LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Αυγούστου 2019 08:24 | Ανανέωση: 29 Αυγούστου 2019 08:23

Μητσοτάκης στην FAZ: η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί, ενώ αρχίζει νέα ύφεση στην Ευρώπη

Τι λέει ο Πρωθυπουργός για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, λίγες ώρες πριν την συνάντηση με την Μέρκελ, στο Βερολίνο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Την πρώτη του συνέντευξη σε γερμανικό μέσο μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιουλίου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ενόψει της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ, σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο. 

Μιλά για τα λάθη του προκατόχου του, τις προσδοκίες του από την καγκελάριο αλλά και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μερικά σημεία της συνέντευξης:

Στην ερώτηση αν η ελληνική κρίση έχει παρέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: «Οι τελευταίες εκλογές αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα για να τεθεί οριστικά τέλος σε αυτό που εδώ και καιρό ήταν γνωστό ως ελληνική κρίση. Για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή και επιπλέον μια κυβέρνηση που είναι ξεκάθαρα μεταρρυθμιστική. Με ένα κυβερνών κόμμα που κατάφερε να νικήσει τους λαϊκιστές στις εκλογές χωρίς να τους μιμείται και χωρίς υπερβολικές υποσχέσεις». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την προηγούμενη κυβέρνηση «τραυματικό κεφάλαιο στην ιστορία μας» και αναφέρει ότι εκτός από το οικονομικό κόστος των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ επλήγη και η αξιοπιστία της Ελλάδας. Ο ίδιος περιγράφει σε άλλο σημείο την παρούσα κατάσταση της χώρας με «συγκρατημένη αισιοδοξία» και σημειώνει ότι υπάρχει ανακούφιση για το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. «Βλέπω με ικανοποίηση αλλά και έκπληξη το ότι η νέα κυβέρνηση είχε μια καλή αρχή και ότι αποδείχθηκε ικανή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκτενή συνέντευξη προς την FAZ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων. «Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν εν μια νυκτί» αναφέρει. «Επιπλέον βρισκόμαστε στην αρχή μιας οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη (…) H Eλλάδα θα πρέπει τώρα να αναπτυχθεί παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς οικονομίας. Εντούτοις θα επωφεληθούμε από τα εμφανώς πλέον χαμηλότερα επιτόκια –επιτέλους και για την Ελλάδα. Και μπορούμε να επικεντρωθούμε γρήγορα στην υλοποίηση συμβολικά σημαντικών επενδυτικών πρότζεκτ, όπως πχ. η ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό». 

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει επίσης: «Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις και μάλιστα πολλές. Θα πρέπει να προέλθουν από πολλές κατευθύνσεις, και από τη Γερμανία. Γι αυτό έρχομαι στο Βερολίνο. Δεν πρόκειται για μια επίσκεψη όπου θα συζητηθούν λεπτομέρειες του προγράμματος εποπτείας των πιστωτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Μιλάμε για αυτά τα θέματα με τους θεσμούς των πιστωτών. Στο Βερολίνο έρχομαι με το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θέλω να παρουσιάσω τη θέση της Ελλάδας σε Γερμανούς επιχειρηματίες και να τους παρακινήσω να δουν τη χώρα μας υπό μια νέα οπτική (…) Για μένα αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για ένα νέο κεφάλαιο».

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν θα θέσει στην καγκελάριο ζήτημα μείωσης του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: «Δεν θέλω να απασχολήσω την καγκελάριο με τέτοια θέματα. Διότι γνωρίζω την απάντηση: για αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιοι θεσμοί. Δεν μου αρέσει έτσι κι αλλιώς η εικόνα Ελλήνων πρωθυπουργών που έρχονται στο Βερολίνο με μακρά λίστα αιτημάτων. Άλλωστε αυτό δεν λειτουργεί. Προτιμώ να μιλήσω για τις ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, για την μετανάστευση και τις σχέσεις με την Τουρκία. Γνωρίζω καλά την καγκελάριο και πιστεύω ότι και αυτή είναι πολύ ευχαριστημένη με το ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση από τους κόλπους του ΕΛΚ, που έχει επιπρόσθετα την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή».

Αναφορικά με τις σχέσεις της σημερινής Νέας Δημοκρατίας με το παρελθόν του κόμματος, που για πολλούς φέρει ευθύνες για το ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά μεταξύ άλλων: «Σε εμένα και στην ομάδα μου μας αρέσει να σπάμε τις προκαταλήψεις. Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ είναι ένα παραδοσιακό κόμμα αλλά έχει αλλάξει πολύ. Διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να κερδίσει με 40% στις εκλογές έναντι του 22% που είχε αποσπάσει το 2015. Κάναμε κάτι σωστά, επειδή πολλοί μας εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά. Τώρα πλέον είναι δική μου ευθύνη να μην τους απογοητεύσω».

Πηγή: Deutche Welle

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εκ νέου συστάσεις ενόψει της επιδείνωσης του καιρού17:44ΥΠΑΑΤ: 8 συλλήψεις για την μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σχετικά με την ευλογιά17:30Στους "πράσινους" έως το 2027 ο Σλούκας17:16Αποκαλύψεις ΑΝΤ1 – Μακελειό στα Βορίζια: "Δεν μπορώ" ήταν τα τελευταία λόγια της 56χρονης πριν ξεψυχήσει17:02Μυτιλήνη: 52χρονος εξαπάτησε ηλικιωμένη και της απέσπασε μεγάλο χρηματικό ποσό16:48Βορίζια: "Βουβός" πόνος στην κηδεία της 56χρονης16:34Grand slam Ταεκβοντό: Εκτός μεταλλίων ο Κώστας Δημητρόπουλος16:20ΕΕ: Έτοιμη για την πορεία προς την ένταξη της η Ουκρανία16:06Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή ο 13χρονος που λήστεψε νεαρό, αρπάζοντας ηλεκτρικό πατίνι15:52Βόλος: Συνελήφθησαν δύο γυναίκες που πούλησαν αλκοόλ σε ανήλικη15:38Euroleague: Τιμωρήθηκε η Βιλερμπάν - Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν15:23Ολυμπιακός: Στόχος η πρώτη νίκη στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ στον αγώνα κόντρα στην Αϊντχόφεν 15:09Νεπάλ: 9 Νεκροί μετά από χιονοστιβάδα και χιονοθύελλες στα Ιμαλάια14:55Η Γκιλφόιλ επέδωσε τα διαπιστευτήρια της στον Τασούλα (εικόνες)14:41Θεσσαλονίκη: 64χρονος ληστής προδώθηκε από το gps14:28ΗΠΑ: Πέθανε ο Ντικ Τσέινι14:14Τσιάρας: Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες14:00Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε δύο φορές τρένο λόγω βλάβης - Aποζημιώνονται οι επιβάτες13:46Ηγουμενίτσα: Τροχαίο με πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο φορτηγών (Εικόνες)13:33Θεσσαλονίκη: 13χρονος απείλησε με μαχαίρι και πήρε ηλεκτρικό πατίνι από 21χρονο13:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο