LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Σεπτεμβρίου 2019 13:54 | Ανανέωση: 02 Σεπτεμβρίου 2019 13:55

Έκδοση αδειών για την “Ελληνικός Χρυσός”

Για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ κάνει λόγο το Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντας, εξαπολύοντας «μύδρους» κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ - BLOOMBERG

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε πως θα συμμορφωθεί άμεσα προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δικαιώθηκε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και θα εκδώσει τις σχετικές άδειες.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της λειτούργησε σταθερά ως εμπόδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό αποδεικνύεται και από τις 3 αποφάσεις που έλαβε το ΣτΕ (1531, 1532 και 1533), που κάνουν αποδεκτές στο σύνολό τους 3 αιτήσεις ακύρωσης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» εναντίον του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι αποφάσεις αυτές επιβεβαιώνουν την κριτική που ασκήθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για την υπόθεση των Σκουριών. Μια στάση αρνητική για την επένδυση, αλλά και τους εργαζόμενούς της στην επιχείρηση και την ευρύτερη περιοχή. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη νέα του ηγεσία θα συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα εκδώσει τις σχετικές άδειες».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για την «Ελληνικός Χρυσός»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κάνει δεκτές τις τρεις αιτήσεις ακύρωσης που είχε καταθέσει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» εναντίον του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότηση της επένδυσης.

Η «Ελληνικός Χρυσός» είχε προσφύγει στο ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2017 και ζητούσε νομική προστασία έναντι της άρνησης του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να προχωρήσει στην έκδοση «απαιτούμενων αδειών ρουτίνας», όπως υποστήριζε η εταιρεία, μετά από αιτήσεις της που είχαν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ το 2016 και 2017.

Με τις αποφάσεις 1531, 1532 και 1533 που δημοσιεύθηκαν και αναμένεται να καθαρογραφούν τις επόμενες ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές στο σύνολό τους τις αιτήσεις ακύρωσης που αφορούσαν:

  1. παράλειψη της Διοίκησης να χορηγήσει διετή παράταση ισχύος της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου «Μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών»,
  2. παράλειψη της Διοίκησης να χορηγήσει συμπληρωματική- τροποποιητική άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου «Μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών» και
  3. παράλειψη της Διοίκησης στη χορήγηση ετήσιας παράτασης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των «Βοηθητικών Εγκαταστάσεων και Υποδομών Εξυπηρέτησης Σκουριών».

Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του υποχρεώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η επένδυση με σεβασμό όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια μεικτή επιτροπή από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, η οποία θα εξετάσει τα εκκρεμή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα.

Σκουριές - Ελληνικός Χρυσός

Σε δήλωση της, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, αναφέρει «Κυκλοφόρησαν χθες δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία αναπαρήγαγαν πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες δικαιώνεται η αίτηση δικαστικής προστασίας της Ελληνικός Χρυσός του 2017, για την αδειοδότηση 3 υποέργων του έργου των Σκουριών. Τότε, η εταιρία είχε προσφύγει στο ΣτΕ, κατόπιν της άρνησης του Υπουργού Περιβάλλοντος να υπογράψει τις σχετικές αδειοδοτήσεις, καθώς δεν υλοποιούνταν οι συμβατικές δεσμεύσεις της εταιρίας για “παραγωγή καθαρού χρυσού”. Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, η Ελληνικός Χρυσός έθεσε το σύνολο του έργου σε καθεστώς “συντήρησης”. Σήμερα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης σπεύδει να διαρρεύσει ότι “δικαιώθηκε η εταιρία από το ΣτΕ”. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία ζητά το μάξιμουμ των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά δεν προχωρά στην κατασκευή του μεταλλευτικού κέντρου στο Μαντέμ Λάκκο που υποτίθεται ότι θα παράξει τον “καθαρό χρυσό” με την μέθοδο της ακαριαίας τήξης.

Οι θριαμβολογίες λοιπόν σε σχέση με τη “δικαίωση” της εταιρίας για “άδειες ρουτίνας” δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα της κατάστασης. Αντίθετα, τέτοιες μεθοδεύσεις δείχνουν το αδιέξοδο της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς είναι προφανές ότι “καθαρός χρυσός” δεν μπορεί να υπάρξει και αυτός είναι κι ο λόγος που η Eldorado δεν μπορεί να υλοποιήσει της συμβατικές της υποχρεώσεις. Οι “άδειες ρουτίνας” είναι άδειες συνδεδεμένες με παραμέτρους της σύμβασης που η εταιρία δεν έχει ικανοποιήσει, με βασικότερη τη δέσμευση για καθετοποιημένη παραγωγή κι όχι για “εξαγωγή συμπυκνωμάτων”. Η εταιρία, με απλά λόγια, θέλει να αδειοδοτηθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά δεν ξεκινά την κατασκευή του μεταλλευτικού κέντρου για την μεταλλουργία χρυσού, που υποτίθεται ότι θα παράγει τον “καθαρό χρυσό” κι ο οποίος θα την υποχρεώνει σε φορολόγηση της παραγωγής από το κράτος. Η κυβέρνηση θα ανεχτεί τον μύχιο πόθο της Eldorado για εξαγωγή βρώμικων κι αφορολόγητων συμπυκνωμάτων χρυσού;».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο