LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Αυγούστου 2019 22:22

Τρεις στους δέκα εργαζόμενους λαμβάνουν λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την ιδιωτική απασχόληση. Πως διαμορφώνεται ο μέσος μισθός για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.

Δημόσια Υπηρεσία - Δημόσιος υπάλληλος

Με μισθούς που κατά μέσον όρο δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ αμείβεται το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, όπως προκύπτουν από την επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Φεβρουάριο του 2019, είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης που δείχνει να παγιώνεται στην αγορά εργασίας.

Τρεις στους 10 μισθωτούς εργάζονται ή δηλώνονται και ασφαλίζονται για μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, και αμείβονται αντίστοιχα, κατά μέσον όρο, με 396,11 ευρώ. Ο μέσος μισθός για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 1.182,39 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Συνολικά, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν ΑΠΔ από 250.934 κοινές επιχειρήσεις και 10.148 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ ανήλθε σε 2.054.554, εκ των οποίων 2.019.653 σε κοινές επιχειρήσεις και 34.901 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 22,02% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 51,19% έως 39 ετών. Επίσης, 69,67% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, ενώ 20,34% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών.

Ως προς την οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων, το 21,89% απασχολείται στον κλάδο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 13,03% στις μεταποιητικές βιομηχανίες και 12,84% στον κλάδο ξενοδοχεία και εστιατόρια. Από τους ασφαλισμένους με ελληνική υπηκοότητα, 22,30% απασχολείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 12,41% στις μεταποιητικές βιομηχανίες και 11,80% σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στους ασφαλισμένους με υπηκοότητα άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 22% απασχολείται στον κλάδο ξενοδοχεία και εστιατόρια, 16,44% στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και 16,21% στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Από τους εργαζομένους στις κατασκευές, το 31,08% είναι αλλοδαποί, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,21% των ασφαλισμένων. Από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, το 16,99% είναι αλλοδαποί όπως αντίστοιχα και το 13,93% από τους εργαζομένους στις μεταποιητικές βιομηχανίες.

Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις είναι διαχρονικά αυτή των υπαλλήλων γραφείου, με ποσοστό 22,43%.  Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση διαρκεί 20,91 ημέρες, με το μέσο ημερομίσθιο για την πλήρη απασχόληση να υπολογίζεται στα 51,28 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.182,39 ευρώ.

Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο διαμορφώθηκε σε 24,51 ευρώ και ο μισθός στα 396,11 ευρώ.  Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 65,44% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από 10 μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 62,82%.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018, ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 4,92%. Αύξηση παρατηρήθηκε και ως προς τη μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, κατά 0,53%, με αποτέλεσμα να αυξηθούν το μέσο ημερομίσθιο 1,71% και ο μέσος μισθός κατά 4,22%.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη διάρκεια κηδείας σε εκκλησία στο Σολτ Λέικ Σίτι – Τουλάχιστον δυο νεκροί14:14Κραν Μοντανά: Παράσταση πολιτικής αγωγής κατέθεσαν οι οικογένειες των θυμάτων13:59Αγρότες - Λάρισα: Απέκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη13:44Διάσκεψη των Προέδρων: Εγκρίθηκε η διακομματική επιτροπή για τον πρωτογενή τομέα13:30Αντετοκούνμπο:Πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε καλή ομάδα13:16Ηράκλειο: Πατέρας και μητέρα κατηγορούνται για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους 13:02Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 202612:47Αγρότες - Αγρίνιο: Προχώρησαν σε αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αντιρρίου -Ιωαννίνων12:33Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Γιώργο Παπαδάκη 12:19Θοδωρής Κυριακού: Ο Γιώργος Παπαδάκης ήταν ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος12:05Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου - Ιωαννίνων στο ύψος των διοδίων του Αγγελοκάστρου11:50Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για αρπαγή, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση δύο αλλοδαπών11:36Τρέι Γιανγκ: Τέλος εποχής στους Χοκς - Μετακομίζει στην Ουάσιγκτον 11:20Διόδια Μαλγάρων: Σε 48ωρο αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων προχωρούν από τις 12:0011:06Μπλόκα Αγροτών: Άρχισε η εκτροπή των οχημάτων από το Κάστρο Βοιωτίας10:52Σύγκρουση φορτηγών στο Αιγάλεω: Νεκρός ο ένας οδηγός 10:38Γιώργος Παπαδάκης: Στη Ριτσώνα σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφου10:24Νίκος Φαραντούρης - Καλημέρα Ελλάδα: Εγώ καλωσόρισα απλά το κόμμα της κυρίας Καρυστιανού10:10Αγρότες - Θεσσαλονίκη: 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης09:56Αγρότες - Κοζάνη: Προχωρούν σε 48ωρο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στη Μπάρα Σιάτιστας09:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο