέντρο έπεσε μέσα σε παιδική χαρά!08:07Αττική - ΕΛ.ΑΣ: 10 Νεκροί και 610 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα μέσα στον Νοέμβριο07:53Μαδούρο: Δεν θέλουμε την ειρήνη των σκλάβων, ούτε την ειρήνη των αποικιών07:39ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από σήμερα η νέα έκδοση της εφαρμογής "timologio"07:25Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό07:11Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος06:57ΤΑΞΙ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Μητσοτάκης – Οξφόρδη: Σήμερα η Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο23:59Παρέλαβε το βραβείο "European Golden Boy Web 2025" o Χρήστος Μουζακίτης (βίντεο)23:44ΗΠΑ: "Πολύ αισιόδοξη" η κυβέρνηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία23:30Περού: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 αγνοούμενοι έπειτα από κατολίσθηση23:16Μητσοτάκης για την εκτόξευση δορυφόρων: "Εδώ κάτι αλλάζει"23:02Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον πλήρη έλεγχο της Μόσχας Ποκρόφσκ και Βοβτσάνσκ - Δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο22:52Χαλκιδική: 79χρονος καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου στην προσπάθεια του να κόψει ξύλα22:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο