LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 02 Σεπτεμβρίου 2019 08:35 | Ανανέωση: 02 Σεπτεμβρίου 2019 08:51

“Γαλάζια Πατρίδα”: Ο Ερντογάν και ο χάρτης των προκλητικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο

Επανέφερε το ζήτημα των επεκτατικών επιδιώξεων ο Τούρκος Πρόεδρος. Γιατί δηλώνει ότι η χώρα του “πολιορκείται”.

Ερντογάν - χάρτης - Τουρκία - Αιγαίο

Ευθεία πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο επανέφερε την θεωρία για την «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά πόζαρε και μπροστά από τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων.

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην οποία συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε η τουρκική προεδρία στην ιστοσελίδα της εμφανίζεται ο Ερντογάν, να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής. Πίσω του, υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια Πατρίδα, έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Στον χάρτη αυτό η έκταση της εμφανίζεται το μισό Αιγαίο ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας. Οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης στον χάρτη αυτό περιλαμβάνονται ως τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

Ερντογάν - χάρτης - Τουρκία - Αιγαίο

Ερντογάν - χάρτης - Τουρκία - Αιγαίο

Στο παρελθόν και ο Tούρκος πρόεδρος αλλά και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχαν αναφέρει πως η Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ποτέ όμως επίσημα δεν είχε εμφανιστεί χάρτης για τα σημεία που εκτείνεται αυτή.

Η συγκεκριμένη επίσημη φωτογραφία της Τουρκικής προεδρίας δείχνει την θέση της Άγκυρας για το Αιγαίο αλλά και για την Μεσόγειο στην οποία όμως δεν φαίνεται καθώς καλύπτεται από τον Ερντογάν.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτη εικόνα και επιτέθηκε εκ νέου στην Τουρκία, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος,  σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε «αυτά που λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν καταδικάστηκαν απερίφραστα από την Ελλάδα, αλλά και από τους συμμάχους μας.  Ο Πρόεδρος Ερντογάν, με αυτά και με άλλα πράγματα που κάνει, οργανώνει ο ίδιος το άσχημο τέλος του».  

Εν τω μεταξύ, για απόπειρα πολιορκίας της Τουρκίας από τους γείτονές της, «όπως συνέβαινε και έναν αιώνα πριν» έκανε λόγο χθες βράδυ σε διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν - χάρτης - Τουρκία - Αιγαίο

Υποδεχόμενος τους εκατοντάδες καλεσμένους του σε δεξίωση στο Λευκό Παλάτι, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δίνει έναν μεγάλο αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την πίτα τους, μεταφέρουν νερό στο μύλο των αντιπάλων μας. Γνωρίσαμε αυτή τη νοοτροπία και πριν από έναν αιώνα», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν - χάρτης - Τουρκία - Αιγαίο

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο στόχος του αγώνα που δίνει η χώρα του από τη Συρία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο έχει παράλληλα και «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ εντός 2-3 εβδομάδων δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία, τότε η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να θέσει σε ισχύ το δικό της σχέδιο για επιχείρηση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας. Πως αναμένεται να κινηθεί η κακοκαιρία.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:3621η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”06:30Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία06:15Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός06:14Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο