LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 01 Σεπτεμβρίου 2019 18:33

“Θωρηκτό Αβέρωφ”: Το πλοίο “θρύλος” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Σαν σήμερα, τo "αήττητο πλοίο" κατέπλευσε στο Φάληρο κι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον ελληνικό λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» είναι ένα πλοίο - θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Είναι ζήτημα αν στην παγκόσμια ναυτική ιστορία θα συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με την ιστορία ενός έθνους. Η φήμη και ο σεβασμός που απολαμβάνει απ’ όλους τους Έλληνες φθάνει ως τις μέρες μας. 

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αρχικά για τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας. Όμως, η ακύρωση της παραγγελίας ώθησε την κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη να ενδιαφερθεί για την αγορά του στα τέλη του 1909 (12 Νοεμβρίου) και να προλάβει τους Τούρκους που προς στιγμήν το διεκδίκησαν. Ήταν η εποχή που η χώρας μας είχε επιδοθεί σ’ ένα εκτεταμένο εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων, μετά την ατυχή έκβαση του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό, ο στόλος ήταν απαρχαιωμένος και η κυριαρχία στο Αιγαίο απαιτούσε την ένταξη νέων σύγχρονων μονάδων στη δύναμή του.

Η αγορά του θωρακισμένου καταδρομικού ή βαρέως ευδρόμου, σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, κόστισε 24.000.000 δραχμές και ήταν συμφέρουσα χάρις στη διαπραγματευτική ικανότητα του υπουργού Ναυτικών, Ιωάννη Δαμιανού. Το 1/3 του ποσού καταβλήθηκε από το κληροδότημα του ηπειρώτη επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ (1815-1899) και εξ αυτού του λόγου το πλοίο έλαβε το όνομά του.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. Ύστερα από ένα σύντομο ταξίδι στην Αγγλία με την ευκαιρία της στέψης του βασιλιά Γεωργίου Ε’, την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου κατέπλευσε στο Φάληρο κι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον ελληνικό λαό. Το πλοίο, από τα πιο σύγχρονα πολεμικά της εποχής του, ήταν ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 24 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών. Αμέσως έγινε η ναυαρχίδα του απαρχαιωμένου ελληνικού στόλου.

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» δόθηκε η ευκαιρία ήδη από την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου να επιβάλει την παρουσία τους και σε επιχειρησιακό επίπεδο να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Με κυβερνήτη τον ναύαρχο και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη (1855-1935), ηγήθηκε των ελληνικών δυνάμεων στις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) κατά του τουρκικού στόλου, διαλύοντας τις προσδοκίες της Υψηλής Πύλης για τον έλεγχο του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο του 1918 το «Αβέρωφ» αγκυροβόλησε στην Κωνσταντινούπολη και ύψωσε την ελληνική σημαία απέναντι από το παλάτι του Σουλτάνου, καθώς η χώρα μας ήταν μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Με την κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου το καλοκαίρι του 1922 βρέθηκε ξανά στα παράλια της Ιωνίας, για να βοηθήσει στη μεταφορά των στρατευμάτων και του ξεριζωμένου ελληνικού στοιχείου.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Αμέσως μετά υπέστη γενική επισκευή στη Γαλλία και το 1928 ανέλαβε και πάλι δράση. Την περίοδο του Μεσοπολέμου συνδέθηκε με θλιβερά επεισόδια, που είχαν μοιραίες συνέπειες για τις μετέπειτα εξελίξεις των εσωτερικών μας πραγμάτων. Το θλιβερότερο απ’ όλα ήταν η χρησιμοποίησή του από τους στασιαστές στο φιλοβενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και γερασμένο, παρέμεινε η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Μετά τη γερμανική εισβολή, τον Απρίλιο του 1941, επικράτησε προς στιγμήν η ιδέα να βυθισθεί για να μην παραδοθεί στον εχθρό, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Το «τυχερό καράβι», όπως είχε αποκληθεί, έφθασε τελικά σώο στην Αλεξάνδρεια και για το υπόλοιπο του πολέμου συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Οι δύο τελευταίες του αποστολές - ειρηνικές αυτή τη φορά - ήταν η μεταφορά της κυβέρνησης της Απελευθέρωσης του Γεωργίου Παπανδρέου στον Πειραιά (17 Οκτωβρίου 1944) και το ταξίδι του στη Ρόδο (15 Μαΐου 1945), όπου έφερε το μήνυμα της προσάρτησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Το 1952 το «αήττητο πλοίο», που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ναύαρχο Κουντουριώτη και την πολιτική πίστη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη ναυτική ισχύ της Ελλάδος, παροπλίστηκε και σήμερα ναυλοχεί στο Φάληρο, όπου λειτουργεί ως Πολεμικό Μουσείο.

Πηγή: sansimera.gr 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βία κατά των γυναικώνΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Συλλογικό μήνυμα ενότητας και δράσης κατά της έμφυλης βίας στην κοινή εκδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών της 25ης Νοεμβρίου. 

"Το Πρωϊνό" - Πάνος Καμμένος: Θα ξαναμπώ στην πολιτική μόνο αν υπάρξει εθνικό θέμαΣήμερα 13:54 | Ειδήσεις

«Ο Τσίπρας κατάλαβε ότι ο σκοπός μας ήταν κοινός για να γλιτώσουμε ένα αιματοκύλισμα», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Ανατροπή για το αιματηρό επεισόδιο στη Σαλαμίνα με θύμα μια 75χρονη- Ομολόγησε η νύφη του θύματοςΣήμερα 10:05 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ίδια κατέθεσε στους αστυνομικούς πως ήθελε να αρπάξει χρήματα μέσα από το σπίτι στη Σαλαμίνα.

Αγγλία: Ποδοσφαιριστής της Έβερτον χαστούκισε συμπαίκτη του κατά την διάρκεια αγώνα (βίντεο)Σήμερα 11:22 | Ειδήσεις

Ο Σενεγαλέζος αμυντικός μέσος άφησε τους πάντες άφωνους όταν χαστούκισε τον συμπαίκτη του στην ομάδα του Μέρσεϊσάιντ, Μάικλ Κιν και αποβλήθηκε στο 14ο λεπτό. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενδοοικογενειακή βία εν πλω: Ξυλοκόπησε άγρια την 50χρονη σύζυγό του μέσα σε φέρι μποτ από Σαλαμίνα προς Πέραμα14:48"Το Πρωϊνό" - Πάνος Καμμένος: Θα ξαναμπώ στην πολιτική μόνο αν υπάρξει εθνικό θέμα14:34Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία ADEL14:20Αγγλία: Ποδοσφαιριστής της Έβερτον χαστούκισε συμπαίκτη του κατά την διάρκεια αγώνα (βίντεο)14:06Τζουμέρκα: Κακοκαιρία και ορμητικά νερά προκάλεσαν μερική κατάρευση σπιτιού (εικόνες)13:52Χανιά: Συνελήφθη 41χρονος για παραβάσεις που αφορούν όπλα13:38Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση13:24Ιταλία: Ντύθηκε σαν την νεκρή μητέρα του για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή της13:10Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βία κατά των γυναικών12:56'Ερχεται η κακοκαιρία Adel - Ποιες περιοχές θα πλήξει12:42Νέα αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Αποχή των συνηγόρων με αίτημα τη μεταφορά στο Εφετείο Αθήνας12:28Μακρόν - Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ χρειάζεται βελτίωση12:14ΙΣΑ: Προχωρά σε δικαστικές και πειθαρχικές ενέργειες για τις παράνομες διαδικτυακές ιατρικές διαφημίσεις12:00Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ11:46Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 15χρονος για την επίθεση σε συνομήλικό του 11:32Ρέθυμνο: Συνελήφθησαν 5 άτομα για παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων11:18Πατρών - Πύργου: Σφοδρή σύγκρουση με δύο νταλίκες έξω από την ΒΙΠΕ (Εικόνες)11:04Γιάννης Μαρδίκης - Καλημέρα Ελλάδα: Για πρώτη φορά βλέπουμε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία10:50Ανατροπή για το αιματηρό επεισόδιο στη Σαλαμίνα με θύμα μια 75χρονη- Ομολόγησε η νύφη του θύματος10:36Κριστιάνο Ρονάλντο: Μετά το ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει ο γάμος του 10:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο