LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 28 Αυγούστου 2019 10:38 | Ανανέωση: 28 Αυγούστου 2019 10:36

Τσαλαγανίδης και Πλιώτας στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Το Υπουργικο Συμβούλιο επέλεξε τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η πρώτη δήλωση απο τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΤΣΑΛΑΓΑΝΙΔΗΣ - ΠΛΙΩΤΑΣ

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ειναι ο νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο κ. Βασίλης Πλιώτας ο νέος Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που, συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδεχόμενο την πρόταση του Υπ. Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Οι δύο δικαστικοί θεωρούνταν φαβορί, καθώς άλλωστε πλειοψήφησαν στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή, λαμβάνοντας από 14 ψήφους.

Ο μέχρι σήμερα Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο έως σήμερα Αντεισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας, είναι δυο πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης επιστημονικής κατάρτισης. Αμφότεροι διαθέτουν το αδιαμφισβήτητο κύρος, την νομική κατάρτιση και κυρίως την υψηλή αποδοχή που απαιτούν οι θέσεις ευθύνης που ανέλαβαν στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους», ανέφερε στην πρώτη δήλωση του ο Ιωσήφ Ταλαγανίδης.

Ο νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.   

Ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.   Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

«Λύθηκε μια εκκρεμότητα για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε την εισήγησή του για την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Πρόσθεσε πως ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης (πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Βασίλειος Πλιώτας (εισαγγελέας) είναι δύο πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση ενήργησε με σεβασμό στην ιεραρχία» και τόνισε ότι «είναι δεδομένη η θεσμική μας προσπάθεια για αποκατάσταση της διαφάνειας και της λειτουργίας των θεσμών». Κατέληξε λέγοντας πως «σύντομα θα μπορέσουμε να βάλουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να δουλέψουμε όλοι μαζί».


"Ο ορισμός στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κ. Βασιλείου Πλιώτα, δυο προσωπικοτήτων του δικαστικού σώματος με ξεχωριστή, καταγεγραμμένη πορεία, θα έπρεπε να ενδιαφέρει μόνο ως μια νέα αφετηρία για μια συνολική αναβάθμιση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που εκκίνησε η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως όριζε το Σύνταγμα και ο νόμος, έδειξε ποιά είναι η αντίληψή της για το θεσμό, με την απόρριψη της πρότασης για συναινετική επιλογή προσώπων. Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να γίνεται έρμαιο στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών, που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού “χρωματισμού” δικαστικών προσώπων. Ο τρόπος με τον οποίον ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκυμονεί τον κίνδυνο διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα, που στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση, έτσι ώστε να αλλάξει το σημερινό νομικό πλαίσιο και η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να μη διορίζεται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται πάνω σε αυτό το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό το καθεστώς έχει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συνεπώς το όποιο ενδιαφέρον τους για την “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” είναι πέρα για πέρα υποκριτικό», αναφέρει το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση της αναφέρει "πλήρης δικαίωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ! Οι διακριτοί ρόλοι που θα έπρεπε να έχουν οι εξουσίες (Νομοθετική – Δικαστική, Εκτελεστική) στη χώρα παραβιάστηκαν δικαιώνοντας μας και μόνο με τη δήλωση που έγινε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό. Όταν ανακοινώνεις περιχαρής τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού η δικαιοσύνη παύει να είναι ανεξάρτητη".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο