LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2019 12:19

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τι απαντά εκπρόσωπος του Μουσείου στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δανεισμό. Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα.

Βρετανικό Μουσειο - γλυπτά Παρθενώνα - Ελγίνεια μάρμαρα

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Σχολιάζοντας την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον βρετανό ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει πολιτική «θύελλα» στην Ελλάδα, με ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ της πρώην Υπουργού Πολιτισμού και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς και επιθετικές προς την κυβέρνηση ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε και σήμερα δήλωση η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητεί μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την πρόταση δανεισμού την οποία κατάθεσε ο Πρωθυπουργός.

Λίνα Μενδώνη:Τυχόν δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους

«Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους», ξεκαθάρισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Βρετανικό Μουσειο - γλυπτά Παρθενώνα - Ελγίνεια μάρμαρα

Η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές επιχείρημα», τονίζοντας πως η Μελίνα Μερκούρη είχε χαρακτηρίσει «κλοπή» τη μεταφορά των Γλυπτών στο Λονδίνο και υπογραμμίζοντας πως αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία δεν αναιρείται από το αίτημα του Πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, είπε.

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής, επισήμανε η υπουργός. Διευκρίνισε ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Σημείωσε μάλιστα πως σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου «κάμπτεται», ενώ έως σήμερα είναι «απολύτως αρνητικοί».

Το επίσημο αίτημα για δανεισμό συντάσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα κατατεθεί στον χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο κ. Μητσοτάκης, προσέθεσε η υπουργός.

Φώφη Γεννηματά: Τα κλεμμένα Γλυπτά να επιστρέψουν μόνιμα

«Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού», προσθέτει η κ. Γεννηματά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑπειλές Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία – Η απάντηση της ΑθήναςΧθες 23:10 | Ειδήσεις

«Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται» αντέτειναν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Ο Ζελένσκι έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρεςΧθες 19:37 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ουκρανού Προέδρου.

Κύκλωμα Ρομά με τηλεφωνικές απάτες: Εκβίασαν 10χρονο παιδί - "Η μαμά σου μου χρωστάει"Χθες 19:50 | Ειδήσεις

Ένας από τους κακοποιούς φέρεται να εκβίασε τηλεφωνικά 10χρονο παιδί, προκειμένου να του παραδώσει χρήματα και κοσμήματα που υπήρχαν στο σπίτι.   

Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοιΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων, έχει ασκηθεί βαρυτατη ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Νοεμβρίου06:26Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:12Σοκ στην Πορτογαλία: Εννιάχρονο αγόρι ακρωτηριάστηκε από συμμαθητές του σε τουαλέτα σχολείου23:59Ολυμπιακός: Τραυματίας ο Πασχαλάκης23:46Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 49χρονος που πέταξε πέτρα σε λεωφορείο23:32«Κατάπιε» και την Ντουμπάι ο Παναθηναϊκός με 103-8223:18Απειλές Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία – Η απάντηση της Αθήνας23:04Πιερρακάκης: Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται σε εκείνες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη22:50Έκλεβαν ρούχα από καταστήματα στην Αττική και τα μεταπωλούσαν στην Αλβανία - Οκτώ συλλήψεις 22:36Η Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών22:22Παναθηναϊκός: Τραυματίστηκε ο Οσμάν στο πρώτο δεκάλεπτο με την Ντουμπάι22:08Δήμος Αθηναίων: Νέος κανονισμός κυκλοφορίας και στάθμευσης για τα πατίνια – Τι αλλάζει21:54Συνελήφθη ένας άνδρας για κατοχή αρχαίων αντικειμένων και θρησκευτικών εικόνων21:40Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί και προκάλεσε ζημιές στο όχημα21:26Αποκλειστικό ΑΝΤ1: "Σπάει" τη σιωπή του ο υπαρχηγός του κυκλώματος καζίνο21:12Ο Ζελένσκι έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες20:58ΟΠΕΚΕΠΕ - Η Ρίτσα Μπιζόγλη στον ΑΝΤ1 για τον "Φραπέ" και τον "Χασάπη"20:48Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι20:38Κύκλωμα Ρομά με τηλεφωνικές απάτες: Εκβίασαν 10χρονο παιδί - "Η μαμά σου μου χρωστάει"20:10Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε από τους πρώτους οδηγούς που δέχονται ψηφιακό πρόστιμο 19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο