LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Αυγούστου 2019 18:17 | Ανανέωση: 31 Αυγούστου 2019 08:25

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τις προσφυγικές ροές

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την αύξηση των προσφυγικών ροών. Η διαμαρτυρία Δένδια στην Άγκυρα και η προειδοποίηση Ερντογάν.

Πρόσφυγες - Λέσβος

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με τη χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο.

Από τις 11 το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι θα υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το δε Υπουργείο Άμυνας, έχει δώσει λίστα με ανενεργά στρατόπεδα, που μπορούν να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες και να δημιουργηθούν νέες δομές, με την τελική απόφαση να ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε πρώτη φάση εκεί θα οδηγηθούν περίπου 1.500 αιτούντες άσυλο, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και φιλοξενούνται τώρα στη Λέσβο.

Τη σχετική ανησυχία τους είχαν εκφράσει στις κοινές τους δηλώσεις από το Βερολίνο την Πέμπτη η Άγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι μετά από τόσο καιρό δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί ο πραγματικός μηχανισμός της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, προκειμένου οι πρόσφυγες να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.

Δεδομένων και των αναφορών του Ταγίπ Ερντογάν για τον κίνδυνο αύξησης των προσφύγων από της Συρία προς τη χώρα του, καθώς και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός και προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε  εκτάκτως στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο Πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στον Τούρκο Πρέσβη, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τούρκος πρέσβης, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Λέσβος - πρόσφυγες - μετανάστες

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται.

Κινήσεις αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας

Εν τω μεταξύ, στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα, προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Λέσβος - βάρκες - πρόσφυγες

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

Λέσβος - πρόσφυγες - μετανάστες

Ερντογάν: έρχεται νέο προσφυγικό κύμα 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, προειδοποίησε για νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία που ενδέχεται να προκαλέσει πίεση.  

«Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα!» είπε απευθυνόμενος σε Τούρκους δημοσιογράφους.  


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσειςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα ακαθάριστα έσοδα τα οποία δήλωσαν πέρσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο