LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Σεπτεμβρίου 2019 07:55

Μακελειό με δεκάδες νεκρούς στην Υεμένη (εικόνες)

Δεκάδες νεκροί σε αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών.

AP - Υεμένη - επιδρομή

Αεροπορικός βομβαρδισμός που εξαπέλυσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον φυλακής σε περιοχή υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης στοίχισε τη ζωή 100 και πλέον ανθρώπων, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), εξηγώντας ότι στελέχη της έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης κι εναντίον των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και κυρίευσαν αχανείς εκτάσεις στο δυτικό και στο βόρειο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η συμμαχία ανακοίνωσε χθες ότι έπληξε «στρατιωτική θέση όπου αποθηκεύονται τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι» στην πόλη Ντάμαρ (δυτικά), με ανακοίνωσή της που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Ο Φραντς Ράουχενσταϊν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, ενημέρωσε ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ντάμαρ ότι «πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν» στον αεροπορικό βομβαρδισμό στη φυλακή.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 52 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, άλλοι 68 θεωρούνται αγνοούμενοι και ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί. Στη φυλακή βρίσκονταν συνολικά περίπου 170 έγκλειστοι.

AP - Υεμένη - επιδρομή

Ομάδες της ΔΕΕΣ έσπευσαν, με τους ειδικούς σάκους για τη μεταφορά πτωμάτων, στο χώρο ο οποίος στοχοθετήθηκε. Πρόκειται για «κτίριο πανεπιστημίου που είχαν αδειάσει και χρησιμοποιούσαν ως κέντρο κράτησης» οι Χούθι, εξήγησε ο Ράουχενσταϊν, προσθέτοντας πως στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είχαν επισκεφθεί την εγκατάσταση στο παρελθόν.

«Το να πλήττεται ένα τέτοιο κτίριο είναι σοκαριστικό και λυπηρό, οι φυλακισμένοι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο», υπενθύμισε ο Ράουχενσταϊν. Τουλάχιστον 40 τραυματίες διακομίστηκαν και εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Ντάμαρ, συμπλήρωσε.

«Τη στιγμή που μιλάμε, ομάδες (της ΔΕΕΣ) εργάζονται ακατάπαυστα για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια», σημείωσε ακόμη, εκτιμώντας πάντως ότι οι πιθανότητες να υπάρχουν άνθρωποι που επέζησαν είναι «πολύ μικρές».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα καταγράφουν ότι το κτίριο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές και ότι υπάρχουν πολλά πτώματα στα συντρίμμια. Σε άλλες φωτογραφίες, μηχανήματα έργου απομακρύνουν συντρίμμια.

Εγκλήματα πολέμου

Διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε όλα «τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους», η συμμαχία τόνισε πως έπληξε «έναν θεμιτό στρατιωτικό στόχο».

Σύμφωνα με τη συμμαχία, οι εκρήξεις που έγιναν μετά τα πλήγματα δείχνουν πως η κτιριακή δομή η οποία στοχοθετήθηκε χρησιμοποιείτο για να αποθηκεύονται όπλα και εκρηκτικά και οι Χούθι ψεύδονται «ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για μυστική φυλακή».

Οι Χούθι από την πλευρά τους διαβεβαίωσαν μέσω του τηλεοπτικού τους δικτύου Αλ Μασίρα ότι «δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» στα συνολικά επτά πλήγματα από αέρος εναντίον κτιρίου που χρησιμοποιείτο ως κέντρο κράτησης.

AP - Υεμένη - επιδρομή

«Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα φυλακισμένους στη Ντάμαρ, πολλοί εκ των οποίων επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων», κατήγγειλε ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, ο Αμπντελμάλεκ αλ Χούθι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, σημείωσε ότι «ελπίζει πως η συμμαχία θα διενεργήσει έρευνα» για την επίθεση και πρόσθεσε ότι «η σημερινή [σ.σ. χθεσινή] τραγωδία μας υπενθυμίζει ότι [η προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση στην] Υεμένη δεν μπορεί να περιμένει».

Από το 2014, όταν άρχισε η τρέχουσα φάση του πολέμου στην Υεμένη, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πάρα πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με ΜΚΟ. Στη χώρα εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο οι Χούθι, όσο και η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούνται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου. Το 2017, ο ΟΗΕ είχε εγγράψει τη συμμαχία στη μαύρη λίστα των κρατών και των οντοτήτων που διαπράττουν ωμότητες με θύματα παιδιά κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Νέο μέτωπο

Οι επιδρομές εξαπολύθηκαν την ώρα που έχει ανοίξει νέο μέτωπο και νέο κεφάλαιο στον πόλεμο στην Υεμένη.

Η συμμαχία κλονίζεται εδώ και πολλές εβδομάδες από τις μάχες στον νότο ανάμεσα σε αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζονται από το Ριάντ.

Στις αρχές του Αυγούστου, οι αυτονομιστές κυρίευσαν την πόλη Άντεν, που είχε μετατραπεί σε «προσωρινή πρωτεύουσα» της κυβέρνησης αφότου οι Χούθι κατέλαβαν τη Σανάα. Η κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι υποστήριξαν ένα «πραξικόπημα».

Σύμφωνα με αναλυτές οι συγκρούσεις αυτές στον νότο αποτελούν σοβαρή δοκιμασία για το Ριάντ, που θέλει να ανασταλούν ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στον πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών, που πρόσκεινται στην μεγάλη του αντίπαλο στην περιοχή, την Τεχεράνη.

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈφτασε στον εισαγγελέα Τρίπολης ο Άρης Μουγκοπέτρος (βίντεο)Σήμερα 12:00 | Ειδήσεις

Ο μουσικός συνελήφθη εχθές έπειτα από καταγγελία της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή.

Κολωνάκι: Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της Ελένης Παπαδοπούλου - Συνελήφθη ο γιος τηςΣήμερα 12:04 | Ειδήσεις

Ο 60χρονος φέρεται να νάρκωσε και να έκαψε τη μητέρα του, μέσα στο σπίτι της.

Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος έπειτα από φωτιά σε μονοκατοικίαΣήμερα 09:37 | Ειδήσεις

Οι συνθήκες γύρω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία διερευνώνται, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα η πυρκαγιά να ξεκίνησε από κάποιο θερμαντικό σώμα που βρισκόταν κοντά στα παιδιά.

Αγρότες: Νέα πανελλαδική σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεωνΣήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών στον σχεδιασμό των κινητοποιήσεων

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρκ Ρούτε: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη13:43Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου: Τροχαίο με έναν 16χρονο νεκρό και 4 τραυματίες13:28Αυστηρή απάντηση Δένδια στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν απειλεί - Υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα13:14Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στη Φλόριντα12:59e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου12:44Κολωνάκι: Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της Ελένης Παπαδοπούλου - Συνελήφθη ο γιος της12:30Έφτασε στον εισαγγελέα Τρίπολης ο Άρης Μουγκοπέτρος (βίντεο)12:16Λαϊκές αγορές: Πως θα λειτουργήσουν την περίοδο των γιορτών12:02Στο Ασκληπιείο Βούλας ανήλικη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ - Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του καταστήματος11:48Συνάντηση με τον Τραμπ πριν την Πρωτοχρονιά θέλει ο Ζελένσκι11:34Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων και ιστών από 57χρονο δότη11:20Συναγερμός στη Φθιώτιδα: Αγνοούνται τρεις ορειβάτες στην περιοχή του Αθανασίου Διάκου11:05Αγρότες: Νέα πανελλαδική σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων10:51Τροχαίο με λεωφορείο στο Μεξικό - Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (εικόνες)10:36Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του 202510:22Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος έπειτα από φωτιά σε μονοκατοικία 10:08Hellenic Train: Λόγω βλάβης ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, πάνω από 2 ώρες η καθυστέρηση09:54Άρης Μουγκοπέτρος: Στον εισαγγελέα σήμερα έπειτα από μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή09:39Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του 09:25Πολλαπλά "χτυπήματα" των ΗΠΑ στη Νιγηρία εναντίον τζιχαντιστών - Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ09:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο