LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 28 Αυγούστου 2019 17:46 | Ανανέωση: 28 Αυγούστου 2019 17:58

Μενδώνη: η Ακρόπολη παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης

Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΠΟ για το αναβατόριο, τον φωτισμό του Μνημείου, τα καλώδια και τα ξερόχορτα γύρω απο τον Παρθενώνα.

Ακρόπολη - αναβατόριο

Εικόνα έντονης εγκατάλειψης παρουσιάζει ο περιβάλλων χώρος της Ακρόπολης, όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Γ.Γ. Πολιτισμού, κ. Γιώργου Διδασκάλου.

Η υπουργός επισήμανε σειρά προβλημάτων και σημείωσε ότι «η εικόνα την οποία παρουσιάζουν τα πέριξ της Ακρόπολης είναι εκείνη της έντονης εγκατάλειψης, που μας εκθέτει στον επισκέπτη που έρχεται ως σε προσκύνημα». Η υπουργός αναφέρθηκε και στα παράπονα που εκφράζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, λόγω των συχνών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο αναβατόριο, καθώς συχνά τους ζητείται να αποδείξουν την αναπηρία τους, με έγγραφα τα οποία εν τέλει δεν γίνονται αποδεκτά. Όπως είπε η υπουργός, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν με την έκδοση της Ψηφιακής Κάρτας Πολιτισμού, εν τω μεταξύ όμως, χαρακτήρισε την υπάρχουσα κατάσταση «θλιβερή».

Σχετικά με το ζήτημα της αντικατάστασης του «γηρασμένου» αναβατορίου, η υπουργός ζήτησε άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταλήξουν στις απαιτούμενες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, η ολοκληρωμένη πρότασή τους θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Όπως είπε η κ. Μενδώνη, καταβάλλεται προσπάθεια το κόστος της αντικατάστασης να καλυφθεί με ιδιωτική χορηγία, ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι, ενώ όλες οι εργασίες επιβάλλεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Το νέο αναβατόριο θα είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει το κοινό τον Απρίλιο του 2020. «Θέλουμε μία ασφαλή και σωστή λύση, αφού συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες. Δεν μπορεί να εκτίθεται η χώρα», είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών να σπεύσει να αποκαταστήσει την προβληματική διαδρομή, που οδηγεί ως το αναβατόριο, καθώς παρουσιάζει έντονη κλίση και φθαρμένο οδόστρωμα. Η υπουργός ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι παλαιότερες αστοχίες και η διαδρομή να διαμορφωθεί καταλλήλως, ώστε να μπορεί να κινηθεί με άνεση ηλεκτρικό αμαξίδιο.

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ - ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και στην συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, η υπουργός ζήτησε:

  • Να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η χαρτογράφηση του δικτύου καλωδίων, ηλεκτρικών πινάκων και φορτίων που βρίσκονται στον χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Η υπουργός παρατήρησε ότι «τρέχουν εκατοντάδες καλώδια στον βράχο, τα οποία πέρα από την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζουν, είναι και επισφαλή για τον επισκέπτη». Πολλά καλώδια και πίνακες, από τους 180 συνολικά που είναι εγκατεστημένοι, είναι ανενεργοί, ενώ η καταγραφή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έχει αρχίσει εδώ και έξι μήνες. «Απαιτείται άμεση χαρτογράφηση», είπε η υπουργός. «Δεν πρέπει η Ακρόπολη την επόμενη τουριστική σεζόν να παρουσιάζει αυτή την εικόνα».
  • Να εξετασθεί άμεσα το θέμα του φωτισμού της Ακρόπολης και οι αλλοιώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην αρχική μελέτη φωτισμού από τον Πιερ Μπιντό. «Έχει αλλοιωθεί πλήρως ο φωτισμός», επεσήμανε η υπουργός. «Δεν είναι ότι έχουν καεί λαμπτήρες και δεν άλλαξαν. Είναι ότι χρειάζεται να μελετήσουμε το αρχικό σχέδιο και να γίνει άμεση διόρθωση». Ζητήθηκε, επίσης, να δοθούν προδιαγραφές για ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του φωτισμού και αντικατάστασης των λαμπτήρων με τεχνολογίας LED. Προβλέπεται η δαπάνη να καλυφθεί επίσης από χορηγό.
  • Να καθαριστούν τα συγκεντρωμένα κομμένα χόρτα που βρίσκονται σε σωρούς στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και να απομακρυνθούν το ταχύτερο οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Όπως σημείωσε η υπουργός, «είναι αντιαισθητικά και η απομάκρυνσή τους αφορά και στην ασφάλεια των επισκεπτών. Η σημερινή εικόνα της Ακρόπολης με διάσπαρτους οικίσκους, είναι αυτή που απαγορεύουμε στον πολίτη για τον ιδιωτικό του χώρο».
  • Να υπάρξει συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών για την πολυδιάσπαση που παρατηρείται με τα φυλάκια στον χώρο της Ακρόπολης και τους χώρους διαχείρισης και παρακολούθησης καμερών. «Οι φύλακες», παρατήρησε, «πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή «διάλογο» με τις κάμερες». Η απάντηση ήταν ότι δεν δουλεύουν όλες οι κάμερες, ούτε ανταποκρίνονται όλα τα υφιστάμενα control rooms. «Είναι ανάγκη να εκπονηθεί αμέσως ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας και διαχείρισης, εκπαίδευσης του προσωπικού, και σύνταξη κανονισμού φύλαξης. Η πολυδιάσπαση των control rooms πρέπει να τελειώσει, αφού οι υπηρεσίες λάβουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα του χώρου». Η κ. Λ. Μενδώνη είπε ότι επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με τα σημεία τρωτότητας του χώρου θα ζητήσει την συνεργασία του ΚΕΜΕΑ για να δοθούν άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη ζήτησε να υπάρξει σαφής σχεδιασμός και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι ημερομηνίες. Συναντήσεις για τα ζητήματα της Ακρόπολης θα οργανώνονται σε τακτά διαστήματα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η ΕισαγγελέαςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Η υπόθεση αφορά απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020.

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβηΣήμερα 13:17 | Ειδήσεις

Τα δύο παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα αδιαθεσίας και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)Σήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Τι είπε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ο ήρωας αστυνομικός που βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του έσωσε μία μητέρα και την κόρη της που τις είχαν παρασύρει τα ρεύματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τένις: Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 26 του κόσμου15:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:01Βόνιτσα: Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα υπό την επήρεια μέθης14:47Χανιά: Έχασε τη ζωή του από μεταλλική κατασκευή που σήκωσε ο αέρας14:33ΟΠΕΚΕΠΕ: O τσαμπουκάς των μαυροπουκαμισάδων14:18ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οδηγός της Πράσινης Μετάβασης με Στρατηγικές Επενδύσεις και Διεθνή Προοπτική14:18Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία14:04Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβη13:47Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου περιπατητή13:32Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ13:17ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η Εισαγγελέας13:03Θεσσαλονίκη - Κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες12:49Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα για το Α2112:34Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα12:20Κώστας Μοναχός - Η σύζυγός του στον ΑΝΤ1: Στο τελευταίο “αντίο” θα είμαστε οι δυο μας... (βίντεο)12:06Τραγωδία στη Λάρισα: ΙΧ έπεσε σε κολόνα - Νεκρή η οδηγός11:52Τι είναι το μικροβίωμα ενδομήτριου;11:38Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου η δίκη11:24Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή 11:10Τραμπ: Δεν συνομιλούμε με την Τεχεράνη10:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο