LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 01 Σεπτεμβρίου 2019 09:40 | Ανανέωση: 01 Σεπτεμβρίου 2019 09:47

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: να έρθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το 2021

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επιστροφή των γλυπτών και οι Βρετανοί θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν μάχη για να τα κρατήσουν. "Πυρά" από τον ΣΥΡΙΖΑ.

AP - Γλυπτά - Παρθενώνας

Πρόταση στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία, απευθύνει με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Observer ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Πρωθυπουργός προτείνει «ως πρώτο βήμα» για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα να εκτεθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Αθήνα με αφορμή το 2021. «Η συγκυρία είναι εξαιρετική» τονίζει. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να οργανωθεί στο Βρετανικό Μουσείο αρχαιολογική έκθεση με πολύ σημαντικά αντικείμενα τα οποία θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα στην Αγγλία.

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και με αυτό τον τρόπο να μεταδώσουμε το μήνυμα της σπουδαίας και καθοριστικής συμβολής της Ελλάδας, στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης. Για να προσθέσει αμέσως μετά, «σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την σπουδαιότητα του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: “Ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεκαθαρίζει ότι η απαίτηση για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών παραμένει και μεταφέρει την εκτίμησή του ότι «θα είναι μια χαμένη μάχη» των Βρετανών η επιμονή να μην επιστραφούν. «Η απαίτησή μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ακέραια. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν μια χαμένη μάχη. Γιατί είναι μια χαμένη μάχη. Η πίεση θα αυξάνεται διαρκώς» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ως μέρος της αντίληψης της προβολής της κοινής μας Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερη κινητικότητα» δηλώνει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «εάν αυτό συμβεί θα είναι μια πρώτη ρωγμή» έναντι των αντιλήψεων που αντιτίθενται εδώ και χρόνια σε αυτή την εξέλιξη.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και υπό αυτή την έννοια δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Για να σημειώσει με έμφαση αμέσως μετά, «Εάν πραγματικά θέλει να δει κανείς το μνημείο στην ολότητά του πρέπει να δει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην αρχική τους θέση. Είναι ζήτημα ενότητας του μνημείου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Observer, «την περασμένη εβδομάδα –σε μια κίνηση που σχεδόν σίγουρα έφερε σε δύσκολη θέση τη Βρετανία– η Γαλλία ανταποκρίθηκε με απρόσμενο ενθουσιασμό στην πρόταση να επιστρέψει επίσης μέρος της ζωφόρου στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρόεδρο Emmanuel Macron κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. Προς ικανοποίηση της ελληνικής αντιπροσωπείας η απάντηση ήταν εξαιρετικά θετική: οι Γάλλοι υποσχέθηκαν να επιστρέψουν τα ανεκτίμητα αντικείμενα και σε αντάλλαγμα να δανεισθούν ελληνικά χάλκινα αντικείμενα στο Λούβρο».

Ο Observer αναφέρεται, τέλος, σε δημοσκόπηση του YouGov, η οποία διεξήχθη το 2014 και αποκάλυψε ότι μόλις το 23% των ερωτηθέντων επιθυμεί να παραμείνουν τα γλυπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Πυρά" ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη 

"Πυρά" κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνέντευξη του στον Observer και τα όσα είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τον Ιούνιο του 1986, η Μελίνα μιλά στο Oxford Union στο Λονδίνο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Στο κοινό βρίσκεται και ο νεαρός φοιτητής Μπόρις Τζόνσον. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει σε βρετανική εφημερίδα ότι θα ζητήσει να «δανειστούμε» τα μάρμαρα από τον ίδιο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργό σήμερα. Η αντίθεση είναι πασιφανής και θλιβερή συνάμα. Δεν γνώριζε ο κ. πρωθυπουργός ότι το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των μαρμάρων προκειμένου να τα δανείσει;

Δεν μπορεί να μην το γνώριζε, το είχε επισημάνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (26/1/19) ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ. Τα λεγόμενα του κ. Φίσερ είχαν άλλωστε προκαλέσει οργισμένη απάντηση από την τότε υπ. Πολιτισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά. Και η κ. Μενδώνη από την πλευρά της δεν ήταν υποχρεωμένη να «προστατέψει» τον πρωθυπουργό αντί να κάνει δηλώσεις για δυνατότητες «εξαγωγής» των πολιτισμικών μας αγαθών; Η κ. Μενδώνη δεν ήταν εκείνη που ξεναγούσε την «συνήγορο» των μαρμάρων, που είχε προσλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά; Στις προτάσεις της κ. Αλαμουντίν συμπεριλαμβάνονταν, μήπως, και ο «δανεισμός»; 

Εάν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση που θέτει το μουσείο, τότε η πράξη του συνιστά ενέργεια αχαρακτήριστη. Μετά την «επιτυχία» του με τον κ. Μακρόν, τώρα επιθυμεί μια αντίστοιχη με τον κ. Τζόνσον ανεξαρτήτως εθνικού κόστους; Γι' αυτό «αλωνίζει» την Ευρώπη ο πρωθυπουργός; Για να ετοιμάσει τις φιέστες του 2021 με δανεικά μάρμαρα, αντί να υπερασπίζεται τους εθνικούς στόχους;»

Την ίδια ώρα θέση για το θέμα παίρνει και η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμά και σε δήλωση της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η οριστική και όχι η προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στον γενέθλιο τόπο τους αποτελεί πάγια εθνική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων από την εποχή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη έως σήμερα» και προσθέτει πως «την  στρατηγική αυτή της οριστικής επιστροφής ακολούθησε η κυβέρνηση Σύριζα και το υπουργείο Πολιτισμού». 

Η Μυρσίνη Ζορμπά σημειώνει επίσης πως «τριάντα επτά χρόνια από την αρχική διατύπωση του αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών και δέκα χρόνια από την λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, η επανένωση του οικουμενικού πολιτιστικού μνημείου συνέχισε να αποτελεί για τη χώρα πολιτισμικό μονόδρομο και διαρκή εκκρεμότητα με διάσταση ιστορική, πολιτισμική, επιστημονική, αισθητική, πολιτική και ηθική». Η πρώην Υπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση «αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική  επιστροφή και επανένωση».

Όσον αφορά τη δήλωση της υπουργού πολιτισμού: ''Έχουμε 10 φορές περισσότερες (αρχαιότητες) από όσες μπορούμε πιθανόν να εκθέσουμε. Σχεδόν καθημερινά κάτι πολύτιμο βρίσκεται. Θέλουμε να εξάγουμε αυτά τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία'' η Μ. Ζορμπά εκφράζει την «έκπληξή» της και θεωρώντας «ότι η μοναδική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παρόμοιο κυνισμό, σαν να πρόκειται για ένα οποιοδήποτε εξαγώγιμο προϊόν που η αφθονία του, μάλιστα, το υποτιμά».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)Σήμερα 08:49 | Ειδήσεις

Οι 67 συλληφθέντες οι οποίοι σχετίζονται με την δολοφονία του άτυχου αστυνομικού στου Ρέντη πήραν το δρόμο προς τον Εισαγγελέα. 

Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα ΜπελέρηΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα Μπελέρη, τις συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη και την ακρίβεια.

Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)Σήμερα 09:23 | Τοπικά Νέα

Δόθηκε εντολή να εκκενωθεί πλήρως ο οικισμός, ενώ ασθενοφόρα μεταφέρουν ασθενείς στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)Σήμερα 08:21 | Ειδήσεις

Τραγωδία στη Μαλαισία με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα. Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τη σύγκρουση στον αέρα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική από νεκρή μητέρα (εικόνες)09:49Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)09:35Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη09:24Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)09:11ΗΠΑ για επίσκεψη Ερντογάν: Ρωτήστε την Άγκυρα αν υπάρχει αλλαγή σχεδίων08:58Χαλκιδική: Καρέ - καρέ η επίθεση με φτυάρι στον δημοτικό υπάλληλο (βίντεο) 08:44Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)08:30“The 2Night Show” - Χάρης Βεραμόν: οι εξαφανίσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (βίντεο)08:17Θεσσαλονίκη - Καραμπόλα: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με 3 ΙΧ08:04Δολοφόνοι Λυγγερίδη: Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικό07:51Οι “illuminati” των ευρωψηφοδελτίων07:39“The 2Night Show” - Γιαννουδάκη: η “Αρχοντούλα” από τις “Ψυχοκόρες” και η βεντέτα (βίντεο)07:26Σητεία: Η “μαύρη χήρα” του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη07:13Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση “πυρηνικής αντεπίθεσης”07:01Λασίθι: Έκρυβαν ναρκωτικά και σύνεργα σε σπίτια και ΙΧ (εικόνες)06:48Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:35Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη06:21Καιρός: Βροχές, σκόνη και άνοδος θερμοκρασίας την Τρίτη06:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο