LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2019 13:47 | Ανανέωση: 27 Αυγούστου 2019 14:14

Ενθουσιασμός στον επιχειρηματικό κόσμο για το τέλος των capital control

Για αλλαγή σελίδας μετά την πλήρη άρση των capital control κάνουν λόγο επιχειρηματικοί φορείς.

Ελλάδα - ευρώ - σημαία - φιγούρες

Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις του επιχειρηματικού κόσμου μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής την πλήρη άρση των capital control μετά από 50 μήνες.

«Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών από την 1η Σεπτεμβρίου, αναβαθμίζει την αξιοπιστία της χώρας και δημιουργεί με βεβαιότητα κλίμα εμπιστοσύνης σε υποψήφιους επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος, που είναι και τα βασικά ζητούμενα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο ΣΒΕ και συνολικά οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την ελληνική περιφέρεια, χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη θετική απόφαση της κυβέρνησης. Βεβαίως, προσδοκούμε ότι θα οδηγήσει σε άμεση παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και σε μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα».

Επιπρόσθετα, όπως τονίζει ο ΣΒΕ, «ευελπιστούμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει πλέον να λειτουργήσει ορθολογικά, για να μπορέσει να γίνει πραγματικός πυλώνας υποστήριξης της ανταγωνιστικότητας της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας».  «Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η 1η Σεπτεμβρίου μπορεί να αποτελέσει την εκκίνηση ενός νέου κύκλου ανάπτυξης για την χώρα, στο επίκεντρο της οποίας θα πρέπει με έμπρακτο τρόπο να τοποθετηθεί η μεταποίηση και η βιομηχανία», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση του ΣΒΕ.

εξαγωγές - κοντέινερ

«Νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές»

Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Ο σύνδεσμος χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και προσθέτει ότι ήταν ένα μέτρο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό και αναχαίτισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών.

Θεωρούμε πως η αποκατάσταση στην κίνηση κεφαλαίων, συνεχίζει ο ΠΣΕ, θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές ενώ θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στις προοπτικές της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να συμβάλει στην εισροή νέων κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Η πλήρης άρση των capital controls, όπως σημειώνεται, αποτέλεσε πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για αυτή τη θετική εξέλιξη.

«Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπακατσέλος: επιστροφή στην κανονικότητα

«Η οριστική άρση των capital controls και η πλήρης αποκατάσταση της ομαλότητας στην κίνηση κεφαλαίων σηματοδοτεί το τέλος μίας περιόδου που δοκίμασε την ελληνική κοινωνία και στοίχειωσε την επιχειρηματικότητα», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιστροφή στην κανονικότητα της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας είναι αδήριτη ανάγκη για την προσέλκυση των απαραίτητων για την Ελλάδα επενδύσεων και την άντληση κεφαλαίων που θα καταστήσουν βιώσιμη την αγορά μας. Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και αναμένουμε τα επόμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας και ισορροπίας».

ΑΤΜ - Ανάληψη χρημάτων

Κορκίδης: η ελευθερία επανέρχεται στην αγορά

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σε σχόλιο του για την πλήρη άρση των capital controls, αναφέρει τα εξής:

Η ελευθερία επανέρχεται στην αγορά μετά από 4 και πλέον χρόνια ομηρεία και μετά από πολλές επιπτώσεις στην οικονομία. Τα capital controls επιβλήθηκαν στις 26 Ιουνίου 2015 και τις δύο πρώτες μέρες οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δις ευρώ ενώ το 50% των ΑΤΜ τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών. Στη συνέχεια επέφεραν “ξαφνικό θάνατο” σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δις στα 21,9 δις ευρώ και οι εισαγωγές από 47,1 δις σε 36,4 δις ευρώ μέσα σε 18 μήνες. Η μετοχική αξία των τραπεζών εξαϋλώθηκε κατά 40 δις ευρώ, η ρευστότητα μειώθηκε, η γραφειοκρατία αυξήθηκε και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχασε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Για να φτάσουμε στη πλήρη άρση των capital controls από τη 1/9/19, περάσαμε από πολλές ενδιάμεσες αλλαγές όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016, τον Νοέμβριο του 2017, τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2018.

Τα capital controls είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για την επιχειρηματικότητα και ενδεχομένως ο σκληρότερος περιορισμός της οικονομίας μιας χώρας. Τα τελευταία χρόνια μαζί με την Ελλάδα, δέκα χώρες παγκοσμίως είχαν τη σχετική δυσάρεστη εμπειρία. Ας πάνε λοιπόν και ας μη ξαναγυρίσουν ποτέ!

ΣΕΒ: Αίρεται σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία της χώρας 

«Με την ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε σχετική ανακοίνωση.

«Είναι, πλέον, στο χέρι μας, προσθέτει, να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά».

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την πλήρη  άρση των capital controls, δήλωσε στο Reuters, «Σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης».

«Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση όσον αφορά την αξιοπιστία, τη λειτουργία και τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών επέφεραν σημαντικές αρρυθμίες και πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς τα τέσσερα  προηγούμενα χρόνια. Από την αναστολή λειτουργίας του ΧΑ τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των capital controls, και στη συνέχεια μέχρι και σήμερα στην ύπαρξη περιορισμών όσον αφορά τις επενδυτικές επιλογές των επενδυτών – με έμφαση στους Έλληνες επενδυτές - η ελληνική κεφαλαιαγορά λειτουργούσε σε ένα περιβάλλον με διοικητικούς επενδυτικούς περιορισμούς, υπερβάλλουσα γραφειοκρατία και κατ’ επέκταση αυξημένο κόστος. Πλέον η ελληνική κεφαλαιαγορά από την 1η Σεπτέμβρη θα επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας και θα είναι σε θέση να συμβάλλει απρόσκοπτα - όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες - στην ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέχοντας έναν μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων ο οποίος διαθέτει και λειτουργεί με κανόνες και διαφάνεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο