LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Σεπτεμβρίου 2019 07:55

Μακελειό με δεκάδες νεκρούς στην Υεμένη (εικόνες)

Δεκάδες νεκροί σε αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών.

AP - Υεμένη - επιδρομή

Αεροπορικός βομβαρδισμός που εξαπέλυσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον φυλακής σε περιοχή υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης στοίχισε τη ζωή 100 και πλέον ανθρώπων, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), εξηγώντας ότι στελέχη της έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης κι εναντίον των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και κυρίευσαν αχανείς εκτάσεις στο δυτικό και στο βόρειο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η συμμαχία ανακοίνωσε χθες ότι έπληξε «στρατιωτική θέση όπου αποθηκεύονται τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι» στην πόλη Ντάμαρ (δυτικά), με ανακοίνωσή της που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Ο Φραντς Ράουχενσταϊν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, ενημέρωσε ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ντάμαρ ότι «πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν» στον αεροπορικό βομβαρδισμό στη φυλακή.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 52 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, άλλοι 68 θεωρούνται αγνοούμενοι και ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί. Στη φυλακή βρίσκονταν συνολικά περίπου 170 έγκλειστοι.

AP - Υεμένη - επιδρομή

Ομάδες της ΔΕΕΣ έσπευσαν, με τους ειδικούς σάκους για τη μεταφορά πτωμάτων, στο χώρο ο οποίος στοχοθετήθηκε. Πρόκειται για «κτίριο πανεπιστημίου που είχαν αδειάσει και χρησιμοποιούσαν ως κέντρο κράτησης» οι Χούθι, εξήγησε ο Ράουχενσταϊν, προσθέτοντας πως στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είχαν επισκεφθεί την εγκατάσταση στο παρελθόν.

«Το να πλήττεται ένα τέτοιο κτίριο είναι σοκαριστικό και λυπηρό, οι φυλακισμένοι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο», υπενθύμισε ο Ράουχενσταϊν. Τουλάχιστον 40 τραυματίες διακομίστηκαν και εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Ντάμαρ, συμπλήρωσε.

«Τη στιγμή που μιλάμε, ομάδες (της ΔΕΕΣ) εργάζονται ακατάπαυστα για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια», σημείωσε ακόμη, εκτιμώντας πάντως ότι οι πιθανότητες να υπάρχουν άνθρωποι που επέζησαν είναι «πολύ μικρές».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα καταγράφουν ότι το κτίριο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές και ότι υπάρχουν πολλά πτώματα στα συντρίμμια. Σε άλλες φωτογραφίες, μηχανήματα έργου απομακρύνουν συντρίμμια.

Εγκλήματα πολέμου

Διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε όλα «τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους», η συμμαχία τόνισε πως έπληξε «έναν θεμιτό στρατιωτικό στόχο».

Σύμφωνα με τη συμμαχία, οι εκρήξεις που έγιναν μετά τα πλήγματα δείχνουν πως η κτιριακή δομή η οποία στοχοθετήθηκε χρησιμοποιείτο για να αποθηκεύονται όπλα και εκρηκτικά και οι Χούθι ψεύδονται «ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για μυστική φυλακή».

Οι Χούθι από την πλευρά τους διαβεβαίωσαν μέσω του τηλεοπτικού τους δικτύου Αλ Μασίρα ότι «δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» στα συνολικά επτά πλήγματα από αέρος εναντίον κτιρίου που χρησιμοποιείτο ως κέντρο κράτησης.

AP - Υεμένη - επιδρομή

«Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα φυλακισμένους στη Ντάμαρ, πολλοί εκ των οποίων επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων», κατήγγειλε ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, ο Αμπντελμάλεκ αλ Χούθι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, σημείωσε ότι «ελπίζει πως η συμμαχία θα διενεργήσει έρευνα» για την επίθεση και πρόσθεσε ότι «η σημερινή [σ.σ. χθεσινή] τραγωδία μας υπενθυμίζει ότι [η προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση στην] Υεμένη δεν μπορεί να περιμένει».

Από το 2014, όταν άρχισε η τρέχουσα φάση του πολέμου στην Υεμένη, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πάρα πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με ΜΚΟ. Στη χώρα εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο οι Χούθι, όσο και η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούνται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου. Το 2017, ο ΟΗΕ είχε εγγράψει τη συμμαχία στη μαύρη λίστα των κρατών και των οντοτήτων που διαπράττουν ωμότητες με θύματα παιδιά κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Νέο μέτωπο

Οι επιδρομές εξαπολύθηκαν την ώρα που έχει ανοίξει νέο μέτωπο και νέο κεφάλαιο στον πόλεμο στην Υεμένη.

Η συμμαχία κλονίζεται εδώ και πολλές εβδομάδες από τις μάχες στον νότο ανάμεσα σε αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζονται από το Ριάντ.

Στις αρχές του Αυγούστου, οι αυτονομιστές κυρίευσαν την πόλη Άντεν, που είχε μετατραπεί σε «προσωρινή πρωτεύουσα» της κυβέρνησης αφότου οι Χούθι κατέλαβαν τη Σανάα. Η κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι υποστήριξαν ένα «πραξικόπημα».

Σύμφωνα με αναλυτές οι συγκρούσεις αυτές στον νότο αποτελούν σοβαρή δοκιμασία για το Ριάντ, που θέλει να ανασταλούν ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στον πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών, που πρόσκεινται στην μεγάλη του αντίπαλο στην περιοχή, την Τεχεράνη.

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ10:59Πρόστιμο της ΣΤΑ.ΣΥ στον ανάδοχο αναβάθμισης συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις10:48ΝΒΑ – Αντετοκούνμπο: Συνεχίζεται ο κατήφορος… για τα “ελάφια”10:37ΕΚΤ: Αρνείται να δώσει δάνειο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με βάση τα “δεσμευμένα χρήματα” της Ρωσίας10:26Τραγωδία στο Βερολίνο: Παιδί πέθανε μετά τον απεγκλωβισμό του από πυρκαγιά σε μονοκατοικία10:14Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες "μαϊμού" προϊόντα10:00Τροχαίο δυστύχημα στην Λούτσα: Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο 29χρονος09:45Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στη Θεσσαλονίκη - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα κλεμμένη μηχανή09:31Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Ο Τσίπρας με το βιβλίο του, προσπαθεί να μετατρέψει την ενοχή του σε αφέλεια09:17Λάρισα: Κλειστή και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης στη Νίκαια09:03Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη με το αγροτικό ζήτημα08:49Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί από πλημμύρες – περισσότερο από 1 εκ. πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους08:35Ιταλία: 24χρονη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο κέντρο του Μιλάνου08:21Χαϊδάρι: Τεράστιο δέντρο έπεσε μέσα σε παιδική χαρά!08:07Αττική - ΕΛ.ΑΣ: 10 Νεκροί και 610 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα μέσα στον Νοέμβριο07:53Μαδούρο: Δεν θέλουμε την ειρήνη των σκλάβων, ούτε την ειρήνη των αποικιών07:39ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από σήμερα η νέα έκδοση της εφαρμογής "timologio"07:25Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό07:11Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος06:57ΤΑΞΙ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες06:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο