LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Αυγούστου 2019 07:56

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε πως πρόσθετοι δασμοί ύψους 15% σε εισαγόμενα κινέζικα αγαθά, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Κινεζικό νόμισμα - γουάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 15% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων πράγματι τίθενται σε ισχύ αύριο Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πιθανότητα να αναβληθεί η εφαρμογή τους πριν αναχωρήσει για το Καμπ Ντέιβιντ, ο Τραμπ αποκρίθηκε «ισχύουν».

Οι τιμωρητικοί δασμοί ύψους 15% θα επιβληθούν σε μεγάλο μέρος των κινεζικών αγαθών αξίας 300 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα δεν πλήττονταν. Τίθενται σε εφαρμογή στις 00:01 τοπική ώρα (07:01 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αναγγελία των υπηρεσιών του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος.

Τα εμπορεύματα που στοχοθετούνται εκτείνονται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, πρόκειται για παράδειγμα για υφάσματα και ιματισμό, τρόφιμα, έπιπλα και άλλα.

Από τον Μάρτιο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, απαιτώντας να τερματιστούν αυτές που αποκαλεί «κακόπιστες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές, όπως είναι η «εξαναγκαστική» μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών και οι «μαζικές» επιχορηγήσεις κινεζικών κρατικών εταιρειών.

Το Πεκίνο μέχρι σήμερα δεν υποχωρεί στον βαθμό που θα ικανοποιούσε τον Ρεπουμπλικάνο και ανταποδίδει τα μέτρα με δικούς του δασμούς σε αντίποινα. Οι κινεζικοί δασμοί πλήττουν πλέον ουσιαστικά το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα, επιβάλλονταν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά ύψους 250 δισεκατομμυρίων και πλέον από ένα σύνολο αγαθών αξίας περίπου 540 δισεκ. δολαρίων (τα στοιχεία αφορούν εμπορικές συναλλαγές του 2018).

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγουν τα δύο μέρη μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Αλλά ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι νέες συνομιλίες που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο πράγματι θα γίνουν.

«Δεν μπορώ να πω τίποτα, αλλά μιλάμε με την Κίνα», είπε. «Κάνουμε συζητήσεις με την Κίνα. Είναι προγραμματισμένες συναντήσεις. Γίνονται τηλεφωνήματα», συνέχισε. «Υποθέτω ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου συνεχίζει να ισχύει. Θα δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις συνομιλίες και τις συναντήσεις.

Εξάλλου, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως το «13% των (αμερικανικών) εταιρειών θα εγκαταλείψει την Κίνα στο πολύ εγγύς μέλλον» και πρόσθεσε πως «πιστεύω πως ο αριθμός (τους) θα είναι πολύ υψηλότερος». «Θα κερδίσουμε τη μάχη», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, ο οποίος μοιάζει το τελευταίο διάστημα να κινείται σχεδόν σαν εκκρεμές μεταξύ της έκφρασης αισιοδοξίας για τις συνομιλίες της κυβέρνησης με την Κίνα και των επικρίσεων για την κινεζική εμπορική, νομισματική και οικονομική πολιτική.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία Byron: Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχέςΣήμερα 13:22 | Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης, θα έχουν και μεγάλη διάρκεια. 

Δήμος Αθηναίων: Πλήρης κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμεναΣήμερα 16:41 | Ειδήσεις

Όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η ομάδα του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ ενισχύει τις ελληνοαμερικανικές σχέσειςΣήμερα 16:10 | Ειδήσεις

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη Βόρεια Ελλάδα, η κυρία Γκιλφόιλ εξήρε την ομάδα του Αμερικανικού προξενείου.

Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα στοιχεία για την υπόθεση φέρουν στο φως οι "Αποκαλύψεις"Σήμερα 15:18 | Ειδήσεις

Η Ειρήνη Μουρτζούκου εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με τον θάνατο του Παναγιωτάκη επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη μητέρα του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνάντηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον Mητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο18:41Βόλος: Ποινή 25 μηνών σε κρατούμενο που...δάγκωσε αστυνομικό18:31Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Byron τις επόμενες ώρες - Συστάσεις της Πολιτικής Προστάσιας18:21Ηράκλειο: Ζευγάρι κατηγορείται για κακοποίηση των 8 ανήλικων παιδιών του18:11Greek Basketball League: Αλλάζουν οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και Ηρακλής-Άρης18:01Μαρινάκης: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα σοβαρά επεισόδια17:51Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις - Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων (εικόνες)17:41Ολυμπιακός: Κανονικά στην αποστολή με ΟΦΗ οι Τσικίνιο και Ποντένσε - Εκτός ο Ρέτσος17:31Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:21Δήμος Αθηναίων: Πλήρης κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα17:11Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κλειστό και πάλι μέχρι το βράδυ το τελωνείο Ευζώνων17:01Λος Άντζελες Λέικερς: Νίκη αλλά ... τέλος στο ιστορικό ρεκόρ του Λεμπρόν16:51Πτολεμαΐδα: Ανήλικος κατηγορείται ότι λήστεψε μίνι μάρκετ με την απειλή μπαλτά16:41Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η ομάδα του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ ενισχύει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις16:31Δίκη για δολοφονία Βαλυράκη - Αυτόπτης μάρτυρας: Τον χτύπησαν, τον έριξαν από το σκαφάκι του και τον άφησαν στην θάλασσα16:21Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εκμεταλλευόταν ανήλικους για πώληση παράνομων καπνικών προϊόντων (Εικόνες)16:11Euroleague - Φενερμπαxτσέ: Αν διεξαχθεί το ματς Παναθηναϊκός-Βαλένθια, τότε δεν τίθεται θέμα ασφαλείας16:01Θεσσαλονίκη: Ξέφυγε η κατάσταση ανάμεσα σε αγρότες και αστυνομικούς - Αγρότης δέχθηκε χημικά (βίντεο)15:51Αγρότες - Μπλόκα: Αιφνιδιαστικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στο ύψος της Θήβας15:41Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα στοιχεία για την υπόθεση φέρουν στο φως οι "Αποκαλύψεις"15:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο