“Σήμα” του Ερντογάν για τα Su-35 και νέες προκλήσεις στο Αιγαίο
Του Νικόλα Βαφειάδη
To ερευνητικό ωκεανογραφικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών "Αιγαίο" έπλεε νότια του Καστελόριζου μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.
Ένα τουρκικό μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα πέταξε πάνω από το ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος με άμεσο στόχο να καταγράψει αναλυτικά τις κινήσεις του ελληνικού ωκεανογραφικού, τον εξοπλισμό του και τις τεχνικές του δυνατότητες.
Ο κύριος στόχος του Ερντογάν όμως είναι να γκριζάρει την ελληνική ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου, που κατά την Άγκυρα δεν διαθέτει ΑΟΖ, παρά τις σαφείς πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. Άλλωστε ο Ερντογάν επέμεινε και στη χθεσινή του ομιλία στο Ματζικέρτ, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στα ρωσικά μαχητικά Su-35 στρέφεται ο Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην αεροπορική έκθεση Μακς 2019 στην περιοχή της Μόσχας. Μαζί επιθεώρησαν τα μαχητικά στελθ πέμπτης γενιάς Σουχόι 57 και συνομίλησαν με πιλότους. Το μήνυμα προς τις ΗΠΑ μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35 είναι σαφές: Έχει κι αλλού πορτοκαλιές.
Ο Ερντογάν δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τα ρωσικά μαχητικά, ωστόσο καθώς θέλει να αναπτύξει το δικό του στελθ επικεντρώνει κυρίως στους κινητήρες τους.
Σενάρια επανόδου της Τουρκίας στα F-35
Η παράσταση του Ερντογάν στη Μόσχα, που περιλάμβανε και κέρασμα παγωτού από τον Πούτιν, παρά τις μεγάλες διαφορές στο μέτωπο της Συρίας, δεν άφησε αδιάφορη την Ουάσιγκτον που φέρεται να μελετά σενάρια επανόδου της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έλεν Λορντ δήλωσε ότι καμιά απόφαση δεν είναι ειλημμένη για την στρατηγική σύμμαχο Τουρκία.
Νέα παραλαβή S-400
Απτόητος ο Ερντογάν συνεχίζει την παραλαβή των ρωσικών συστοιχιών S-400 και σήμερα άρχισε η δεύτερη φάση με την άφιξη στην αεροπορική βάση Μουρτέντ της Άγκυρας νέων τμημάτων των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλίκών συστημάτων όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Η δεύτερη παράδοση θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, τον Αύγουστο και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος της Τουρκίας είναι να γίνουν οι ρωσικοί πύραυλοι πλήρως λειτουργικοί, παρά τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον μέσα στο 2020.