LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2019 12:19

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τι απαντά εκπρόσωπος του Μουσείου στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δανεισμό. Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα.

Βρετανικό Μουσειο - γλυπτά Παρθενώνα - Ελγίνεια μάρμαρα

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Σχολιάζοντας την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον βρετανό ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει πολιτική «θύελλα» στην Ελλάδα, με ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ της πρώην Υπουργού Πολιτισμού και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς και επιθετικές προς την κυβέρνηση ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε και σήμερα δήλωση η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητεί μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την πρόταση δανεισμού την οποία κατάθεσε ο Πρωθυπουργός.

Λίνα Μενδώνη:Τυχόν δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους

«Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους», ξεκαθάρισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Βρετανικό Μουσειο - γλυπτά Παρθενώνα - Ελγίνεια μάρμαρα

Η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές επιχείρημα», τονίζοντας πως η Μελίνα Μερκούρη είχε χαρακτηρίσει «κλοπή» τη μεταφορά των Γλυπτών στο Λονδίνο και υπογραμμίζοντας πως αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία δεν αναιρείται από το αίτημα του Πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, είπε.

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής, επισήμανε η υπουργός. Διευκρίνισε ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Σημείωσε μάλιστα πως σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου «κάμπτεται», ενώ έως σήμερα είναι «απολύτως αρνητικοί».

Το επίσημο αίτημα για δανεισμό συντάσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα κατατεθεί στον χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο κ. Μητσοτάκης, προσέθεσε η υπουργός.

Φώφη Γεννηματά: Τα κλεμμένα Γλυπτά να επιστρέψουν μόνιμα

«Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού», προσθέτει η κ. Γεννηματά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΛευκός Οίκος: Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ντόναλντ Τραμπ (βίντεο)Σήμερα 21:21 | Ειδήσεις

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και η  επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Antenna Group – Atlantic Council: Συνεργασία με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων Ευρώπης και Μέσης ΑνατολήςΣήμερα 20:35 | Ειδήσεις

Η νέα συμμαχία ενισχύει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Συνελήφθη 32χρονος για σεξουαλική παρενόχληση τριών γυναικών στο Αιγάλεω καθώς και για εμπρησμό στον ΥμηττόΣήμερα 18:53 | Ειδήσεις

Ο αλλοδαπός κατηγορείται ως υπαίτιος της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο δάσος του Υμηττού, στην περιοχή του Βύρωνα, πλησίον της Λεωφόρου Αγίου Ιωάννη Καρέα.

Ηράκλειο: Επιβάτης υπέστη ανακοπή σε πτήση κατά τη διάρκεια της προσγείωσηςΣήμερα 21:39 | Ειδήσεις

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στο εσωτερικό του αεροπλάνου, με το πλήρωμα να παρεμβαίνει παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Champions League: Πρεμιέρα με «βόμβα» και... φυσιολογικό «τρίποντο» η πρώτη αγωνιστική23:36Αγρίνιο: Επιτέθηκε άγρια σε γιατρό στα επείγοντα του νοσοκομείου - Αναζητείται από τις αρχές23:22Ανακοίνωση των παικτών του Παναθηναϊκού: Η εικόνα μας δεν ήταν αυτή που αρμόζει ως ποδοσφαιριστές του συλλόγου23:05Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε την ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών22:48Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Παλαιόπολη Άνδρου - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις22:31Champions League-Ολυμπιακός: Η αποστολή για την πρεμιέρα του με την Πάφο – «Μέσα» κι ο Ροντινέι22:14Ηράκλειο: Επιβάτης υπέστη ανακοπή σε πτήση κατά τη διάρκεια της προσγείωσης21:57Τραμπ: Δηλώνει έτοιμος να καταθέσει αγωγή 15 δις στους New York Times21:43Λευκός Οίκος: Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ντόναλντ Τραμπ (βίντεο)21:29Αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στο λιμάνι του Μώλου (εικόνες)21:15Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:01Antenna Group – Atlantic Council: Συνεργασία με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων Ευρώπης και Μέσης Ανατολής20:47Παναθηναϊκός: Πάει με Κοροπούλη στον πάγκο στο ματς Κυπέλλου με την Athens Kallithea20:33Υπόθεση Novartis: Οι πολιτικοί που στοιχοποιήθηκαν στρέφονται στην αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών20:16Βασιλιάς Κάρολος: Έγινε ο πρώτος βρετανός μονάρχης εδώ και τέσσερις αιώνες που παρέστη σε Καθολική κηδεία19:59Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αντιδράσεις στα τουρκικά σόσιαλ μίντια εναντίον του19:42Ηράκλειο: Συνελήφθη 44χρονος για κλοπές – Έκανε διαρρήξεις σε εκκλησίες19:25Συνελήφθη 32χρονος για σεξουαλική παρενόχληση τριών γυναικών στο Αιγάλεω καθώς και για εμπρησμό στον Υμηττό19:08Λαμία: Σταμάτησε αυτοκίνητο του Δήμου και επιτέθηκε στον οδηγό - Τον πέταξε κάτω και τον χτυπούσε μέσα στο δρόμο18:51Λαμία: Εντοπίστηκε φυτεία με 567 δενδρύλλια κάνναβης που φτάνουν μέχρι και τα τρία μέτρα (εικόνες)18:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο